1915 Çanakkale Köprüsü'nün temeli atıldı

AVRUPA ve Asya kıtalarını bir kez daha birleştirecek olan Çanakkale 1915 Köprüsü'nün temeli atıldı.

Erzurum Güncel- Anayasa değişikliklerini gittiği illerde tek tek izah ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gittiğim illerde, yalancıların iftiracıların ağızlarını kapatmak için değişikleri teker teker izah ediyordum. Çanakkale'de bunu yapmayacağım. Eşek ölür kalır semeri insan ölür kalır eseri. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü yapıldığında birileri ona hayır diyordu. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yapıldığını hayır dediler. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yapıldığında hayır dediler. Osmangazi Köprüsü yapıldığında hayır dediler. Marmaray yapıldığında hayır dediler. Avrasya tüneli yapıldığında hayır dediler. Şimdi bugün Çanakkale Köprüsü'nün temelini atıyoruz. Hayır mı evet mi? İnanın onlara yine hayır der" dedi.

Erdoğan, 5 yıl sonra köprünün açılışına geleceklerini belirterek, şunları söyledi:

"Burada cumhurbaşkanlığı sistemini mutlu edecek, istemeyenlerin ise huzurunu kaçıracak bir müjde 102 yıl önce düşmanlarımızı derin sularına gömen Çanakkale yeni biri dönemin başlangıcı anlamına geliyor. Bu köprü dünyanın bir numarası oluyor. Asya'yı Avrupa'ya bağlıyoruz. Çanakkale Boğazı üzerine öyle bir köprü yapıyoruz. Hem ecdada, hem de gelecek nesillere layık eser olacak. Bedeli 10 milyar 500 milyon Türk Lirası. Ve bu 17 yıl işletilecek ondan sonra devlete bırakılacak. Böyle bir eser. İş bilenin kılıç kuşananın. Ve köprüyle İstanbul İzmir'e farklı bir şekilde bağlanmış olacak."

Konuşmadan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lapseki'de bulunan tören alanına canlı olarak bağlandı. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temelini canlı yayında attı. 

BAŞBAKAN DA HAYIRLI OLMASINI DİLEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telekonferansla katıldığı Lapseki'deki 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temel atma töreninde Başbakan Binali Yıldırım da şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanım, Çanakkale bugün tarihi bir gününü yaşıyor. Çanakkale geçilmez diyen ecdadımızdan aldığımız güçle Çanakkale'yi Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına taşıyacak o büyük eserin, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temelini sizlerin huzurunda atıyoruz. Ülkemize, Çanakkale'ye, milletimize hayırlı olsun."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Evet butonlara basıyorsunuz galiba! Ya Allah bismillah" demesiyle Başbakan Yıldırım, Bakanlar, Güney Koreli ortaklar ile butona bastı. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temeli atıldı. Ardından dualar edildi.

TEMELE GÖMÜLECEK TÜPE 1'ER LİRA KONULDU

Başta Başbakan Binali Yıldırım olmak üzere protokol üyeleri, temele gömülecek tüpün içine 1'er lira koydu. Başbakan Yıldırım, "Köprünün parasının yarısı çıktı" diyerek espri yaptı. Tüpe konan mektubun ise geleceğe yönelik olduğu belirtildi. Tüp daha sonra Başbakan Binali Yıldırım tarafından yüklenici firma yetkililerine verildi. Tören, harç dökülmesiyle sonra erdi.

KÖPRÜNÜN ÖZELLİKLERİ

Çanakkale Boğazı'nın ilk köprüsü olacak 1915 Çanakkale Köprüsü, 3 geliş ve 3 gidiş olmak üzere toplam 6 şeritten oluşacak. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılı olan 2023'te açılması planlanan 1915 Çanakkale Köprüsü, tamamlandığında dünyanın en uzun aralıklı köprüsü olacak. Trakya'dan Ege ve Akdeniz'e uzanan ulaşım hattında Çanakkale'yi Marmara Bölgesi'nde çok önemli konuma taşıyacak köprü, 10 milyar liranın üzerinde yatırımla hayata geçirilecek. İki yakanın birbirine, kenar açıklıklarıyla toplam uzaklığı 3 bin 860 metre ve viyadükleriyle 5 kilometre üzerinde olacak köprünün iki ayak arasındaki açıklığının ise Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü kuruluş yıldönümü olan 2023'ü taçlandırmak için 2 bin 23 metre olarak belirlendi.

Ege Haberleri

Türkiye'nin ormanları turizme açılıyor
Marmaris'te deprem!
Ege Denizi'nde 4.7 büyüklüğünde deprem
'Denize girmek sağlığa zararlı olabilir'