Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakaları artıyor
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran keneler, hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesiyle birlikte ortaya çıktı. En çok vakaların Sivas, Erzurum, Erzincan, Samsun ve Yozgat'ta görüldüğünü belirtildi
Gazete Güncel- Uzmanlar Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı vakalarının özellikle görüldüğü bölgelerin İç Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu'nun kuzeyi ile Çorum, Yozgat, Tokat ve Sivas'ın özellikle kuzey bölümleri, Giresun, Gümüşhane, Erzincan ve Erzurum olduğunu söyledi. Geçtiğimiz günlerde Erzurum’da keneye ilk kurban verilirken Erzincan’da büyükbaş hayvanlar ilaçlanmaya başlandı.
Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları doktoru Doç. Dr. Fatma Kesmez Can, özellikle ilkbahar ve yaz aylarına dikkat çekerek, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ülkemizde 2003 yılından beri görülüyor. Bulaş yolları kene yapışması, kene kırımı, hasta hayvanlarla sıvı teması, hasta olan kişilere teması gibi yollar olabiliyor. Özellikle sıcaklıkların arttığı ilkbahar ve yaz aylarında görülüyor. Hem kenelerin sıcak havayla yüzeye çıkması hem de vatandaşların kırsalda daha çok vakit geçirmesi temas oranını arttırıyor. Ağrı, ateş, halsizlik, genel vücut ağrısı, ishal, kusma, yüz ve gözde kızarıklık gibi belirtiler gösteriyor” dedi.
Dikkat edilecekler
Dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan Doç. Dr. Kesmez Can, “Kırsal teması en aza indirmek gerekiyor. Kırsal alanlarda, piknik ve mesire alanlarındayken açık renkli kıyafetler tercih edilmeli, uzun kollu giysiler giyilmeli, açık renkli örtüler kullanılmalı. Keneyi daha çabuk tespit etmek kolaylaşacaktır. Alandan döndükten sonra vücut taraması dikkatli yapılmalı. Erken tespit etmek bu hastalık için de önem arz ediyor. Fark edildiği an en kısa süre sağlık kuruluşuna başvurularak, sağlık çalışanı tarafından çıkarılmalıdır. Kene uzun süre kalmışsa ve sağlık kuruluşuna gidilecek durum yoksa, son çare olarak kişi kendisi çıkarmak zorunda kalabilir. O durumlarda da bir cımbız yardımıyla tek hamlede çıkarmak, yüzde 70 alkolle bölgeyi temizlemek gerekir. Olabilecek en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları lazım” diye konuştu.
Erzurum'da hayatını kaybetmişti
Erzurum'un Oltu ilçesinde, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören kişi 12 Nisan’da yaşamını yitirmişti. Yüksek ateş, titreme ve bulantı şikayetleriyle Oltu Devlet Hastanesine götürülen İ.Y, burada yapılan tetkikler sonucu KKKA hastalığı şüphesiyle Erzurum Şehir Hastanesine sevk edilmiş ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı. İki çocuk babası İ.Y'nin cenazesi, özel izole kıyafetleri giyen jandarma ve sağlık ekipleri tarafından tedbir alınarak mahalle mezarlığına tabutla defnedilmişti.
Vakalar görülmeye başlandı
Öte yandan Gümüşhane’de ilkbaharın gelmesiyle birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı vakalarında artış başladı. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Furkan Kurt, Gümüşhane’nin de içinde bulunduğu Kelkit Vadisinin en riskli bölge olduğunu belirterek son 10 günde vaka artışları yaşandığını söyledi.
Yozgat’ta ise son bir haftada 255 kişi vücuduna yapışan kene nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvurdu. Uzmanlar, kırsal alanda vatandaşların vücudu kapatan kıyafetler tercih etmelerini, pantolon paçalarını çorapların içine sokmalarını tavsiye ederken, ateş, halsizlik, baş ağrısı, vücut ağrısı, ishal gibi şikayetleri bulunan kişilerin ise en yakın sağlık kuruluşuna gitmelerini önerdi. Uzmanlar ayrıca, vücuda yapışan kenenin bulunduğu yerden çıplak elle temas etmeden çıkartılması gerektiğine dikkat çekti.
Büyükbaş hayvanlar ilaçlandı
Erzincan İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına sebep olan kenelerle mücadele çerçevesinde il ve ilçelerde büyükbaş hayvanları ilaçlama çalışmaları başlattı. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli veteriner hekimler, teknikerler ve teknisyenler tarafından uygulanan ilaçlama çalışmalarının ise Kurban Bayramı öncesinde bitmesi hedefleniyor.
Manolya BULUT /Pusula Gazetesi
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.