ABD VE AFRİKA'YA HAVALE
Haziran 2015'te gerçekleşen suç duyurusunun ardından harekete geçen BDDK müfettişleri, şikâyetçi işadamının hesabının da bulunduğu Bank Asya'nın tüm şubelerini mercek altına aldı. Bir yıl süren çalışmanın ardından müfettişler, işadamı H.Z.'nin hesabının kendi rızası dışında kullanıldığını ve 1 milyon 62 bin lirasının gasp edildiğini tespit etti. Bank Asya'nın İstanbul merkez şubesi ile Maltepe, Pendik, Dolayoba, Kadıköy Erenköy, Bahçelievler ve ümraniye İMES şubelerindeki 16 hesabın, eksik ve sahte belge, sahte isim ve imzalarla açıldığını ve bu hesaplara yurt içinden yüklü miktarlarda havalelerin yapıldığı ortaya konuldu.
FETö'NüN EĞİTİM KURUMLARINDA BüYüK VURGUN
Soruşturma genişletilerek 2004-2015 arasındaki dönem boyunca bankanın tespit edilen 6 şubesi incelemeye alındı. Bu şubelerde çalışan örgüt mensubu 41 bankacı aracılığıyla kurulan hesaplara; kurban, burs, zekât, fitre, iftar yemeği ve adak amaçlı olarak havale edilen 50 milyon liranın yine bu 16 hesap üzerinden başta Pensilvanya olmak üzere birçok ABD eyaleti ile Afrika ülkelerine havale edildiği belirlendi.
Hesap hareketlerinin yanı sıra hesap kimlikleri ve uzantıları üzerinde de incelemelerde bulunan müfettişler aynı hesaplar üzerine kiralanan birçok banka kasasında da yüklü miktarda çek ve senetlere ulaştı. Himmet amaçlı olarak verildiği belirlenen çek ve senetlerin ciro tarihi gelmeyip kasalarda bekletildiği, üzerinde kimden, ne amaçla ve hangi bölgeden geldiğini gösteren şifreler yazılı olduğu tespit edildi.
DUMANKAYA, VARLIBAŞ VE GENç
Şifreleri kırılan çek ve senetler üzerinden örgütün himmet ayağının 'A tabakası'na ulaşan BDDK müfettişleri, himmet transferini yöneten, bölge imamından mahalle imamına kadar 38 örgüt imamı ile himmet trafiğinde yer alan örgütün kadrolu işadamları olarak adlandırılan 16 işadamı ve örgüte himmet verdiği belirlenen 45 işadamını tespit etti. 41'i Bank Asya çalışanı, 38'i imam, 61'i işadamı 140 kişi hakkında hazırlanan rapor, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Başsavcılık soruşturmasının ardından raporda ismi geçen 140 isim hakkında 'Silahlı Terör örgütü'nü yönetmek ve üye olmak', 'FETö/ PDY'nin finansmanını sağlamak', 'Nitelikli dolandırıcılık yapmak', 'Resmi ve özel belgede sahtecilik yapmak', 'Bankacılık kanununa muhalefet etmek', 'Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak" gibi 11 ayrı suçtan Anadolu 5. Sulh Ceza Hâkimliği'nce gözaltı kararı çıktı.
Savcılık talimatıyla harekete geçen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri dün sabah saat 06.00 itibariyle merkezi İstanbul olan operasyonun düğmesine bastı. 800 polisin katılımıyla Bingöl, Bursa, çanakkale, Erzurum, Kocaeli, Ordu, Rize ve Trabzon'da 140 ayrı adrese eşzamanlı operasyonlar düzenledi. Adreslerde mahkeme kararı ile arama ve el koyma işlemleri yapıldı. Gözaltına alınan isimler arasında Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Murahhas üyesi Halit Dumankaya, oğlu Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, yönetim kurulu üyesi oğlu Semih Serhat Dumankaya ve yönetim kurulu üyesi kızı Ayla Dumankaya Pirinççi ile işadamları Tahsin Varlıbaş, Muzaffer Genç, İbrahim Tellioğlu ve Ahmet Karaman gibi işadamlarının da bulunduğu açıklandı.
GERİ DöNüŞüMLü HİMMET
11 yıl süreyle örgüte himmet verdiği tespit edilen işadamlarına, örgütün devlet ve belediyeler içine yerleşen üyeleri vasıtasıyla imar, iskân, yatırım ve ruhsat izni gibi izinlerle 'geri dönüşüm' sağladığı belirlendiği kaydedildi. Himmetin bir kısmının ABD ve Afrika'ya ziyaret ve gezi görünümünde taşındığı da belirlendi.
Dumankaya İnşaat operasyonla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Yönetim Kurulu üyelerimiz, Mali Şube Müdürlüğü'ne davet edilmiştir. 53 yıldır ülke ekonomimiz ve insanlarımız için değer yaratmak ilkesi doğrultusunda faaliyet gösteren Duman-kaya, tüm hukuki ve mali yükümlülüklerini titizlikle yerine getirmiş, ülkemizin kalkınması ve insanımızın gelişimi için çalışmış ve çalışmaktadır. Kurumumuz, süreçle ilgili gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edecektir.
BAŞSAVCILIK: DİNİ DUYGULAR İSTİSMAR EDİLDİ
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açıklamasında, yapılan tahkikatta kurban bağışı, burs, abonelik ücretleri, himmet olarak verilen ve toplanan paraların, yardım ve bağışta bulunan kişilere vaat edilen amaçlar doğrultusunda kullanılmadığı, dini duygular istismar edilerek toplanan para ve çeklerin, Bank Asya'nın bazı şubelerindeki belirli hesaplara aktarıldığı, bu hesaplarla ve hesap sahipleri ile bağlantısı ve ticari ilişkileri bulunmayan örgüt yöneticilerince usulsüz işlem ve tasarruflarla, örgütün amacı doğrultusunda hareket edilerek kullanıldığı, bu işlem ve eylemlerin ise bazı banka personeli, örgüt adına hesabını kullandıran ve kullanan esnaf ve şirket sahipleri ile bu hesaplarda bulunan paraları örgüt adına tasarruf eden, örgütün ileri gelen üyelerince gerçekleştirildiğine yönelik bilgi ve bulgulara ulaşıldığı kaydedildi.
Paralel Yapı'nın 'Kozanlı ömer' lakaplı emniyet imamı Hilmi özdil'in oğlu Arif Şükrü özdil de gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimler sağlık kontrolünden geçirildikten sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde sorguya alındı.
Gözaltına alınanlar arasında çiva İnşaat'ın sahibi olan Tahsin Varlıbaş da bulunuyor. Varlıbaş adliyeye sevk edilirken kelepçeli halde elinde su şişesiyle görüntülendi.
Ferit ZENGİN-Soner KOçER-Gülcan DEMİRCİ-Nazif KARAMAN-Zafer HALATçI/ SABAH