Erzurum Güncel-
Eskişehirli Süleyman Suat Sezgin tarafından 1929’da icat edilen çalgı, Cumhuriyet döneminin en çok ilgi gören müzik aleti olarak kullanılmış. Ahenk, telli çalgılar ailesinden bir ses olup, tonunda ud ve cümbüşü bir arada bulunduruyor; sesi ve kafesleri udu, derisi ise cümbüşü andırıyor.
Eskişehir’de telli çalgılar üzerine dükkân işleten Süleyman Suat Sezgin, musikideki boşluğu doldurmak için udun natürelliği ve cümbüşün yüksek ses seviyesini yakalayabilen “ahenk” çalgısını icat etti. Ahenk, kısa zamanda Türk müziği korosunda ud ile beraber yerini aldı. Bu süreçte, başta ABD ve Yunanistan olmak üzere çeşitli ülkelere sipariş yoluyla ahenk yapılıp gönderildi.
üNİVERSİTEDE DERS
üniversitelerin müzik bölümlerinde ders olarak anlatılmaya başlanan ahenk, hâlâ birçok üniversitede ders ola rak ve ri li yor. 1950’li yıl la rın so nu na ka dar mu si ki ko ro la rın da ça lın ma ya de vam eden ahenk, çal gı la ra elektronik ses cihazlarının yerleştirilmesinin ardından yerini uda bıraktı. Ardından gelişen elektronik çalgıların piyasada yaygınlaşması ve bu işi yapacak kimsenin olmaması üzerine ahenk unutulmaya yüz tuttu. Ahenk sazı mucidi olan Süleyman Suat Sezgin’in oğlu Sedat Sezgin, şu an 80’i babası tarafından üretilmiş olmak üzere, 100 civarında ahenk olduğunu söyleyerek bir Türk tarafından icat edilen bu çalgının günümüzde daha fazla değer görmesini istediğini belirtti.
“Ahenk”i icat eden Eskişehirli Süleyman Suat Sezgin