Erzurum Güncel- Yıldırım, "Bizim için bu rapor hükümsüzdür. Türkiye'yi eleştirmek yerine kendi içlerine baksınlar" dedi. Avrupa Parlamentosu'nda görüşülen ve müzakerelerin askıya alınmasını öneren Türkiye raporu, bugün onaylanmıştı. Raporda, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin “derhal ve resmen askıya alınması” için çağrıda bulunuluyordu.
Başbakan Binali Yıldırım, Avrupa Parlamentosu'da Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması öneren raporun kabul edilmesine tepki gösterdi. Son dakika habere göre, Yıldırım karara ilişkin, "Parlamentolar zaman zaman böyle kararlar alabilir. O kararlar konjenktürel olarak alınan kararlardır." ifadesini kullandı.
"AB KAFA KARIŞIKLIĞINDAN VAZGEÇSİN"
Başbakan Yıldırım açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı:
"Bu rapor bizim için hükümsüzdür. Tam üyelik sürecinin yeniden canlandırılmasına yönelik bir
"BU KARAR BİR SKANDALDIR"
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin askıya alınması önerisine ilişkin değerlendirmede bulundu. Gedikli, "AP Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını talep eden bir tasarıyı kabul etti. Tasarıyı kaleme alan Kati Piri'nin Türkiye konusundaki tutumu ve özellikle hangi cenahla istişarelerde bulunduğu kamuoyunun bildiği bir gerçek. AB üyelik müzakere sürecini ve ilişkileri yaralayan bu karar tarihi bir yanlıştır, dönülmemesi halinde en büyük zararı yine AB görecektir. Avrupa Parlamentosu'nun bu kararı bir skandaldır ve kararı kınıyorum” dedi.
Gedikli, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
"İslamafobi'nin, faşizmin merkezi olma yolunda gitmeleri halinde kendi kuruluş değerleriyle çelişmeye devam edecekler. 16 Nisan anayasa değişikliği paketinin mevcut haliyle yürürlüğe girmesi halinde Türkiye ile üyelik müzakerelerinin resmen askıya alınması, Türk halkının iradesi ile yapılan sandık kararına saygısızlıktır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kabul edebileceği bir durum değildir.”
AVRUPA PARLAMENTOSU KARARI
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye ile "üyelik müzakerelerinin askıya alınması" tavsiyesini içeren yıllık Türkiye Raporu'nu 477 oy ile onayladı. AP Türkiye Raportörü Kati Piri,
AP Genel Kurulu'nda yapılan oylamada karar tasarısı şeklindeki Türkiye Raporu beklendiği gibi kabul edildi. Parlamentodaki tüm siyasi gruplardan destek alan rapor ile ilgili oylamada 477 parlamenter "evet" oyu kullanırken 64 parlamenter "hayır" oyunu verdi. Bu arada 97 üye çekimser kaldı. AB açısından "bağlayıcı" olmayan kararda Türkiye'de 16 Nisan referandumunda onaylanan Anayasa değişikliklerinin mevcut haliyle uygulamaya konulması durumunda üyelik müzakerelerinin askıya alınması isteniyor. Bu arada, raporu kaleme alan AP Türkiye Raportörü Piri, oylama sonucunu Twitter hesabından duyururken raporun "Büyük bir çoğunluk"la kabul edildiğinin altını çizdi.