Olağanüstü hal nedir?
TÜRKİYE'de olağanüstü hal ilan edildi. Olağanüstü hal nedir hangi yasaklar uygulanacak sıkı yönetim ile halka hangi kısıtlamalar getirilecek.
Erzurum Güncel- TüRKİYE Fethullahçıların 15 Temmuz darbe girişiminin ardından olağanüstü günler yaşıyor. Bu da 3 ay boyunca sürecek olağanüstü hal ilanına sebep oldu. Peki olağanüstü hal nedir sıkıyönetimden farkı var mı?
*Olağanüstü halde sıkıyönetimden farklı olarak yönetim sivil iradede olur. Sıkıyönetimde ise sivil irade devre dışı kalır.
*Olağanüstü hal kişi hak ve hürriyetlerini askıya alma imkanı verir.
*ANCAK dün MGK'da alınan olağüstü hal kararı vatandaş cephesinde uygulanmayacak. Yani günlük hayatımızda herhangi bir kısıtlama ve yasak olmayacak.
*Bu olağanüstü hal kararı FETö örgütünü tasfiyede kullanılacak.
*Olağanüstü hal istenirse bakanlar kurulu tarafından 4 ay uzatılabilecek.
*Olağanüstü hal için Meclis onayı şart.
Kanlı darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "çarşamba günü önemli bir kararı açıklayacağız" diye duyurduğu karar belli oldu. MGK'nın tavsiyesi, Bakanlar Kurulu'nun kararı ile 3 ay boyunca olağanüstü hal durumu ilan edildi.
Peki nedir olağanüstü hal? OHAL (olağanüstü hal) ile hangi yasaklar devreye girecek yaşantımızda neler kısıtlanacak?
OLAĞANüSTü HAL - SIKIYöNETİM
Olağanüstü hâl, olağanüstü yönetim usullerinin uygulanmasını gerektiren doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ağır ekonomik bunalım, kamu düzenini ciddi biçimde bozan yaygın şiddet olayları gibi durumlar.Olağanüstü hâl rejimi yönetim makamlarının yetkisinin genişlemesisonucunu yaratır.
Belirli yaş aralıklarındaki vatandaşlar için çalışma yükümlülüğü, gerektiğinde para ve mal yükümlülüğü konulabilir. Olağanüstü hâlönlemlerinin ortak ve en tartışmalı yönleri ise yaygınlaştırılması ve genellikle bunlara karşı yargı yolunun kapalı olmasıdır.
Ne zamanlarda olağanüstü hal kararı alınır? Olağanüstü hal kararıyla hükümete hangi haklar tanınır? Olağanüstü hal olan bölgelerde neler kısıtlanır?
Devletin ve hükümetin normal idârî yetkileri ve hukûkî tedbirleri kullanarak alt edemediği büyük güçlüklerin ortaya çıkması durumunda başvurulan olağanüstü idâre usullerinden biri. Tabiî âfet, tehlikeli salgın hastalık, ağır ekonomik bunalım, kamu düzenini ciddî biçimde bozan yaygın şiddet olayları gibi durumlarda olağanüstü hal uygulamasına gidilir.
1982 YASASINDAKİ OLAĞANüSTü HAL VE SIKIYöNETİM
1982 Anayasasında olağanüstü idâre usulleri başlıca iki ana başlık altında toplanmıştır. Olağanüstü hallerle sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hâli. Sıkıyönetim idâresinde, askerî güç ve otoriteler sivil güçlerin yerini aldığı halde, olağanüstü hal uygulamasında yetkiler yine sivil makamların elinde kalır.
OLAĞANüSTü HALİ KİM NASIL İLAN EDER?
Olağanüstü hal Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu tarafından yurdun tamâmında, bir veya birkaç bölgesinde müddeti altı ayı geçmemek üzere îlân edilir. Bu karar TBMM’nin onayına sunulur. Meclis bu kararı onaylamama yetkisine sâhip olduğu gibi, olağanüstü hal süresini değiştirebilir.
OLAĞANüSTü HAL NASIL VE NE KADAR UZATILABİLİR?
Bakanlar Kurulunun isteği üzerine her defâsında dört ayı geçmemek üzere olağanüstü hal idâresini uzatabilir veya kaldırabilir.
Olağanüstü hal îlânıyla hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen veya tamâmen durdurulabilir. Bunlar için Anayasada bildirilen esaslara aykırı tedbirler alınabilir. Ancak bunların hepsinin Milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükleri çiğnenmemesi ve durumun gerektirdiği ölçüyü aşmaması da gerekir. Olağanüstü halde Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu durumun gerektirdiği bütün tedbirleri kânun hükmünde kararnâmeler biçiminde Resmî Gazete’de yayınladıktan sonra TBMM’nin onayına sunar. TBMM tâtildeyse toplantıya çağrılır. Kararın onaylanmaması durumunda olağanüstü hal rejimi yürürlükten kalkar. TBMM olağanüstü hal süresini kısaltma yoluna da gidebilir.
Olağanüstü hal durumunda kânun kurumları arasındaki koordinasyon başbakanlıkça veya başbakanın vazifelendireceği bakanlıkça sağlanır. Bu maksatla Olağanüstü hal îlânına yol açan konuyla ilgili bakanlıkların temsilcilerinden teşekkül eden bir Olağanüstü Hal Koordinasyon Kurulu meydana getirilir.
OLAĞANüSTü HAL YETKİ VE GöREVİ KİMDEDİR?
Olağanüstü hal uygulamalarında görev ve yetki bölge veya il vâlilerine âittir. Bir bölge vâlisine bağlı birden çok ilde olağanüstü hal îlân edilmişse bölge vâlisi yetkili ve sorumludur. Bölge vâlisinin veya il vâlilerinin Olağanüstü Hal Kânunu’nun kendilerine tanıdığı yetkilere dayanarak yapacakları idârî işlere karşı açılacak dâvâlarda yürütmenin durdurulması kararı verilemez.İnternethaber
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.