Kavgalar sonuç verdi!
İçtüzük gerilimi TBMM'de yumruklu kavgaya neden olmuş, Genel Kurulu’da arbede çıkmıştı. Kavgalar sonuç verdi. TBMM Genel Kurulu'ndaki İç tüzük görüşmeleri ertelendi. Yabancı ajanslar ise haberi abonelerine AK Partili Muhittin Aksak ile CHP'li Mahmut
Erzurum Güncel-
Ak Parti TBMM Grup Başkanlığı, “Muhalefet partileriyle yapılacak görüşmelerden sonra teklifin görüşmelerine kaldığı yerden devam edileceğini” bildirdi.
REUTERS TBMM'DEKİ KAVGAYI BU FOTOĞRAFLARLA DUYURDU
Grup Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Genel Kurulun bugünkü birleşiminde, TBMM İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Değişiklik Teklifinin görüşmelerine başlandığı ve 1. bölüm üzerindeki görüşmelerin tamamlandığı belirtildi.
Bu arada muhalefet partileriyle uzlaşma zemini sağlamak amacıyla, bölüm üzerindeki maddelerin görüşmelerine geçilmediği ifade edilen açıklamada, “Teklif, gündemin birinci sırasındadır. Muhalefet partileri ile yapılacak görüşmelerden sonra teklifin görüşmelerine kaldığı yerden devam edilecektir” denildi.
MHP'Lİ ŞANDIR AçIKLADI
Görüşmelerin erteleneceğine dair açıklamayı TBMM'de dile getiren MHP’li Mehmet Şandır yaptığı açıklamada, "Birinci bölüm üzerindeki görüşmeler tamamlanacak. Maddelere geçilmeden oturum kapanacak. Uzlaşma sağlanana kadar da maddelerin görüşülmesine geçilmeyecek" dedi.
CANİKLİ: "MADDELERE GEçMEDEN KAPATACAĞIZ"
Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli şöyle konuştu:
“İçtüzük görüşmelerine devam ediyoruz, kaldığımız yerden devam edeceğiz. 1. bölüm üzerindeki görüşmeleri tamamlayacağız. Hiçbir siyasi parti söz almayacak. Maddelere geçmeden kapatacağız.
Müzakerelere de önümüzdeki hafta başlayacağız. İyi niyet ve tüm samimiyetimizle müzakere edeceğiz.”
AK Partili üst düzey bir yetkili ise konu ile ilgili şunları söyledi: “Meclis'teki tansiyonu düşürülecek. Tansüyon düşene kadar içtüzük görüşmelerine ara verilecek. TBMM Genel Kurulu’nda konuşma sürelerini düzenleyen 19. madde üzerinde müzakereler yapılacak” dedi.
TARHAN: ASLA öDüN VERMEYİZ
CHP Grup Başkanvekili Emine ülker Tarhan, TBMM İçtüzük değişikliği teklifinin, Genel Kurulda görüşülmemesinin, “bir umut ve uzlaşma başlangıcı olduğunu” belirtti.
Tarhan, TBMM kulisinde gazetecilere yaptığı açıklamada, İçtüzüğü, “tali anayasa” olarak nitelendirerek, buradaki uzlaşma zeminini önemsediklerini ifade etti.
Anayasa çalışmaları yapılacak bir toplumda, İçtüzükle ilgili uzlaşma zemini bulunmadan, böyle bir girişimin mümkün olmadığını kaydeden Tarhan, bunun anayasa masasını etkileyecek bir süreç olduğunu söyledi.
Ak Parti'nin İçtüzükle ilgili görüşmeleri, bir uzlaşma zemini aramak açısından askıya aldığını belirten Tarhan, önümüzdeki dönemde oturup, konuşacaklarını söyledi. Tarhan, 19. madde konusunda tavırlarının çok net olduğunu ifade ederek, muhalefetin sesinin kısılması, tek sesli Meclis haline getirilmesine karşı çıktıklarını, demokratik muhalefet haklarının sınırlandırılmaması gerektiğini kaydetti.
Tarhan, bu konuda hukuk zeminindeki mücadelelerini sürdüreceklerini dile getirerek, “Tabii ki uzlaşma bizim için de çok önemli. Bu tali anayasanın uzlaşmayla hazırlanması bizim için çok önemli. Bu sürecin bir umut olduğunu düşünüyorum” dedi.
Bunun bir uzlaşma başlangıcı olarak, ertelenme, geri adım olarak değerlendirebileceğini belirten Tarhan, “Bunun aynı zamanda bir uzlaşma zemini olduğunun altını çizmeliyiz” diye konuştu.
Emine ülker Tarhan, gelecek hafta iş yoğunluğuna göre, görüşmelerin başlayacağını belirtti.
Meclis Başkanı Cemil çiçek'ten bir güvence alıp almadığına yönelik soruya Tarhan, “O güvence karşılıklı diyalogla, bütün grup başkanvekillerinin kefaletiyle oluşur. Meclis Başkanı'nın getirilen teklifle ilgili tasarrufu söz konusu dahil olamaz” karşılığını verdi.
üNAL: "İKİNCİ BİR ŞANS TANIDIK"
Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir ünal, TBMM İçtüzüğü değişikliği teklifinin görüşmelerine ara verilmesine ilişkin, “Biz CHP'nin müzakere kültürü öğrenmesi için bir kere daha müzakereye şans tanıdık” dedi.
ünal, TBMM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, TBMM İçtüzüğü değişikliği teklifinin görüşmelerine ilişkin yeni durumunun bir “erteleme” olarak kabul edilmemesini istedi.
“Bu, iktidarın Meclisi çalıştırmak sorumluluğunun bir sonucudur” ifadesini kullanan ünal, “Nihayetinde biz Meclisi çalıştırmak ve sorunları çözen taraf olmak zorundayız. Biz müzakere için elimizi bir kere daha uzattık. Bunu açıkça ifade ettik. Yani sorun çözme sorumluluğu olan tarafız. Dünkü hareket tam bir sorumsuzluk örneğiydi” diye konuştu.
CHP'nin İçtüzük'te olmayan yöntemleri Meclise dayatmasının sonuç vermeyeceğini öğrenmesi gerektiğini belirten ünal, “Biz CHP'nin müzakere kültürü öğrenmesi için bir kere daha müzakereye şans tanıdık” dedi.
ünal, bir başka soru üzerine, müzakereye tekrar bir şans tanıyor olmalarının yeni anayasa sürecinin zarar görmemesi konusunda gösterdikleri hassasiyetin bir sonucu olduğunu söyledi.
Yeni müzakerelerin gelecek haftadan itibaren başlayacağını belirten ünal, “Acı olan şu; AKP'nin bu kadar diyalog çabasına rağmen muhalefetin ısrarla sesimizi kısıyorlar demesi ayrı bir ironi. CHP'nin bu İçtüzük değişikliğini Meclisin feshiymiş gibi kamuoyuna yansıtması da ayrı bir konu” görüşünü ifade etti.
“Yeni müzakere arayışlarına ilişkin Sayın Başbakan devreye girdi mi?” sorusuna ünal, “Nihayetinde siyasi partiler bir bütünlük içerisinde hareket ederler. Sİyasi partiler bir karar verirken, kendi bütünlükleri içerisinde verir ve uzlaşma arayışlarını ortaya koyar” yanıtını verdi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.