1. HABERLER

  2. DEPREM/ SAVAŞ

  3. Prof. Dr. Naci Görür üzerine basa basa isim verdi
Prof. Dr. Naci Görür üzerine basa basa isim verdi

Prof. Dr. Naci Görür üzerine basa basa isim verdi

Dünyanın gözü Ege'deki depremlerde! Prof. Dr. Naci Görür üzerine basa basa isim verdi "Bu kadar yıkıcı fay hattı geçen başka şehrimiz yok"

A+A-

Gazete Güncel- Ege'deki Santorini Adası çevresinde peşi sıra gelen depremler bölge halkını telaşlandırdı. Yunanistan hükümeti adada yaşayanları yavaş yavaş bölgeden çıkarmanın hesaplarını yapıyor. 28 Ocak'tan bugüne kadar 450'den fazla deprem kaydedildi. Depremin olduğu Ege'ye kıyısı olan Türkiye'de Milas, Bodrum, Kaş gibi yerlerden de depremler hissediliyor. Türkiye için korkutan senaryoyu Prof. Dr. Naci Görür anlattı.

Hürriyet Gazetesi'nden Fulya Soybaş'ın haberinde yer alan bilgilere göre; Ege Denizi'nde dün, saat 15:17’de 4.9 büyüklüğünde bir  yanıtını verdi.

"TSUNAMİ OLUŞMASI DA MUHTEMEL"

Prof. Dr. Görür, 4.9 büyüklüğünün ardından "bu artçı depremler büyüklüğünü arttıracak mı?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

Depremler daha da büyüyebilir, ama enerjinin boşalması da mümkün. Eğer bu depremler Türkiye’ye yakın büyük bir kırılmaya yol açarsa, biz de etkileneceğiz. Tsunami oluşması da muhtemel.

SANTORİNİ ADASI'NDAKİ TEDBİRLER: ‘İŞTE BUDUR’

Santorini Adası'nda deprem riski nedeniyle büyük önlemler alındı ve ada boşaltıldı. Okullar tatil edildi, çadırlar kuruldu ve askeri birlikler bölgeye sevk edildi. Prof. Dr. Görür, bu tedbirleri canlı izlediğini belirterek, “İşte budur! Olup olmayacağı belli olmayan bir deprem için böyle bir önlem alındı. Bizde bu tür tedbirler eksik” dedi.

TÜRKİYE’DE DEPREM HAZIRLIĞI YETERSİZ

Prof. Dr. Görür, Türkiye'deki yerel ve merkezi yönetimlerin bu tür durumlarda gereken önlemleri almadığından şikayetçi olduğunu belirtti. “Bugüne kadar benden ve halktan kimse, ne gibi önlemler alındığı konusunda bilgi almadı” diyen Görür, “Türkiye’de önlem alıyoruz diyenlerin söyledikleri genellikle laf kalabalığından ibaret. Gerçek bir hazırlık yapılmıyor” dedi.

DEPREM DİRENÇLİ KENTLER KURMALIYIZ!

2 gün sonra, 6 Şubat 1999 depremi ve sonrasında yaşadığımız felaketin üzerinden 25 yıl geçeceğini belirten Prof. Dr. Görür, bu süre zarfında çok az bir ilerleme kaydedildiğini vurguladı. “Türkiye, deprem kuşağında yer alıyor. Yerel yönetimler ve merkez arasında kavga var, halk ise bu süreçte dışlanmış durumda. Deprem dirençli kentler kurmalıyız. Afet Bakanlığı kurulabilir ve Türkiye depreme hazırlıklı hale getirilebilir” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.