Rabia Naz Komisyonu: "Trafik kazası nedeniyle olabileceğini yazdık"
Çocuk ölümleriyle ilgili kurulan komisyonda Rabia Naz Vatan'ın hayatını kaybetmesiyle ilgili Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Tümer, intihar vakalarının önemli iz bıraktığına işaret ederek, "
Erzurum Güncel- Şüpheli çocuk ölümlerinin araştırılması ve bu konuda alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Tümer, sunum yaptı.
Tümer, Rabia Naz'ın babası Şaban Vatan'ın talebi üzerine rapor hazırladıklarını belirterek, Rabia Naz Vatan'ın vücudunun çeşitli bölgelerinde kemik kırıkları, bacak ve kollarında sıyrıklar ile iç kanaması bulunduğunu kaydetti.
Tümer, Adli Tıp Kurumu Trabzon Hastanesi'nin otopsi raporunda da kendilerinin hazırladığı raporda da kırıkların önemli rol oynadığını söyledi. Tümer, acile girdiği anda ölü olup olmadığı bilinmeyen Rabia Naz'a 45 dakika canlandırma işlemi yapıldığını, sürenin bu kadar uzun olmasının doktorların küçük bir kız çocuğunu yaşatmak için çaba göstermesinden kaynaklandığını, bu işlem nedeniyle de çocuğun vücudunda kanamalar ve lezyonlar oluştuğunu anlattı.
"OMURİLİK KIRIKLARI EN FAZLA KAZALARDA OLUR"
Yüksekten atlama ve trafik kazasında benzer kırıkların oluşabileceğini vurgulayan Tümer, "Omurilik bölgesinde kırıklar var. Çocuklarda omurilik kırıkları en fazla trafik kazalarında, ikinci olarak da yüksekten atlamada olur. Çocukluk çağında görünen lumbal kırıklar en çok trafik kazalarında olur. Ayaktaki kırıklar ise trafik kazalarında yüzde 10, yüksekten düşmelerde ise yüzde 3 oranında görülür. Bu olayda kemik kırıklarına bakarak 'bu bir trafik kazası mı' 'yüksekten düşme mi' ayrım yapamıyorum" dedi.
"YÜKSEKTEN ATLAMA İÇİN ENERJİ GEREKİR"
Ancak adli tıpta 'yüksekten düşme' ve 'yüksekten atlama'nın farklı terimler olduğunu vurgulayan Tümer, "Yüksekten atlama için enerji gerekir. Bu vaka kesinlikle yüksekten atlama değil. Apartmanın yüksekliği 17 metre. Olay yerinin fotoğraflarını gördüm. Düşüş sırasında kat edilen mesafe 6 metre. Serbest düşüş olamaz. Savcı, kendi yaptırdığı adli tahkikatta uzmana tespit ettirmiş. Çuvalla bunu tespit ettirmiş. Enerji gerekir, koşmak gerekir. Yükseklik ve atlama mesafesine ilişkin formüller var. Bunun için belirli bir hıza ulaşılması gerekir. Apartmanın maksimum genişliğini düşünerek hesapladık. 7 metreyi 2,2 saniyede koşması lazım. 70 kilogram ağırlığında 150 santimetre boyunda bir kız çocuğunun, tuğlaların bulunduğu ve üzerine uzatılan kiremitle büyütülen engeli de aşarak bu hızda koşması lazım. Bunun hayatın doğal akışına aykırı olduğu görüşüne vardık. Yüksekten atlama kesinlikle olamaz" dedi.
"TRAFİK KAZASI NEDENİYLE OLABİLECEĞİNİ YAZDIK”
Tümer, intihar vakalarının önemli iz bıraktığına işaret ederek, "Hacettepe Üniversitesi olarak raporumuzda bu ölümün trafik kazası nedeniyle olabileceğini yazdık" ifadelerini kullandı. Komisyona, trafik kazası simülasyonu izleten Tümer, Adli Tıp Kurumu uzmanlarının ölümün yüksekten düşme nedeniyle gerçekleştiği yönündeki raporunu eleştirerek, söz konusu raporun tekrar gözden geçirilmesini önerdi. Tümer, Rabia Naz'ın bulunduğu olay yerinde adli fizik uzmanlarının değerlendirmelerde bulunması, olay yeri simülasyonu yapılması, Rabia Naz Vatan'ın bulunduğu anda üzerinde olan giysilerinin incelenmesi, olay tarihindeki ambulans ve devlet hastanesi doktorlarının ifadesi ile yapılan tetkik ve grafilerin incelenmesi gerektiğini kaydetti.
Kaynak: Rabia Naz Komisyonu: "Trafik kazası nedeniyle olabileceğini yazdık"
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.