AFAD Başkanı Memiş Erzurum'da konuştu: Dere yataklarından uzak durun

Erzurum'un Karayazı ilçesine bağlı Sukonak Mahallesi'nde, 21 yaşındaki bir gencin dere suyuna kapılarak kaybolmasına ilişkin kente gelen Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Okay Memiş, AFAD İl Müdürlüğünde düzenlenen koordinasyon toplantısına katıldı.

Gazete Güncel- AFAD Başkanı Okay Memiş, Karadeniz’de afetlerden etkilenen bölgelerde yaptığı incelemelerden sonra Erzurum’a geldi. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde yetkililerden Erzurum'daki son durum ile ilgili bilgi alan AFAD Başkanı Okay Memiş, “"Türkiye'nin tüm derelerini, 2 yıl içinde en azından malzemeli bakımını yaparak DSİ Genel Müdürlüğümüz, AFAD'ımız ile Sayın Valilerimizin koordinasyonunda ıslah etmeyi planlıyoruz" dedi.

Dereler ıslah edilmeli

Derelerin ıslahı için bazı projeleri hayata geçirdiklerini belirten Memiş, "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Sayın İçişleri Bakanımız ve Sayın Tarım ve Orman Bakanımız ile yaptığımız protokolle 111 adet ekskavatör iş makinesini alıp, DSİ ile protokol yapıp, özellikle Karadeniz'den başlayarak riskli dereleri ıslah ediyoruz. Oralarda makineli çalışmalar yapıyoruz ve çalışmalar 1-2 aydır devam ediyor. Zaten araçları yeni alıp teslim ettik, hepsi de yerli ve milli iş makineleri. Gerçekten çok güzel iş görüyorlar, bu çalışmaları da paylaşacağız. Türkiye'nin tüm derelerini, 2 yıl içinde en azından malzemeli bakımını yaparak DSİ Genel Müdürlüğümüz, AFAD'ımız ile Sayın Valilerimizin koordinasyonunda ıslah etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

 “Vatandaşlarımız uyarılara mutlaka dikkat etsin”

Vatandaşların birçok yerde riskli durumlara karşı uyarıldığını vurgulayan AFAD Başkanı Memiş, " Biz uyarı yaptığımız takdirde bunu gerçekten önemsesinler ve ciddiye alsınlar. Dere yataklarından uzak dursunlar. Özellikle turuncu ikazlarda şunu yapıyoruz. Camilerden anons yapıyoruz veya belediyelerin anons sistemlerinden anons yapıyoruz. Emniyet teşkilatının araçlarıyla, jandarmamızla anons ediyoruz. Yine tek tek bütün vatandaşlarımıza SMS'le ulaşıyoruz. Ve dere yataklarından uzak durmalarını tembihliyoruz. Bu gerçekten çok önemli. Şiddetli bir debide suyun akışında 15 santimlik su akışı bir insanın ayağını yerden kesebiliyor. Yine 35 santimin üzerindeki şiddetli bir debi araçların tekerini yerden kesebiliyor. İnsanlar göz kararı zannediyor ki karşıdan karşıya geçebilir. Ancak maalesef geçemiyor ve suya kapılabiliyorlar. Araçlarla su gördüğü halde karşıdan karşıya geçebileceğini tahmin ediyor. Maalesef geçemiyorlar. Birçok vefatı da biz bu ikazlara rağmen yaşadığımızı söyleyebiliriz. Onun için vatandaşlarımızdan istirham ediyoruz. Bu ikazlara dikkat etsinler" ifadelerini kullandı.

 “Karayazı’da bir vatandaşımız sel sularına kapıldı”

Karadeniz sahili boyunca bu mevsimlerde benzeri yağışları beklediklerini ifade eden AFAD Başkanı Okay Memiş, “Giresun'da Trabzon'da ve Rize'de de sarı ikazlar vardı. Bu arada yine 2-3 gün öncesinden beridir, Doğu Anadolu'da da aynı şekilde Erzurum'dan Van'a kadar bu bölgede sarı yağış ikazı vardı. Erzurum'da Tekman ilçemizde özellikle belli bölgede ani yağışlardan dolayı sel ve su taşkınları oldu. Belli mahallelerimizde yerleşim yerlerinde ve az sayıdaki, yaklaşık 5-6 konutta da hasarlar olduğunu tespit ettik. Bu arada biz Trabzon ve Rize illerimizdeyken gelen bir ihbar üzerine Erzurum'un Karayazı ilçesinde bir vatandaşımızın sel sularına kapıldığı ihbarını, haberini aldık ve hemen ekipleri o bölgeye yönlendirdik. Şu anda hem Erzurum'dan hem de Rize'den gelen takviye ekiplerle birlikte kayıp olan kardeşimizi arama tarama çalışmaları devam ediyor. Ekiplerimiz hava kararmış olmasına rağmen; AFAD ekiplerimiz, jandarma ekiplerimiz, emniyet teşkilatımız, UKOME ekiplerimiz ve diğer sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte Büyükşehir Belediyemiz itfaiye ekipleri arama, tarama çalışmalarını vatandaşlarımızla beraber yürütüyorlar” şeklinde konuştu.

Nesrin DEMİR/ Pusula

Erzurum Haberleri

REKTÖR HACIMÜFTÜOĞLU’NDAN TÜMGENERAL ALTUĞ’A HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