Erzurum Güncel- Hazine ve Maliye Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde, ikinci el araç piyasasında fahiş fiyat artışlarına ve kayıt dışı ekonomiye sebep olan 100 bin mükellefin belirlendiğini açıklarken, bu mükellefleri kapsamlı cezalar bekliyor. Konuya ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulunan Avukat Elif Yılmaz Ermiş, usulsüzlük yapanlara, önce aracın satış fiyatı üzerinden yüzde 5 özel usulsüzlük cezası, ardından da bildirim yapmamalarından kaynaklı ayrı bir usulsüzlük cezası verilebileceğini söyledi.
Ermiş, “Vergi daireleri birçok mükellefe ‘ev alıp sattın’, ‘araba alıp sattın gibi’ gibi farklı gerekçeler gösterip mükellefiyet tesis ederek geriye dönük olarak yüklü miktarlarda özel usulsüzlük cezası kesebilmekte. Belli bir miktarın üstünde araç alıp satmış kişilere de gerekli beyannameleri vermediğinde ya da bildirimde bulunmadığında, ilk ticari anlamda araç satışı yaptığı zamana dönülerek çok ciddi tutarlarda usulsüzlük cezaları kesilebiliyor. Tahsilat ve ödemelerini banka ve benzeri finans kurumları veya posta idarelerinde düzenlenen belgelerle ispat etme zorunluluğuna uymayan mükelleflerden her birine bu belgelere konu olan her işlem için kanunda düzenlenen özel usulsüzlük cezalarından az olmamak üzere işleme konu olan tutarın yüzde 5’i nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir” diye konuştu.
‘BEYAN’ İÇİN AYRI CEZA
Söz konusu ceza dışında kanunda bir de bildirim ve beyan zorunluluğuna uymamaktan kaynaklı ceza öngörüldüğüne dikkat çeken Ermiş “Bilgi vermekten çekinen, vergi usul kanununun ibraz ödevlerine uymayanlar ile elektronik bildirim ve beyan zorunluluğuna uymayanlar için ilgili kanunda birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında her araç için 3.400 lira, ikinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında her araç için 1.700 lira, bu belirtilenler dışında kalanlar hakkında her araç için 880 lira tutarında cezalar verilebilir” dedi.
İNCELEMELER DEVAM EDİYOR
Araç piyasasına yönelik Risk Analizi Değerlendirme ve Araştırma (RADAR) Sistemi ile yapılan incelemeler devam ediyor. Değerlendirmelerin ardından alım ve satımlardaki olağandışı hareketlilik mercek altına alınıyor.
İKİNCİ EL OTOYA SAHİBİNDEN.COM’DAN FAHİŞ FİYAT AYARI
Geçtiğimiz günlerde Rekabet Kurumunun soruşturma başlattığı sahibinden.com, motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin şeffaflığı artırmak ve tüketiciyi korumak adına bazı değişiklikleri hayata geçireceğini duyurdu. Bu kapsamda; sadece otomotiv markalarının yetkili bayileri sıfır motorlu kara taşıtı ilanı verebilecek. Yetkili bayilerin dışındaki satıcılar, ilan verirken ‘Aracın Durumu’ kriterini sadece ‘İkinci El’ olarak seçebilecek ve ‘Araç Kilometresi’ için en az 6.000 km girebilecek. Ayrıca, girilen ilanların tüm bilgilerinin gösterildiği ilan detay sayfasında aracın durumunu gösteren ‘Sıfır’ veya ‘İkinci El’ ifadesi, sıralamada ‘Kilometre’ bilgisinin önüne taşınacak. Böylelikle; alıcıların, aracın ikinci el mi sıfır mı olduğunu, kilometresi ile birlikte görmeleri sağlanacak. Bu değişikliklerin 15 Eylül’de devreye alınması planlanıyor. Ek olarak ilan detay sayfasında, ilanı verenin talep ettiği fiyatın yanı sıra, aynı modelin distribütörü tarafından belirlenmiş ‘2022 Güncel Liste Fiyatı’ da gösterilecek. Böylece ilandaki araç için istenen fiyat ile sıfırının güncel liste fiyatı şeffaf bir şekilde tüketicilere sunulmuş olacak.
6 AY SINIRLAMASI YARGIDA
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu, ikinci el satışlarına getirilen 6 ay ve 6 bin kilometre kısıtlamasının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle dava açmaya hazırlanıyor. MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, 70 bin motorlu araç satıcısının görmezden gelinerek, sektörün görüşleri alınmadan yapılan, mevcut sorunların çözümüne etki etmeyecek bu düzenleme ile ilgili Danıştay’a başvuracakları belirtti.
Türkiye