1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Muğla çam balı için tehlike çanları
Muğla çam balı için tehlike çanları

Muğla çam balı için tehlike çanları

Türkiye yangınlarla boğuşuyor. Muğla’nın ateşi çam balı üreticilerini sardı. Bölgedeki arıcıların ve yetkili derneklerin verdiği bilgiler korkutucu tabloyu gözler önüme seriyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Dünyada üretilen çam balının yüzde 92’si Türkiye’de, bunun da yüzde 80’i Muğla’da ve basralı çam ağaçlarının bulunduğu alanlarda oluyor. Bal yöre için büyük önem taşıyor. İl genelinde yaklaşık 6 bin ailenin geçimini arıcılıkla sağlıyor. Bunların dışında 3 bin ailenin de Muğla'ya gezgin arıcı olarak geldiği biliniyor. Türkiye'deki kovanların yüzde 19'u Muğla'da bulunuyor. İhracatı yapılan tek bal Çam balında ilk hasat ağustos sonunda yapılacaktı. 2019 yılında Coğrafi İşareti alınan Marmaris Çam Balı’nda tehlike çanları çalıyor.

KOVANLAR DURUYOR AMA AĞAÇ KALMADI
Yaz aylarında Anadolu’ya taşınan bal kovanları şu günlerde bölgeye getiriliyordu. Yangınlar sonrası bütün planlar alt üst oldu. Ağaçların kül olması üreticileri kara kara düşündürüyor. 

YENİDEN AYAĞA KALKMASI İÇİN 40 YIL GEREKİYOR
Arı ölümlerin bundan sonra çok sık olacağını ifade eden üreticiler sahte bal uyarısı yaparak yetkililerden yardım istiyor. Çamların yeniden ayağa kalkması için en az 40 yılın gerektiğini ifade eden köylüler çıkış yolu arıyor. 

“KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK”
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Veli Türk “Arıcılık kötü günler geçiriyor. O ağaçların yeniden eski hâline dönmesi yıllar sürecek. Çocuklarımızı geçtik torunlarımıza muhtemelen nasip olacak. Bütün kayıpları telafi edeceğiz. Kimse mağdur olmayacak. Yeni sahalar oluşturacağız, merkezleri değiştirip o canlılığa yeniden döneceğiz. Lütfen kimse karamsarlığa kapılmasın” dedi.

Türkiye 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.