Erzurum Güncel- Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, "Referandum stratejileri" başlıklı bugünkü yazısında A&G Araştırma Kuruluşu sahibi Adil Gür'le yaptığı görüşmenin detaylarını yazdı.
"AK Parti referandum çalışmasını iki koldan yürütecek. Ağırlık Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üzerinde olacak. Başbakan Binali Yıldırım da meydanlara çıkacak" diyen Selvi, yeni yönetim sisteminin neden Başkanlık değil de Cumhurbaşkanlığı Sistemi adıyla anıldığını anket sonuçlarıyla şöyle açıkladı:
"...
A&G Araştırma Kuruluşu sahibi Adil Gür’le konuştum. 2016 yılı Ocak ayından bu yana 5 ayrı araştırma yaptıklarını anlattı. “Başkanlık kelimesinin Türk halkına antipatik geldiğini tespit ettik” dedi. Sakın yanlış anlaşılmasın, Adil Gür, cumhurbaşkanlığı sistemi adının bu tespitler nedeniyle tercih edildiğini iddia etmedi, sadece bulgularını paylaştı.
5 araştırmada da 4 soru sormuşlar.
1- ABD tipi başkanlık sistemi mi?
2- Fransa tipi yarı başkanlık sistemi mi?
3- Türk tipi başkanlık sistemi mi?
4- Türk tipi cumhurbaşkanlığı sistemi mi?
EN AZ DESTEK FRANSIZ TİPİ’NE
En az destek Fransa tipi yarı başkanlık sistemine, en yüksek destek ise Türk tipi cumhurbaşkanlığı sistemine çıkmış. “Türk halkı yüzyıldır cumhurbaşkanlığı sistemi ile yönetildiği için cumhurbaşkanlığı sistemi daha sempatik geliyor” dedi. Amerikan tipi başkanlık sistemi ikinci sırada gelirken, Türk tipi başkanlık sistemi onun bile gerisine düşmüş. Adil Gür’e, cumhurbaşkanlığı sistemine olan desteği sordum; “Yaptığımız ankette cumhurbaşkanlığına destek bir önceki aya göre yükselerek yüzde 53.2’ye çıktı” dedi. O zaman yüzde 60 nereden çıktı?
Adil Gür bunun iki ayağı olduğunu söyledi.
1- Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek yüzde 60’ın üzerinde.
2- AK Parti ile MHP’nin oyu yüzde 60’ın üzerinde.
Ardından ekledi, “İyi bir kampanya yürütülürse yüzde 60 olur”.
...
“Kampanya sade ve anlaşılabilir olmalı. Yüzde 30-70 dengesi önemli. Yüzde 70’e doğru anlatırken, yüzde 30’u da kırıp dökmemek lazım” deniliyor.
REFERANDUMDA KüRT OYLARI
Kürt oyları ayrı bir başlık halinde ele alınacak. Kürtleri kazanmak için izlenecek strateji ayrıca masaya yatırılacak. Mart ve nisan aylarında PKK’ya yönelik sınır ötesi operasyonlar yoğunlaştırılacak. PKK’nın seçmen üzerinde baskı kurmasına izin verilmeyecek.
AK Parti, muhalefetin yürüteceği kampanyadan ziyade iki konuda endişeli:
1- Ekonomi.
2- Terör.
...
MHP’nin devletin bekasını esas alan bir kampanya yürütmesi bekleniyor.
CHP ise rejim değişikliği ve tek adamlığı ön plana çıkaracak.
HDP’nin kampanyasının ipuçları henüz alınamadı. AK Parti ve MHP, CHP ile HDP’nin işbirliğini kullanacak. Ulusalcı oylara karşı, CHP’nin, HDP’nin peşine takıldığı tezi işlenecek.
AK PARTİ-MHP SENARYOLARI
öte yandan, Ankara kulislerinde AK Parti ile MHP arasında Anayasa için yapılan ittifakın bundan sonraki süreçte nasıl devam edeceğine ilişkin yeni senaryolar konuşuluyor. Hürriyet'in haberine göre, iki partinin planında işbirliği için seçim barajından seçim sistemine kadar bir dizi başlık olduğu iddia ediliyor. İşbirliği için, ‘Referandum kampanyası, referandum sonrası ve 2019 sonrası’ olmak üzere 3 senaryodan söz ediliyor. AK Parti kulislerine de yayılan değerlendirmelere göre üzerinde konuşulan senaryolar şöyle:
1- REFERANDUM HESAPLARI
Birinci senaryoya göre, kabinede referandum öncesi hemen revizyona gidilecek. üç bakan gidecek, yerine AK Parti içindeki MHP kökenli isimler bakan yapılacak. MHPparti yönetiminden farklı olarak anayasa değişikliğine destek vermeyen MHP tabanına, bu yolla sıcak mesaj verilecek. MHP kökenli isimler kampanyada aktif olarak kullanılacak. Kampanyada, MHP teşkilatlarının ziyaret edilmesi gibi ilişkileri geliştiren adımlar da atılacak.
2- KABİNEYE MHP KöKENLİ BAKANLAR
Bir diğer senaryoya göre, kabine revizyonu referandum sonrasına bırakılacak. Başkanlığa hazırlık sürecinde kabinede MHP kökenli bakan-
lar da olacak. Hem mevzuatın başkanlık sistemine göre hazırlanması çalışmalarında bu isimlerden yararlanılacak, hem de olası bir seçimde, bu isimlerin desteği ile MHP tabanına mesaj verilecek.
3- BAŞKAN YARDIMCILIĞI İDDİASI
üçüncü senaryoda ise de anayasa değişiklik paketi referandumda onay alırsa, kabineye MHP kökenlilerin alınması 2019’daki seçim sonrasına sarkacak. Siyasi kulislerde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Başkan Yardımcısı olarak görev alacağına dair değerlendirmeler de bu üçüncü senaryo için kullanılıyor.
Olası bir başkanlık sisteminde, iki cepheli yapının partileri zorunlu işbirliğine yönlendireceği yorumları yapılıyor. Kulislerde, “AK Parti - MHP sağ bloğu, CHP ve kendini yeniden tanımlayacak HDP de sol bloğu oluşturacak” deniliyor. Ancak bazı AK Parti kurmayları ise bugünkü seçim yasalarının değişmemesi durumunda, iki yapılı bir sisteme geçilmesinin mümkün olmayacağını değerlendiriyorlar.
SEçİM SİSTEMİ DEĞİŞİKLİĞİ
Seçim sisteminin aynen kalması durumunda, son seçim örneklerinde olduğu gibi, seçim barajı yüzde 7-10 olarak belirlense dahi, en az 4 partili bir parlamentonun ortaya çıkacağı, işbirliği ve ortak hareketin ancak bu partilerin uzlaşmaya varmasıyla mümkün olacağı dile getiriliyor. İki yapılı bir parlamentodan söz edebilmek için seçim sisteminde ‘dar bölge veya daraltılmış bölge’ye geçilmesi gerekiyor.