Kandilli'nin deprem uyarı sistemi bozuk!
Kandilli'nin deprem uyarı sistemi bozuk! Balıkçılar kabloları kopardı, 3.5 yıldır sinyal alınamıyor
Erzurum Güncel- Kandilli Rasathanesi'nin Marmara Denizi'ne kurduğu ‘erken uyarı sistemi'nin fiber optik kablolarının 2019'da koptuğu ve aradan geçen 3,5 yılda sistemin onarılamadığı ortaya çıktı. AKŞAM, skandalın peşine düştü. Rasathane iddialara basın açıklamasıyla cevap verileceğini söyledi, ancak gün içinde açıklama yapılmadı. AFAD ise İstanbul'u ‘kara'dan izliyor.
1999 depreminden sonra Marmara Denizi'ne özel cihazlar yerleştirildi. Erken uyarı sistemi, deprem anında 5-6 saniye içinde sinyal gönderecek, elektrik ve doğalgazı kesecek ve yangınların önüne geçilecekti. Ancak trolle avlanan balıkçılar 2019'da deniz tabanındaki fiber optik kabloları kopardı. Aradan geçen 3,5 yıla rağmen sistemin onarılamadı.
KANDİLLİ SORUMLU
İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk; erken uyarı sisteminin AFAD'ın değil, Kandilli Rasathanesi'nin sorumlululuğunda olduğunu belirtti. Erken uyarı sisteminden gelen bütün bilgilerin normalde Kandilli'de işlenerek İstanbul'daki yöneticilere iletilmesi gerektiğini söyleyen Öztürk, 'Bunu üzülerek belirtmek istiyorum ki sistem maalesef çalışmıyor" dedi.
RASATHANE SESSİZ
AKŞAM, Prof. Dr. Hüseyin Öztürk'ün iddialarını Kandilli Rasathanesi'ne sordu. Rasathane'nin basın danışmanlığından basın açıklaması yapılacağı söylendi, ancak gün içinde bir açıklama yapılmadı. AKŞAM, skandal iddiaları AFAD'a da sordu.
AFAD'IN SİSTEMİ FARKLI
AFAD kaynakları şu bilgileri paylaştı: "Kandilli Rasathanesi'nin erken uyarı sistemi ile AFAD'ın sistemleri arasında bir ilişki yok. Kandilli Rasathanesi'nden gelen veriler özellikle İGDAŞ açısından önem taşıyor. Çünkü bir deprem anında erken uyarı sistemi sayesinde doğalgaz kaynaklı sıkıntıların önlenmesi söz konusu."
"AFAD, Türkiye genelinde 1143 adet deprem gözlem istasyonundan gelen verileri Türkiye Deprem Veri Merkezi üzerinden bilim dünyasının hizmetine sunuyor. AFAD kendi kurduğu Derin Kuyu Sismik Ağına bağlı 7 adet kuyu ile İstanbul'da karadan veri elde ediyor. Depremin kalp atışlarının izlendiği bu kuyular sayesinde çok küçük sarsıntıları dahi tespit edilebiliyor. Sismik cihazlar yaklaşık 300 metre derinlikten bilgi sunuyor. Bu cihazlardan bir tanesi Büyükada'da yer alıyor."
ERKEN UYARI SİSTEMİNİ TROL AĞLAR KOPARDI
Marmara denizi'ndeki sistem 100 hızlı müdahale istasyonu ve 10 erken uyarı istasyonundan oluşuyor.
'BALIKÇILAR PARÇALADI, ONARILIYOR' DEMİŞTİ
Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, Marmara Denizi tabanına yerleştirilen kabloların balıkçılar tarafından parçalandığını Aralık 2019'da açıklamıştı. "Denizcilik Sektörü Olası İstanbul Depremine Hazır mı" başlıklı sempozyumda konuşan Özener, şu ifadeleri kullanmıştı: "Şu anda 0.2 büyüklüğündeki depremleri dahi Kandilli kaydedebiliyor. 2014'te deniz tabanının 1200 metre derinine istasyonlar kuruldu. Veriler geldi. Bu fiber optik kablolu istasyonlardı. Toplamda 70 kilometrelik bir mesafede Marmara Denizi'ne döşendi. Ne zamana kadar çalıştı? Maalesef bunların bütün deniz tabanı haritalarında işaretli olmalarına rağmen kabloların trolle avlanan avcılar fiber optik kabloları parçaladılar. Şu anda geldiğimiz noktada fiber optik kabloların hepsini topladık. Tekrar şu anda onarılıyor. Hem cihazlar hem fiber optik kablolar bu ay içinde ilkini tekrar yerine atmayı planlıyoruz."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.