Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu: "Çare sıfır başıboş köpek politikası"
Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Başıboş köpek sorunu için yıllardır mücadele eden Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu, “Çare sıfır başıboş köpek politikası” diyerek ötenaziye destek verdi
Gazete Güncel- Türkiye’de uzun süredir tartışmalara konu olan başıboş köpek sorununda sona gelindi. Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. 17 maddelik kanun teklifinin detaylarını aktaran AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, "Sahipsiz saldırgan köpeklere ötenazi uygulanacak" dedi.
Güler, "Görüşler, beklentiler alındı. Rapor haline getirildi ve Cumhurbaşkanımıza sunuldu. Yasa teklifimiz olgunlaştı. 17 maddelik yasa teklifimiz tarım komisyonunda ve sonra genel kurul çalışmalarında tamamlanacak" ifadelerini kullandı.
İşte Güler'in açıklamaları;
"Mevcut tedbirlere rağmen mahalli idarelerimizin yetersiz kaldığını görüyoruz. Bu durum nelere sebebiyet verdi. Kuduz riskli vakalar artmış durumda. Belli ilçelerimizde karantina uygulanan, kuduz köpek nedeniyle karantina uygulaması yapılmak zorunda kaldı. Mevcut durum böyleyken bakanlık raporuna göre birçok kazanın meydana geldiği, bu kazalarda vefat eden vatandaşımızın sayısını 50-55 olduğu ortaya çıktı.
Ötanazi uygulanacak
Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, rehabilite imkanı olmayan, anatomik yapısı bozulmuş, ırksal özelliği itibarıyla sahiplendirilme imkanı olmayan sahipsiz köpeklerin uyutulması yani ötanazi kavramını da bu düzenlemede getiriyoruz. Hayvandan hayvana, hayvandan insana geçen çok farklı parazitler var. Belli alanlarda, insanlarımızın yürüyüş yaptığı alanlarda çok sayıda köpeğin dışkısı toplumu tehdit edecek haline geliyor. Bu hastalıklar nedeniyle ameliyatlar yapılacak seviyede tahribatlara yol açıyor.
Tarım bakanlığımızın desteği yanında sokak köpeklerinin bulunduğu yerlerden alınması, barınaklarda kaliteli yaşam alanı oluşturulması, sahiplendirilmenin teşviki, barınaklarda ameliyathane kurulması.
Yetki belediyelerde
Kanunumuz tüm bu süreçlerde sokaklardaki hayvanlarla ilgili yetki belediyelerindir. Bakım, beslenme noktasında iyi örnekleri olan belediyeler olduğu gibi kanunun açık emrine rağmen maalesef bütçeyi kullanmayan, yeterli çalışma yapmayan mahalli idarelerimiz var. Bu uygulamayı yapmayanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis yaptırımı öngörüyoruz. Ciddi ihmaller de var. Belediye ya da farklı insanlar mücavir alanlara atarak bu işten kurtulmaya çalışıyorlar. Bunu da yaptırıma bağlıyoruz, 50 bin lira para cezası olacak bunun da.”
Prof. Dr. Sabuncuoğlu katkı sağladı
Kanun teklifi hazırlığında konuyu gündeme getirerek, çözüm önerilerini paylaşan ve sürecin yakın takipçisi olan Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu’ndan da görüş istenmişti. Manisa Milletvekili AK Parti Grup Başkan Vekili Bahadır Yenişehirlioğlu Sabuncuoğlu’nu bizzat arayarak taslak kapsamında fikir istemişti. Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu, çok sayıda uzman akademisyen, doktor, hukukçu, STK temsilcileri ve sanatçılardan da görüş alınarak hazırlanan kanun teklifinin tamamlanarak Meclise sunulmasını olumlu karşıladı.
Prof. Dr. Sabuncuoğlu, “Yasalarımızda ve yönetmeliklerimizde, insan hayvan ve çevre sağlığına yönelik önlenemez tehditlerin bulunduğu şartlarda, her hayvan türü için, ötenazi uygulaması (acısız öldürme) zaten yıllardır vardır, yönetmeliklerde ayrıntısı ile belirtilmiştir” dedi.
Çare sıfır başıboş köpek politikası
Sabuncuoğlu, sorunun kesin çözümü için “Halihazırda yaşadığımız felaket tablosunu, insanların can güvenliği, vücut bütünlüğünü, her gün bin 200 insanın ısırılması ve kuduz riskli ülke sınıfından çıkabilmemiz için alınacak önlemler bir yasa tasarısı halinde meclise sunuldu. Milletin talebi ve gelişmişliğin göstergesi, sıfır başıboş köpek politikasındadır. Başıboş köpeklerin en kısa zamanda sokaklardan ve yerleşim alanlarından uzaklaştırılması gerekiyor. Bir an önce sıfır başıboş köpek politikası izlenerek sokaklarda bir tane bile köpek bulundurmamamız gerekiyor. Çare sıfır başıboş köpek politikası” diye konuştu.
Yılda 250 bin insan tedavi görüyor
Sabuncuoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Sürü halinde saldırma sonucunda yaşlılar ve çocuklar yaralanıyor; çocuklarımız, gençlerimiz sokak köpeklerinin saldırısından kaçarken trafik kazası geçiriyor, hayatlarını kaybediyorlar. Yaşlılar veya çocuklar işe, okula, gezmeye, sokağa çıktığı zaman stres ve endişe yaşıyor, köpeklerden korkuyorlar. Ülkemizde, her gün yüzlerce kez gelişmemiş ülkelerdeki kadar 'kuduz şüpheli ısırık vakaları' gerçekleşiyor. Yılda yaklaşık 250 bin insan tıbbi tedavi alıyor. Başıboş dolaşan köpeklerin, sağlık ve üreme yönetiminin yapılması, bakım ve beslenmesi neredeyse imkansız bir süreç. Ülkemizdeki sayıları milyonlarla ifade edilen bu köpeklerin; çocuklar, engelliler, yaşlılar ve diğer canlılara zarar verme ihtimali yeterli önlem almadığımız için her gün artıyor. Yıllardan beri, kuduz ölümleriyle alevlenen tartışmalarda, bir arpa boyu yol alınamadığı da bir gerçek"
Manolya BULUT-Pusula Gazetesi
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.