Erzurum Güncel- Gizlilik sözleşmesi dayatması sonrası yüz binlerce abonesini kaybeden WhatsApp geri adım atmamış, sözleşmenin yürürlüğe gireceği tarihi ertelemişti. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ali Murat Kırık'a, '15 Mayıs'ta ne olacak?' sorusunu sorduk. Kırık, sürecin nasıl işleyeceğini anlattı, alternatif uygulamalar hakkında bilgi verdi. Kırık'ın açıklamalarında '120 gün' detayı dikkat çekti. Peki, WhatsApp gizlilik sözleşmesini kabul etmeyenleri neler bekliyor? İşte WhatsApp gizlilik sözleşmesi ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtları...
WhatsApp gizlilik sözleşmesi için verilen son tarih yaklaştı. Ocak ayında gizlilik politikası dayatması ile büyük bir kaos yaratan WhatsApp, Türkiye'de yüz binlerce aboneyi günler içinde kaybedince frene basmıştı. WhatsApp, gizlilik sözleşmesini yeterince anlatamadığını, bunu açıklamak için son tarihi uzattığını duyurmuştu. Gizlilik sözleşmesinden geri adım atmayan WhatsApp'ın erteleme hamlesi krizi yatıştırsa da, son tarihin yaklaşması ile hareketlilik yeniden başladı. WhatsApp'ın gizlilik sözleşmesinden geri adım atması beklenmiyor. Peki, WhatsApp gizlilik sözleşmesi için verilen son tarih olan 15 Mayıs'ta ne olacak? Gizlilik sözleşmesini kabul etmeyenlerin uygulamaya girmesi engellenecek mi? Süreç nasıl işleyecek? Milyonların merak ettiği WhatsApp gizlilik sözleşmesi ile ilgili süreci Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dijital İletişim Araştırmacısı Ali Murat Kırık ile konuştuk. Kırık, sabah.com.tr'ye özel yaptığı değerlendirmede, 'Kullanıcıların önünde 2 yol var' dedi, '120 günlük' sürece dikkat çekti. İşte WhatsApp gizlilik sözleşmesi ile ilgili sürece dair merak edilen tüm soruların yanıtları...
(Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dijital İletişim Araştırmacısı Ali Murat Kırık)
WHATSAPP GİZLİLİK SÖZLEŞMESİ KRİZİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dijital İletişim Araştırmacısı Ali Murat Kırık, WhatsApp krizinin nasıl ortaya çıktığını özetledi.
Sabah.com.tr'ye değerlendirmelerde bulunan Kırık şöyle konuştu:
WhatsApp, kullanıcılara mesajlaşma hizmetini kullanmaya devam etmek için tartışmalı gizlilik güncellemesini sonunda kabul etmek zorunda kalacaklarını hatırlatan bir blog yazısı yayınladı .
Platformun, kullanıcılardan hizmet şartlarını ve gizlilik politikasını gözden geçirmelerini isteyen yeni bir planı var. Facebook'a ait şirket, değerlerini ve güncellemelerini doğrudan WhatsApp içinde paylaşmak için uygulamadaki 'Durum' özelliğini kullandığını söyledi.
GERİ ADIM ATMADI, SON TARİHİ ERTELEDİ
WhatsApp, Ocak ayında gizlilik politikası güncellemelerini duyurmasının ardından aldığı eleştiriye değinerek, "Bu güncellemeyle ilgili daha önce çok fazla yanlış bilgiyle karşılaştık ve herhangi bir karışıklığı gidermek için çok çalışmaya devam ediyoruz," diye yazdı .
"WHATSAPP'IN GİZLİLİK SÖZLEŞMESİNİ KABUL ETMEZSENİZ..."
15 Mayıs'tan sonra Whatsapp'ın yeni gizlilik politikalarını kabul etmezseniz, bazı temel işlevleri kaybedeceksiniz. WhatsApp'tan kısa bir süre için arama ve mesaj gönderimi yapabilecek, bildirimler alabileceksiniz, ancak zamanla uygulamadan mesaj okuyamayacak veya gönderemeyeceksiniz.
