Alın verin Erzurum esnafına can verin

Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, şehrini seven ve memleketine katkıda bulunmak isteyen herkesin okul ve diğer ihtiyaçlarını Erzurum’un yerel esnafından karşılaması gerektiğini belirtti.

Gazete Güncel- Günümüzde elektronik alışveriş sisteminin giderek yaygınlaştığını ve beraberinde birçok sorunu getirerek vatandaşı mağdur ettiğini ifade eden Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, “Alışverişinizi yerel esnaftan yapın” çağrısında bulundu. Karaca, başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere her bireyin okul ve diğer ihtiyaçlarını ikamet ettiği şehirde karşılamasının önemine değindi. Erzurum’da vatandaşın her türlü ihtiyacına yönelik satış ve imalat yapıldığını kaydeden Karaca,  yerele yönelmenin hem esnafın ekonomisine can suyu olacağına,  hem de vatandaşın maddi olarak zarara uğramasının önüne geçeceğine vurgu yaptı. 

Vatandaşın e-ticaret ilgisi 

Karaca, “Günümüzde elektronik alış-veriş sistemi çok yaygın hale gelmiş, birçok vatandaşımız da adı sanı duyulmamış merdiven altı pazarlamacılardan ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktadır.  Vatandaşın, e-satış veya e-ticaret sistemi ile sipariş ettiği ürünü teslim aldığına dair imza atmadan, parasını ödemeden gönderisini açıp bakması, eline alması veya görmesi mümkün değil. Bu yolla satın alınan mal ve malzemelerin defolu, fason veya bozuk çıkması durumunda ise vatandaş, karşısında muhatap bulamadığı için ya yasal yollara başvurmak zorunda kalıyor, ya da zararını sineye çekiyor.  Gözle görülmeden, el sürülmeden, malzeme elektronik ise denemeden posta veya kargo yolu ile gelen mal veya malzemenin parasını ödemek doğru değil.  Parasını ödemeden gönderiyi açmak da mümkün olmadığına göre vatandaşın doğrudan satış yolu ile alış-veriş yapması da doğru değil.  Ticaret il müdürlüklerinin ve tüketici hakem heyetlerinin önünde bu tip 'KAPTI KAÇTI' dosyalardan milyonlarca var, çözümü de pek kolay görünmüyor. Yasaların meydana getirdiği boşluklar ise vatandaşı aldatan ve parasını araklayan sahtekarlara yarıyor.  Bu şahıslar hakkında hukuki yoldan cezai işlem bile yapılamıyor, çünkü bu ve benzeri dolandırıcılıklar ticari alış-verişe giriyor. Sadece ticaret mahkemelerinde usul açısından kısmen bazı davalar açılabiliyor” diye konuştu.

Erzurum ihtiyacı karşılayacak kapasitede

Erzurum’un satış ve imalat kapasitesinin her türlü ihtiyaca cevap verebilecek kapasitede olduğunu kaydeden Karaca, “Oysa ilimizde başta büyük mağazalar olmak üzere hemşerilerimizin ihtiyacını ziyadesi ile karşılayacak her türlü kitap-kırtasiye ürünleri, baskı işleri, davetiye, etiket, afiş, reklam broşürleri, giyim, gıda, zücaciye, hediyelik eşya, elektronik ve benzeri her türlü mal ve malzemelerin satışını ve imalatını yapan iş yerlerimiz oldukça fazladır.

Başta kamu kurum ve kuruluşlarımız olmak üzere Erzurum'da yaşayan ve sözde değil, özde; “Erzurum Benim Memleketim” diyen her bireyin okul ve diğer ihtiyaçlarını ikamet ettiği şehirde karşılaması hem yerel esnafın ekonomisi adına, hem de kendisinin maddi olarak zarara uğramaması adına büyük önem arz etmektedir” ifadelerine yer verdi.

Nesrin DEMİR/ Pusula

Erzurum Haberleri

Aziziye'ye “Semt Pazarı ve Otopark”
Erzurumlu Çelik şehit babasının mezarına gitmek istiyor