1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Köpek çetelerinin nedeni tersine göç
Köpek çetelerinin nedeni tersine göç

Köpek çetelerinin nedeni tersine göç

Şehir merkezlerini mesken tutan başıboş köpeklerin, ‘aç ve bakımsız kalmasınlar' denilerek kırsal bölgelerden getirildiği tespit edildi.

A+A-

Gazete Güncel- İstanbul'da başıboş köpeklerin ormanlık alanlardan şehir merkezlerine taşındığı ortaya çıktı. Hayvan severlerin 'aç kalmasın' diye Kartal, Silivri, Çatalca; hatta Kocaeli ve Sarıyer'den tarihi yarımadaya köpek getirdiği belirlendi.

Şehir merkezlerinde çeteleşen sokak köpeklerinin 'uyutulması' ya da 'kısırlaştırma seferberliği' gibi çözüm önerileri tartışılırken, İstanbul'da başıboş hayvanların 'tersine göç' ettiği ortaya çıktı. Ormanlık ve kırsal alanlardaki köpeklerin, daha iyi şartlarda yaşamaları için bazı kişilerce kalabalık ilçelere getirildiği öğrenildi. AKŞAM'a konuşan Fatih Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürü Ayşegül Coşkun, Kocaeli, Sarıyer, Ümraniye, Tuzla, Pendik, Kartal, Silivri, Çatalca, Bahçeşehir gibi yerlerden tarihi yarımadaya getirilen köpeklerin olduğunu belirlediklerini söyledi.

KULAK KÜPESİYLE ORTAYA ÇIKTI

Şehir merkezlerine taşınan köpeklerin kulak küpelerinden tespit edildiğini aktaran Coşkun, şöyle devam etti: "Bu köpeklerin % 80'inde kulaklık var; yasal zorunluluk olmasına rağmen mikroçip yok. Kilometrelerce uzaklardan bölgemize köpeklerin 'aç ve bakımsız kalmasın' diye bilerek getirildiğini değerlendiriyoruz. Belediye olarak veteriner sağlık hizmetlerimiz üst seviyede olduğu için köpeklere burada daha iyi bakılır diye düşünülüyor. Yasa gereği ilçeler arasında hayvanlar nakledilemez."

PAZARCI KAMYONETİNDE YAKALADIK

Ayşegül Coşkun, kırsal ilçelerden Fatih'e gelen pazarcıların kamyonetle saldırgan köpekleri de beraberlerinde getirirken suçüstü yakalandıklarını söyledi. Coşkun, "Bu kişiler de gerekçe olarak 'Fatih'te köpeklere iyi bakılır' diye düşündüklerini ifade ediyorlar" dedi.

BİR YILDA 40 BİN İHBAR

Fatih'te geçen yıl 40 bin ihbar aldıklarını söyleyen Coşkun, şöyle konuştu: "İhbarların 30 bini yaralı hayvan, 10 bini köpeklerin rehabilitasyonuyla ilgiydi. Hayvanları kısırlaştırıp kuduz aşılarını yaptıktan sonra mikroçip ve kulak küpesi uygulamalarını gerçekleştirip; yasa gereği alındığı yere bırakıyoruz."

SÜRÜ HALİNDE SALDIRDILAR

Nevşehir Acıgöl'de fırına ekmek almaya giden Necati Dikici (58), sürü halinde gezen sokak köpeklerinin saldırısına uğradı. Karnından ve kolundan yaralanan adamı, çevredekiler kurtardı. Hastaneye giden Dikici, "8-10 köpek birden saldırdı, yere düştüm. Buna bir çare bulunsun. Artık sokağa çıkamam" diye konuştu.

Karnından ve kolundan yaralanan adama tedbir amaçlı kuduz aşısı yapıldı.

TUNÇ: İKİ TARAFI DA KORUYACAĞIZ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sokak hayvanları düzenlemesinin taslak metninin Meclis'e ulaştığını bildirdi. Taslağı 'Tarım ve Orman', 'Çevre ve Şehircilik' ile 'İçişleri' bakanlıklarıyla ortak hazırladıklarını belirten Bakan Tunç, "Hayvanları koruma kararlılığımız sürüyor" dedi. Belediye ve bazı kurumlara görev düşeceğini söyleyen Tunç, "İnsan sağlığını tehdit edecek durumu da ortadan kaldırmaya yönelik bir orta yol bulunması gerekecek" diye konuştu. Tunç taslakta 'uyutma' olup olmadığına yönelik soruya da "Bunlar Meclis'te tartışılacak konular. Nasıl bir çözüm bulunacak bunu hep beraber göreceğiz" karşılığını verdi.

MAHALLEDE KÖPEK İSYANI

Artvin Arhavi'ye bağlı Boğaziçi Mahallesi'nde küçük bir kız çocuğuna köpekler saldırdı. Olay sonrası mahalleye gelen hayvan severlerle vatandaşlar arasında tartışma çıktı. Mahalle sakinleri, "Son birkaç haftada köpeklerin saldırısı arttı, çok insan yaralandı" diyerek isyan etti.

- Bülent Şanlıkan/ AKŞAM

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.