Memurlar bayramda izin değil para istiyor
Toplu sözleşme görüşmeleri yaklaştı, memur kesiminde hareket başladı. Memurlar bayramda izin yerine mesai istiyor. 3.600 gösterge ve masaya kimin oturacağı da tartışılan konuların başında geliyor...
Erzurum Güncel- Milyonlarca memuru ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri için takvim yaklaşıyor. Memurlar, iki sene evvel yapılan toplu sözleşmeden farklı taleplerle masaya gitmeye hazırlanıyor. Yaklaşık üç milyon kamu görevlisi ile iki milyona yakın memur emeklisini yakından ilgilendiren 2019 toplu sözleşmesinde zam oranının daha yüksek olması bekleniyor. Ocak ayında maaşlara yapılan yüzde 10’luk zammın enflasyon sebebiyle erimesinin, memurları temsilen Toplu Sözleşme masasına oturacak yetkili sendikanın elini kuvvetlendirmesi bekleniyor. Maaş artışlarının yanı sıra masaya gelecek konuların başında, maaş ve ikramiyelerde artışa imkân verecek olan 3.600 ek göstergenin tüm memurlara uygulanması talebi geliyor. Bunun yanı sıra memurlar bayram ikramiyesi ve mesaisi istiyor ve “Bayramda idari izin uygulaması kaldırılsın, çalışanlara mesai ödensin” talebi dillendirilecek.
MASADA KİM OLACAK
Memurların bu yıl Toplu Sözleşme masasında talepleri az çok belli olsa da hükûmetle masaya oturacak yetkili sendika konusu belirsizliğini koruyor. Bir milyonun üzerinde üyesi bulunan Memur-Sen ve 400 binin üzerinde üyesi bulunan Türkiye Kamu-Sen bu yıl masaya oturmak için önümüzdeki ay yapılacak toplantıyı bekliyor. Son kararı verecek olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, geçtiğimiz yıl sürpriz bir karar alarak Uluslararası Çalışma Konferansı’na en fazla işçi üyesine sahip Türk-İş yerine, Memur-Sen’i göndermişti. Önümüzdeki aylarda yapılacak olan toplu sözleşme görüşmelerinde de bir sürpriz yaşanabileceği, masaya Memur-Sen’in yerine Kamu-Sen’in oturabileceği konuşuluyor.
Maaşı düşürülen işçi tazminata hak kazanır
Asgari ücretle çalışan bir işçi, hem bu ücretinin hem de ödenmekte olan performans ücretinin eksik olması üzerine gittiği patronundan eli boş dönünce soluğu mahkemede aldı. 3. İş Mahkemesinde açılan davada ifade veren işçi, ücretinde azalma olması sebebiyle istifa ederken tazminat talep ettiğini, bu talebin karşılanmadığını söyledi. Mahkeme işçiyi haksız buldu. Mağdur işçi bu defa Yargıtay’a gitti. Yargıtay 22. Hukuk Daresi emsal bir karara imza attı ve 2009’dan bu yana çalışan işçinin, ücretinin düşürülmesi sebebiyle istifa ettiğine dikkat çekti ve “4857 Sayılı İş Kanunu’na göre işçi ücretlerinde her ne şekilde olursa olsun eksiltme yapılamaz” hükmüne yer verdi. Kararda çalışma şartlarındaki değişikliğin işçiye yazılı olarak bildirilmesi ve işçinin de bunu yazılı kabul ettiğini beyan etmesi şartının arandığı belirtildi. Ayrıca, tarafların sözleşmeye uyma zorunluluğu bulunduğu, alt seviyeye atanma, ücret indirimi gibi değişikliklerin işçinin yazılı onayıyla mümkün olduğu ifade edilen kararda “Düşürülmüş ücret ödenmesi hâlinde bu ödemenin bordroyu imzalamama hâlinde dahi işçi fark ücret isteme hakkına sahiptir. İşveren herhangi bir sebeple, tek taraflı olarak işçi ücretinden indirime gidemez. Aksi hâlde işçinin iş sözleşmesini fesih hakkı doğar” dedi ve bu fesih durumunda da tazminata hükmedilmesine karar verdi. Böylece 3. İş Mahkemesinin kararı bozulmuş oldu.
Türkiye
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.