Alman şehrinin kaderini değiştirdiler!

İngiliz Guardian'ın haberine göre, Pfizer/BioNTech aşısı, bilim insanlarının aşıyı ilk geliştirdiği Alman kenti üzerinde beklenmedik bir yan etkiye sahip:

Erzurum Güncel- Mainz şehri, şirketin küresel başarısından elde edilen vergi gelirleri sayesinde 30 yıldan beri ilk kez borçsuz olmayı umuyor. Alman siyasetçiler ise, bu etkinin diğer kentler üzerinde baskı yaratabilecek olmasından endişeli.

Mainz şehrinin endüstriyi, özellikle biyoteknoloji şirketlerini çekme umuduyla kurumlar vergisi oranlarını düşürmek için finansal şansını kullanma kararı, komşu şehirlerden ve ekonomistlerden eleştiri alıyor.

Batıdaki Rheinland-Pfalz eyaletinde bulunan yaklaşık 217 bin nüfuslu şehir, yetkililerin 1,3 milyar euroya yükselen bir kredi aldığı 90'ların başından bu yana felç edici bir borç yükü taşıyor.

ŞEHRİN KADERİ DEĞİŞTİ
Salgının ilk yılında, Ren Nehri şehrinin borç yığını, sırf faize verilen 30 milyon avro nedeniyle daha da arttı. Ancak BioNTech kurucuları Uğur Şahin ve ‎Özlem Türeci'nin 2020 yılında Comirnaty aşılarının denemeleri ve üretimi için ilaç devi Pfizer ile birlikte çalışması ve gösterdikleri başarılar, Mainz'ın kaderini değiştirdi.

Şehir senatosu bu kış 2021 bütçesinde 36 milyon avroluk borç yerine, 1,09 milyar avroluk bir bütçe fazlası açıkladı. 2022'de beklenen 490,8 milyon avroluk bir fazla ile Mainz, kalan borcunu bir yıl içinde temizlemeyi umuyor.

Alman vergi yasaları nedeniyle, BioNTech henüz resmi olarak Mainz senatosunun “Külkedisi hikayesi” dediği dönüşümün kaynağı olarak adlandırılmadı. Ancak batıda kullanım onayı verilen ilk aşıyı yaratan şirketin büyük serveti sır değil. Ocak-Eylül 2021'de BioNTech, vergiler hariç 10,3 milyar euro elde etti ve bunun 3,2 milyar eurosunu vergi olarak ödedi.



MATBAANIN İCADIYLE EŞ TUTTU
Mainz'ın Covid-19 pandemisinden önce dünyaya en büyük hediyesi, 1440 yılında matbaayı icat eden Johannes Gutenberg'di.

Mainz belediye başkanı Michael Ebling, BioNTech'in mRNA aşısının ezber bozan gelişiminin, matbaanın icadıyla eşit derecede önemli olduğunu söyledi.



Ebling muhteşem altyapı projelerine yatırım yapmak yerine vergi parasını şehrin borçlarını kapatmak için kullanmak istediğini söyledi.

Ebling, 'Noel yaklaşıyor olabilir, ancak Mainz şehri için uzun dilek listeleri hazırlamanın zamanı değil,' dedi. Düşen vergi, şehrimizin dünyaya kazandırdığı diğer başarıları onurlandırmayı kesinlikle kolaylaştıracak” dedi.



5 BİN YENİ İŞ
Önümüzdeki 10 yıl içinde şehir, şirketleri çok daha düşük kurumlar vergisi oranlarıyla cezbederek 5 bin yeni iş yaratmayı umuyor.

Mainz, kurumlar vergisini yüzde 440'tan 310 puana düşürmeyi planlıyor, bu da 50 binden fazla nüfusa sahip Alman şehirleri arasındaki açık ara en düşük oran.

Bir sözcü, indirimli vergi oranının, BioNTech'in diğer düşük vergi bölgelerine taşınmasını durdurmak için tasarlandığına ilişkin iddiaları reddetti.

Ancak, Mainz'ın zengin kardeşi olarak bilinen Wiesbaden'de, bölgesel politikacılar Mainz'ı 'dayanışmadan son derece yoksun' olmakla eleştirirken, ekonomistler bu hareketin Alman şehirleri arasında dibe doğru bir yarışı tetikleyebileceğini tahmin ediyor.



Wildau'daki Teknik Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde kamu yönetimi profesörü olan René Geissler, 'Mainz'ın vergi oranını düşürmesi anlaşılabilir ancak bu düşüş çok yüksek' dedi.

'Diğer şehirler üzerinde bu adımı takip etmeleri için muazzam bir baskı yaratacak' diye konuşan Geissler, 'Yeni kurulan şirketler için, ana merkezlerini seçerken düşük bir vergi oranı, Mainz'in halihazırda sunduğu araştırma kurumlarına veya aynı alanda çalışan şirketlere yakınlıktan çok daha az önem taşıyor' ifadelerini kullandı.

Genel Haberleri

ÇÖP araba! Tıka basa çöp dolu
Mehmet Cengiz Diyanet'ten de çıktı. Milyonlarca lira alacak