WHATSAPP SÖZLEŞMESİNDEKİ 'ÜRKÜTÜCÜ' DETAY
"Gizlilik politikasında şu nokta dikkate değer ve biraz da ürkütücü" diyen Kırık, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
Bununla birlikte, gizlilik politikası hala şunları belirtmektedir:
"Konumunuzu kişilerinizle paylaşmaya veya yakındaki konumları veya başkalarının sizinle paylaştığı konumları görüntülemeye karar verdiğinizde olduğu gibi konumla ilgili özellikleri kullanmayı seçtiğinizde, izninizle cihazınızdan kesin konum bilgilerini toplar ve kullanırız. Konumla ilgili bilgilerle ilgili, cihaz ayarlarınızda veya konum paylaşımı gibi uygulama içi ayarlarınızda bulabileceğiniz belirli ayarlar vardır. Konumla ilgili özelliklerimizi kullanmasanız bile, genel konumunuzu (örneğin şehir ve ülke) tahmin etmek için IP adreslerini ve telefon numarası alan kodları gibi diğer bilgileri kullanırız."
"AKTİF OLMAYAN HESAPLAR 120 GÜN SONRA OTOMATİK OLARAK SİLİNECEK"
"Yani, artık temelde iki seçeneğimiz mevcut" diyen Doç.Dr. Kırık, '120 gün' detayını da anlattı:
1. Yeni gizlilik politikalarını verin ve kabul edin.
2. Sohbet geçmişinizi indirin ve başka bir mesajlaşma uygulamasına geçin.
WhatsApp, 15 Mayıs'tan sonra yeni gizlilik politikalarını kabul ettikten sonra uygulamayı tam işlevsellikle kullanmaya devam edebileceğinizi söylüyor. Ancak, son tarih bittiğinde ve 'KABUL ET' düğmesine tıklamadıysanız, hesabınız pasif olarak sınıflandırılacaktır. Ve aktif olmayan hesaplar 120 gün sonra otomatik olarak silinecektir.
"ÖDEME VE İŞLEM VERİLERİ DE PAYLAŞILACAK"
Popüler inanışın aksine WhatsApp, Facebook ile meta verileri yıllardır paylaşmaktadır, bu güncellemeden sonra ise Facebook'un çeşitli hizmetlerinde size reklamları daha iyi hedeflemesine yardımcı olmak için ödeme ve işlem verileri de paylaşılacaktır.
Yeni sözleşmeyle birlikte, mesajların kaybolabileceği ve hesap bilgilerinizi indirebileceği geçici mesaj seçeneğini etkinleştirmek için size erişim sağlamaktadır.
Ayrıca, kişisel sohbetler olarak kabul edildikleri ve aynı zamanda uçtan uca şifrelenmiş oldukları için uygulama içindeki grupların gizli kaldığını açıklığa kavuşturmaktadır.
WhatsApp Facebook'un güvenli web barındırma hizmetleri sunduğu şirketlerin, onlara sağladığınız bilgileri pazarlama amacıyla kullanabileceği ve bunun da Facebook üzerinden reklam yayınlamasıyla sonuçlanabileceği ayrıntılarını vermektedir.
"TELEGRAM, BİP VE SİGNAL..."
"Şimdi insanlar ne yapacağını merak ediyor?" diyerek alternatifleri ele alan Kırık, şu ifadeleri kullandı:
Telegram, BİP ve Signal da alternatifler arasında… Her üç uygulama da verilerinizi uçtan uca şifreler, ancak bonus seçenekleri bir kez daha platformları birbirinden ayırmaya yardımcı olur. Bu, kararınızın en önemli kısmı olabilir, bu nedenle güvenlik özelliklerini dikkatlice kontrol ediniz.
Şimdi insanların WhatsApp'tan ayrılmayı düşünmelerinin temel nedeni veri erişimidir. Yeni gizlilik politikası değişiklikleri, mesajlarınızı okumasalar bile WhatsApp'a kişisel verilerinize kapsamlı erişim sağlar. WhatsApp konumunuza, kullanım istatistiklerine, cihaz bilgilerine, satın alma geçmişinize ve daha fazlasına erişebilecek. Daha sonra bu verileri reklam amacıyla Facebook ile paylaşabilecek.