Okul servis araçlarında yeni dönem
Yönetmelikle okul servis araçlarında üç noktalı emniyet kemeri, güvenlik kamerası, sensörlü koltuk ve araç takip sistemleri bulundurulması zorunlu hale getirildi.
Erzurum Güncel- Okul Servis Araçları Yönetmeliği ile araçlarda üç noktalı emniyet kemeri, güvenlik kamerası, sensörlü koltuk ve araç takip sistemleri bulundurulması zorunlu hale getirildi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın katılımıyla Muazzez Karaçay İlkokulu'nda Okul Servis Araçları Yönetmeliği bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Öğrenci ve velilerin de katıldığı toplantıda İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürü İlker Gündüzöz, hazırladığı sunumla yönetmeliğin kapsam ve esaslarını anlattı.
Buna göre, güvenliği önplana çıkaran ve servis sunucuları dahil herkesin haklarını koruyan modern bir anlayışla hazırlandığı belirtilen yönetmelikle, düzenlemeyle okul servis araçlarıyla yapılan taşıma faaliyetinin daha güvenli hale getirilmesi, araçlara yeni standartların getirilmesi, taşıma faaliyetinde görev alanların yeterlilik ve niteliklerinin ayrıntılı olarak belirlenmesi ve denetimlerde etkinliğin artırılması amaçlandı.
Kreş, gündüz bakım evi de taşıma faaliyetine dahil edildi
Yönetmeliğin kapsamı genişletilerek zorunlu eğitim ve okul öncesi eğitim öğrencilerinin yanı sıra kreş, gündüz bakım evi, çocuk kulüplerine devam eden çocuklar da taşıma faaliyetlerine dahil edildi.
Mevcut durumda okul servis araçlarının çalıştırılması sadece okul aile birlikleri tarafından gerçekleştirilirken düzenleme ile taşımacıyı tespitle ilgili komisyonlar kurulması düzenlemesi getirildi. Böylece okul öncesi eğitim ve zorunlu eğitim taşımacıyı tespit komisyonuna okul yönetimleri, okul aile birlikleri, eğitimci/öğretmenler ve veliler, kreş, gündüz bakım evi ve çocuk kulübü taşımacıyı tespit komisyonuna ise söz konusu kurum müdürleri, grup sorumluları ve veliler dahil edilerek daha katılımcı bir yapı oluşturuldu.
Taşıma sözleşmeleri mülki idare amirinin onayına bağlandı. Düzenleme ile anlaşma yapılan asıl taşıyıcıların yanında, velilere özel servis anlaşması yapabilme imkanı da mülki idare amirinin onayına bağlandı.
Emniyet kemeri, sensörlü koltuk zorunlu
Okul servis araçlarında üç noktalı emniyet kemeri, güvenlik kamerası, sensörlü koltuk araç takip sistemleri bulundurulması zorunlu hale getirildi.
Taşımacılar, şoförler ve rehber personele verilecek eğitimler ve nitelikleri yeniden düzenlendi.
Şoför mesleki yeterlilik belgesi alacak
Servis şoförleri için Milli Eğitim Bakanlığından okul servis şoförlüğü yapabileceğine dair sertifika ile mesleki yeterlilik kurumundan belge alınması şartı getirildi.
Bazı suçlar, taşımacılar, şoförler ve rehber personelin, kovuşturma aşamasında olsalar bile, taşıma faaliyetinde yer almalarına engel olarak belirlendi. Kapsama, kasten öldürme, cinsel saldırı, cinsel taciz, müstehcenlik, alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçları ilave edildi.
Öte yandan 5 yılda bir alınan psikoteknik raporun yanında her yıl aile hekiminden rapor alınması koşulu da getirildi.
Rehber personele reflektif yelek zorunluluğu
Öğrencilere taşıma faaliyetinde eşlik edecek rehber personelin trafikte daha rahat görünmesi, uyarılarına diğer sürücülerin riayet etmesi için reflektif yelek, yardımcı ışıklar kullanması zorunluluğu getirilirken uyarılarına uymayan sürücüler hakkında tutanak düzenleme yetkisi verildi.
Renkli cam yasağı
Yönetmelikle okul servis araçlarında iç mekanı gösteren beyaz cam dışında cam kullanılamayacağı da düzenlendi. Buna göre, okul servis araçlarının camlarına yapıştırılan renkli film tabakaları sökülecek. Fabrika çıkışında üzerinde renkli cam olan araçlar 3 Eylül 2019 tarihine kadar uygun hale getirilecek.
Yönetmeliğin taşıtlarda aranacak şartların düzenlendiği 4. maddesi kapsamındaki hususlara uygun olmaması durumunda yeni üretilecek araçların, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren okul servis aracı olarak trafik tescili yapılmayacak.
Denetimler
Okul servis taşıma faaliyetlerinin denetimine yönelik valilik ve kaymakamlıklar tarafından Milli Eğitim, emniyet, jandarma, belediye ve uygun görülen diğer kurum temsilcilerinden oluşan denetim komisyonları kurulacak. Yönetmeliğin ihlali durumunda, asli kusurlarda derhal, tali kusurlarda 3 uyarıdan sonra "özel izin belgesi" iptal edilecek.
İptale konu özel izin belgesi aynı eğitim öğretim yılı içinde, kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulübü servis faaliyetlerinde ise takvim yılı içinde yeniden düzenlenemeyecek.
Okul servis araçlarının çalıştırılmasında, talipliler arasından nihai taşımacının belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar Milli Eğitim Bakanlığı, kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulüplerinde ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenecek.
Okul servis aracı çalıştırılması temel olarak yıllık olacak. Ancak bu süre taşıma hizmetinin kalitesinin artırılması ve maliyet avantajı sağlanması amacıyla azami 3 yılı aşamayacak.
Yürürlülük tarihleri
Milli Eğitim Bakanlığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği kapsamındaki servis faaliyetlerinin karayolu yolcu taşımacılığı yetki belgelerinden birine sahip olma şartı 30 Haziran 2020'den itibaren geçerli olacak.
Üç nokta emniyet kemeri ve oturmaya duyarlı sensörlü sistem zorunluluğu, iç ve dış kamera sistemi bulunmayan ve fabrika çıkışında üzerinde renkli cam olan araçların uygun hale getirilmesi, taşıma işinde çalışan şoför ve rehber personelin Milli Eğitim Bakanlığından sertifika alma zorunluluğu ile taşıma işinde çalışan şoför ve rehber personele Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu çerçevesinde mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu uygulaması ise 3 Eylül 2018 tarihinde yürürlüğe girecek.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.