Prof. Dr. Murat Ersel: Çocuklar daha dayanıklı
Toplumun en sağlıklı bireylerinin çocuklar olduğunu belirten Ersel "Travma şartlarına da uzun süre dayanabiliyorlar” dedi.
Erzurum Güncel- İzmir'de meydana gelen depremden 65 saat sonra Elif bebeğin, 91 saat sonra küçük Ayda'nın göçük altından sağ çıkarılması aç ve susuz ne kadar dayanabildikleri sorularını gündeme getirdi. Uzmanlara göre çocukların vücutlarının büyük kısmının su olması, göçük altında yeterli oksijen bulunması, hava sıcaklığının düşüklüğünün ve hareketsiz kalmalarının su kaybına yol açmaması gibi sebepler çocukları hayatta tuttu. Elif ve Ayda bebeklerin tedavi süreçlerinde görev alan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Ersel, miniklerin enkaz altında günlerce nasıl sağ kalabildiğini gazetemize anlattı. Ersel “Çocuklar toplumun en sağlıklı bireyleri. Ortalama açken 9-10 gün, susuzlukta ise 5-6 gün hayatta kalabilirler. Travma şartlarında daha uzun süre dayanabiliyorlar. Bebeklerimiz depremde yara almadıkları için direnç gösterdiler. Sadece günlerce su içmeden durdukları için biraz sıvı kaybı vardı. Hava şartları sıcak olsaydı uzun süre susuzluğa dayanamazlardı” dedi.
YETERLİ OKSİJEN YAŞAMALARINI SAĞLADI
Deprem anında oksijen miktarının çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Ersel “Yeterli seviyede oksijen almışlar. Eğer oksijen miktarı kritik seviyelerde olsaydı ve hava olmasaydı bu çocukları canlı çıkaramazdık” şeklinde konuştu.
Türkiye Gazetesi
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.