Erzurum Güncel- Rapora göre; "Ortalama yaşam boyu çocukluk çağı cinsel istismar sıklığı kadınlarda yüzde 20, erkeklerde yüzde 5-10. TÜİK’in 2015 verilerine göre suç mağduru çocuk sayısı 122 bin. Bunların yüzde 10’u cinsel suçlar. Türkiye’de yılda ortalama 8 bin çocuk cinsel istismar mağduru oluyor.”
Türk Psikiyatri Derneği, Çocuk Cinsel İstismarı Bilgilendirme Dosyası başlığı altında çok çarpıcı bir çalışma yayınladı. Çocuk Cinsel İstismarı ve Zor Açığa Çıkması başlığını taşıyan araştırma dosyaları Psikiyatri uzmanları Dr. Suzan Saner ile Dr. Şahika Yüksel tarafından kaleme alındı.
HER DÖRT ÇOCUKTAN BİRİ...
Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre; dosyada en çarpıcı bölümleri ise rakamsal veriler oluşturdu. Cinsel şiddetin gerçek boyutlarının ancak buzdağının görünen yüzü
YÜZDE 25'İ ENSEST
Dünya verilerine göre istismara maruz kalan çocuk ve ergenlerin yüzde 71’i kız, yüzde 29’u ise erkeklerden oluşuyor. Küresel ölçekte istismara maruz kalan olguların yaklaşık yarısında yineleyici cinsel istismar söz konusu. Ayrıca yaşamları boyunca en az bir kez cinsel saldırıya maruz kalan ergenlerin oranı yüzde 21 seviyesinde ve cinsel istismarın yaklaşık yüzde 20-25’ini ensest olgular oluşturuyor.
RAKAMLAR ÜRKÜTÜCÜ
Çalışmada yer alan tespitleri göre, “Çocukluk cinsel istismarında yüzde 1 dokunmadan istismar varken, yüzde 5’inde anal ya da vajinal ilişki söz konusu. Erkeklerin yüzde 42’si anal ilişki ya da ilişki girişimiyle karşılaşırken, kızlarda bu oran yüzde 72 seviyesinde. Cinsel istismar bebeklikten itibaren başlasa da ortalama mağduriyet yaşı 9. Erişkin kadınlarda yaşam boyu çocukluk çağı cinsel istismarı yaşama sıklığı incelendiğinde; tecavüz sıklığı yüzde 0.9. Cinsel istismar tanımlaması tecavüzle sınırlı tutulmadığında bu oran yüzde 45’e yükselmekte.
Ortalama yaşam boyu çocukluk çağı cinsel istismar sıklığı kadınlarda yüzde 20, erkeklerde yüzde 5-10. TÜİK’in 2015 verilerine göre suç mağduru çocuk sayısı 122 bin. Bunların yüzde 10’u cinsel suçlar. Türkiye’de yılda ortalama 8 bin çocuk cinsel istismar mağduru oluyor.”
EV, OKUL, SOKAK...
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) ve UNICEF’in 2010’da Türkiye’de 6 ilde yaptığı çalışmaya da değinen Dr.