Kök hücrede ‘yapay’ devrim!
Kanserde devrim niteliğinde çalışma. Bilim insanları, 20 yıllık bir çalışmanın ardından olgun hücreleri, yenilenen kan hücrelerine dönüştürmeyi başardı.
Erzurum Güncel- Kanserde devrim niteliğinde çalışma. Bilim insanları, 20 yıllık bir çalışmanın ardından olgun hücreleri, yenilenen kan hücrelerine dönüştürmeyi başardı. Proje, ilik nakline ihtiyaç duyan ancak uyumlu donör bulamayan hastalara umut olacak.
20 yıllık bir çalışmadan sonra bilim insanları olgun hücreleri, kendilerini ve kan hücrelerini yenileyen primordiyal kan hücrelerine dönüştürdü. Bu çalışma ilik nakline ihtiyaç duyan ancak uyumlu bir donör bulamayan lösemi hastaları ve diğer kan hastalıkları olan insanlar için umut kaynağı niteliğinde.
Bulgular kliniğe dönüşürse, bu hastalar kendi sağlıklı hücrelerinin laboratuarda yetiştirilmiş versiyonlarını alabilecekler. Massachusetts’teki Boston Çocuk Hastanesi’nden kök hücre biyoloğu George Daley’in liderliğindeki bir grup, doğada bulunanlarla özdeş olmamasına rağmen, kan kök hücreleri gibi davranan insan hücreleri yarattılar.
New York’taki Weill Cornel Tıp Fakültesi’nden kök hücre biyolojisi uzmanı Shanin Rafii liderliğindeki ikinci bir ise grup, farelerdeki olgun hücreleri tam teşekküllü kan kök hücrelerine çevirdi. Eleştirmenler, ‘bu hücrelerin doğada var olmadığını ve sadece onları başka bir şey haline getirmekle yetinilemeyeceğini’ dile getiriyorlar. Bu iki yaklaşımdan hangisinin başarılı olacağını zamanla göreceğiz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.