Erzurum Güncel- Doğalgaz Tüketim Desteği için başvuruların alınmaya başlandığını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Tüketicilerin korunmasına yönelik olarak, yıllık 450-1.150 TL arasında verilecek olan doğalgaz tüketim desteği için başvurular alınmakta olup, bu alanda 4 milyon haneye destek sağlanması hedefleniyor” dedi.
CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ | ANKARA
Elektrik ve doğalgazda uyguladığı sübvansiyonla vatandaşa 100 milyar liralık destekte bulunan hükûmet, şimdi de bütçeye koyduğu 3 milyar lira ile 4 milyon vatandaşın hanesine nakdî doğalgaz desteği verecek. Vatandaşın enerji masrafl arını desteklemek için yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Doğalgaz Tüketim Desteği” için başvuruların alınmaya başlandığını söyledi. Yılda iki defa sağlanan doğalgaz desteğinde ilk ödeme mart ve nisan ayında yapılırken, ikinci ödeme ise ekim-kasımda olacak. Bu yıl ilk kez uygulamaya alınan destek kapsamında 330 bin haneye yardımda bulunulurken, yeni destek dönemi için Bakan Dönmez, “Tüketicilerin korunmasına yönelik olarak, yıllık 450-1.150 TL arasında verilecek olan doğalgaz tüketim desteği için başvurular alınmakta olup, bu alanda 4 milyon haneye destek sağlanması hedefl eniyor” dedi.
FİYATLAR EN MAKUL SEVİYEDE BELİRLENİYOR
Bakan Dönmez, doğalgazın uygun fi yatlarla alınması ve Türkiye’nin kendi doğalgazını çıkarmasına yönelik çalışmalardan da bahsetti. Dönmez, “4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu’nun perakende satış tarifelerine ilişkin 11’inci maddesinde ‘Dağıtım şirketinin birim gaz alım fiyatı, birim hizmet bedeli, amortisman bedelleri ve diğer faktörlerden meydana gelecek olan perakende satış fiyatları ve tarife esasları Kurumca (EPDK) belirlenir’ hükmü yer alıyor. Mezkûr hükme göre şehir içi dağıtım şirketlerinin abonelerine yaptıkları satışlarda uygulanmakta olan perakende satış fiyatları, birim gaz alım bedeli ve sistem kullanım bedelinden oluşuyor. Bu bileşenlerden ‘sistem kullanım bedeli’, EPDK tarafından belirlenerek ilan edilirken, perakende satış fiyatının diğer faktörü olan ‘birim gaz alım bedeli’ ise toptan satış şirketlerinin dağıtım şirketlerine uyguladıkları toptan satış fiyatına göre belirleniyor. Bu çerçevede hâlihazırda piyasada hâkim durumda olan BOTAŞ tarafından toptan satış fiyatı belirlenirken, tamamına yakını ithal edilen doğalgazın piyasa şartları, piyasa fiyat istikrarı, EPDK’nın tarife ile ilgili kararları ile alım, satım ve işletme giderleri dikkate alınıyor. Yanı sıra doğalgaz alım maliyetlerini doğrudan etkileyen uluslararası hub fiyatları, petrol ve petrol türevleri fiyatlarındaki değişim ile döviz kurundaki değişimler de doğalgaz satış fiyatlarının belirlenmesinde etken oluyor. Tüm bu bileşenlerin denkleme dâhil edilmesi suretiyle yapılan değerlendirmeler çerçevesinde fiyatlar mümkün olan en makul seviyede belirleniyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye