1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Pasinler patatesi alıcısını arıyor
Pasinler patatesi alıcısını arıyor

Pasinler patatesi alıcısını arıyor

Erzurum’un ilçesi Pasinler'de patates hasadına başlandı ancak üreticiler, pazarlama sorunu yaşıyor. Bundan dolayı kimi üreticiler, patatesini tarlada bırakıyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Pasinler ilçesi, patates üretimi açısından önemli bir yer teşkil ediyor. Ancak hasadı başlayan ürünün pazarlanmasında sorun yaşanıyor.

Dayanıklılığından dolayı daha çok kışlık patates olarak tüketilen ürün, Erzurum’daki marketlerde satış imkânı bulamıyor. Çünkü şehirde daha çok Niğde’den gelen patatesin satışı yapılıyor. Bu nedenle de üreticiler, patatesi yol kenarlarında satmak zorunda kalıyor ya da çevre illerde pazarlamaya çalışıyor. 

Bu yolla istedikleri satışı elde edemediklerini söyleyen üreticilerden bazıları, patatesi tarlada bırakmayı tercih ediyor.

Bazı üreticiler, patateslerin tarladan sökümün işlemini yapmıyor. 

‘YENİ MAHSUL PATATESİN KİLOSU 18-20 LİRA’

Pasinler Ticaret ve Sanayi Odası (PTSO) Başkanı Aydın Taşbaşı, 700 bin hektarın yüzde 25'inde patates ekimi yapıldığını söyledi. Taşbaşı, Pasinler Ovası'nda her yıl 200-250 bin ton arası patates üretimi yapıldığını belirterek yeni mahsul patatesin kilosunun şu an 18-20 lira arasında satışa sunulduğu bilgisini verdi.

Taşbaşı, şöyle devam etti: "Arz ve talebe göre fiyat değişikliği olacaktır. Anayol üzerinde satışlar oluyor, toplu satışlar oluyor. Pasinler Patates Üreticileri Birliği’nin satışları oluyor. Şahıs işletmeleri genelde kendileri satarlar. Bizim patatesimiz tamamen kışlık patatestir. Markalaşma yönünde çalışmalar var ama bir sonuç henüz alınamadı. Paketleme, sınıflandırma ve markalaşma çok ağır aksak gidiyor. Markalaşmış olsa ulusal firmaların yetişen ürünü alma mecburiyeti var."

‘MARKALAŞMA VE PAZARLAMA SORUNU BÜYÜK’

Pasinler Patates Üreticileri Birliği Başkanı Lokman Sertoğlu da bu yıl iklim şartlarının patates için çok uygun olduğunu belirterek bir dönümden 7 ton ürün beklediklerini açıkladı

Sertoğlu, rekabette neden geride kaldıklarını şu sözlerle ifade etti: "Erzurum Sebze ve Meyve Hali esnafı, Niğde'den hastalıklı patatesi getirip ucuza satıyor. Biz onlara karşı rekabet edemiyoruz. Bizim ürünümüz kaliteli ve bu sebeple fiyatı yüksek. Dışarıdan getirilen kalitesiz ürünler ucuza satılıyor. Biz burada 10 liraya veriyorsak onlar gidip dışarıdan 5 liraya alıyor. Oranın da kaliteli malları var ama onları buraya ucuza getiremezler. Iskarta patates piyasaya sürülüyor. Hale gittik, manavları ve marketleri dolaştık. Bir sonuç elde edemedik. Depolama konusunda da sıkıntılarımız var. Bizim sadece İlçe Tarım Müdürlüğü’nün uygun deposu var. Orada da ancak tohumlarımızı muhafaza ediyoruz. Geri kalanı herkes kendi imkanlarına göre saklamaya çalışıyor. Sıkıntılarımızın bir bölümü de bundan kaynaklanıyor. Valiye, Büyükşehir Belediye Başkanı’na, milletvekillerine gittik ve sorunlarımızı anlattık. Fakat bir netice alamadık. İsteğimiz, marketlerde bizim ürünlerimiz için de bir reyon açılmasıdır. Ama bu teklifimiz şimdiye kadar kabul edilmedi."

‘MARKETLERDEN REYON İSTİYORUZ’

Şu an patates hasadı yapamadıklarını vurgulayan Sertoğlu, şöyle devam etti: “Neden yapamıyoruz? Alan bir ya da iki kişi var; o da sattığı kadar mal alıyor. Ona da bir şey diyemiyoruz. Bizim şu an piyasamız yok. Vatandaş pazar olmadığı için patatesini tarlada bekletiyor. Söküp satacak ama kimse almıyor. Erzurum'daki marketlerin Pasinler Patates Üreticileri Birliği’ne bir reyon vermesini istiyoruz. Biz oraya ürünümüzü koyduğumuz zaman hiçbir sıkıntımız kalmaz. Ya da doğrudan gelip bizden alım yapsınlar. 297 üyemiz var. Daha fazlaydı ama çoğu insan patates ekimini bıraktı. Patateste pazar sıkıntımız çok büyük. 40 yıldır ben bu işi yapıyorum. Erzurum piyasasında satılan patateslerin sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Ucuza kalitesiz ürünler satılıyor. Marketlerde satılan patatesi biz tarlada bırakıyoruz.”Duvar

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum