Karıncalar, kanseri koklayarak tespit edebiliyor
Bilim insanları, karıncaların idrarı kokladığında kanserin kokusunu alma yeteneğine sahip olduğunu keşfetti.
Erzurum Güncel- Bilim insanları bazı kanser türlerinin idrar kokusunu değiştirdiğinden haberdardı. Ancak uzmanlar karıncaların idrarda kanserin kokusunu aldığını ilk kez keşfetti.
Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences dergisinde yayınlanan bir çalışmada, karıncaların kanserleri tanımlamak için az maliyetli bir yol olarak kullanılabileceğini yazdı.
Mevcut çalışma için araştırmacılar, Formica fusca olarak bilinen türe ait 70 karıncayı, tümörlü ve tümörsüz farelerden alınan idrar örnekleriyle temas ettirdi. Üç denemeden sonra karıncalar, sağlıklı farelerin idrar kokusu ile tümörlü farelerin idrar kokusu arasındaki farkı anlayabildi.
Skynews'da yer alan habere göre, Sorbonne Paris Nord Üniversitesi'nden çalışmanın yazarı Profesör Patrizia d'Ettorre konuya ilişkin, "Karıncalar, sağlıklı bireyleri tümör taşıyanlardan ayırmak için biyo-dedektör olarak kullanılabilir. Eğitilmeleri kolaydır, hızlı öğrenirler, çok verimlidirler ve bakımları maliyetli değildir" açıklamasında bulundu.
Araştırmacılar bunun, karıncaların çok hassas bir koku alma özelliğine sahip olmalarından kaynaklandığını söyledi. Araştırmanın bir sonraki aşamasında araştırmacılar, karıncaların insan idrarı için de aynı şeyi yapıp yapamayacağını öğrenmeye çalışacak.
Önceki araştırmalar, köpeklerin eğitildikten sonra idrarı koklayarak kanseri tespit edebildiğini göstermişti. İdrar örneklerinden mesane, meme veya prostat gibi belirli kanser türlerini tespit edebilen elektronik cihazlar da bulunuyor.
Çeviri: Beyza Topçu
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.