Erzurum Güncel- Türkiye’nin 11’inci sakin kenti seçilen Uzundere İlçesinde her yıl on binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Tortum Şelalesi’nin can suyu HES ihalesini alan firma tarafından geçtiğimiz hafta kesilmişti.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 8 Aralık 2021 tarihinde yapılan ihaleyle Uzundere ilçesindeki Tortum HES’i alan özel firma, şelalenin suyunu kesme gerekçesi olarak onarım ve tadilat yapacağını gösterdi. Söz konusu firma yetkili mercilere geçtiği resmi yazıda, “Tortum HES tesisimizin sanat yapıları, su alma, iletim kanalı ve tüneli, can suyunun ve ulaşım yollarında oluşan uzun ve süreli bakımsızlık nedeniyle meydana gelen tahribatların onarılması için yıkılan bozulan yerlerin eski haline getirilmesi gibi birtakım çalışmalar planlanmaktadır. Yukarıda bahsi geçen planlamış olduğumuz çalışmalarda tesisin mevcut yapısında onarıma yönelik çalışmalar yapılacak olup, ilave bir iş yapılmayacaktır” ifadelerini kullandı.
Suyun kesildiği süre içinde şelale tamamen kurudu, duvar bölümlerinde ciddi çatlamalar meydana geldi. Şelalede barınan canlılar zarar gördü, tepkiler çığ gibi büyüdü.
Danıştay kararı hiçe sayıldı
2011 yılında Erzurum 1. İdare Mahkemesi, “Tortum Şelalesini besleyen 3 metreküp su verilmesine hükmetti ve aynı kararda bilirkişi raporuna da yer verdi. Söz konusu raporda ; “Tortum Şelalesine Tortum HES tarafından yeterli su bırakılmadığı takdirde şelalenin hem jeomorfolojik yapısı şelale ve devamı olan Tortum Çayı’ndaki ekolojik dengenin bundan olumsuz etkilenecektir. Tek gün dahi su kesilemez” dendi. Şirket bu kararın da yok saydı.
Vali Memiş, “Ceza kesebiliriz”
Günlerdir kamuoyunu meşgul eden olaya ilişkin Pusula Gazetesine özel açıklamalarda bulunan Erzurum Valisi Okay Memiş, şelaleye bugün su verileceğini açıkladı. Vali Memiş, “Tortum Şelalesi Erzurum için önemli bir turizm alanı. Göreve geldiğimde orası mezbelelik bir durumdaydı. 10 milyona yakın bir bütçe ile şelale ve çevresini adeta yeniden inşa ettik. Turistlerin sadece gündüz değil gece de ziyaret edeceği bir yer haline getirdik. Ciddi emek verdik. Şimdi Şelalemizin yok olup gitmesine elbette müsaade etmeyeceğiz” dedi.
Özel ekip oluşturduk
Bölgenin araştırılması için özel bir ekip oluşturduklarını ifade eden Memiş, “ Şirketin bize gönderdiği yazıda şelaleyi besleyen damarlarda sıkıntılar yaşandığı, teknik bir çalışma yapılmasının zorunlu olduğu bildirildi. Ancak biz şimdi özel bir ekip oluşturduk. Şelalede çalışma yaptılar. Acil su verilmesi gerektiği anlaşıldı. Firmaya bildirdik, ‘derhal suyun bir kısmını serbest bırakın’ dedik. Yarın itibari ile bir kısmı mart sonu itibari ile suyun tamamı şelaleye bırakılacak. Ekiplerimiz orada teknik çalışmalarını bir rapor haline getirecek. Eğer bu durumdan dolayı şelalede ciddi sıkıntılar ortaya çıkmış ise firmaya yaptırım uygulayacağız. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın” ifadelerini kullandı.
Sevda Güneş İncesu/Pusula