Bir Yanım Saz Bir Yanım Erzurum

Meslek hayatında 36 yılı geride bırakan Türk Halk Müziği sanatçısı Nurullah Akçayır, memleketi Erzurum'a tutkusundan vazgeçmiyor.

Meslek hayatında 36 yılı geride bırakan Türk Halk Müziği sanatçısı Nurullah Akçayır, memleketi Erzurum'a tutkusundan vazgeçmiyor.


Bir Yanım Saz Bir Yanım Erzurum"

Yıllardır Ankara'da yaşayan Akçayır, her hafta geldiği TRT Erzurumİl Müdürlüğünde canlı yayınlanan türkü programıyla memleketine sevdasını dile getiriyor. Akçayır, memleket sevdasını, "Bir yanım saz, bir yanım Erzurum" sözleriyle ifade ediyor.

Küçük yaşlarda saza merak salan Akçayır, aşıklık geleneğini yıllardır yaşatan Temelli Kıraathanesi'nde, babasının bir ozandan satın aldığı bağlama ile Türk Halk Müziği'ni öğrenmeye başladı.

Müzik tutkusu sayesinde kısa sürede bağlama ustası olan Akçayır, kente gelen sanatçıların arkasında maestro bağlama çaldı. Daha sonra Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun (TRT) açtığı "Yetişmiş Saz Sanatçılığı" sınavını kazanan Akçayır, TRT'de bağlama ustası olarak işe başladı. Akçayır, daha sonra Ankara'ya tayin oldu.

Besteleri ve seslendirdiği anonim türkülerle adından söz ettiren Akçayır, her hafta gelmeye devam ettiği memleketi Erzurum'da, TRT İl Müdürlüğünde canlı yaptığı türkü programıyla memleketine sevdasını seslendirmeyi sürdürdü.

-"Sevdanın en büyüğü"

Türk Halk Müziği sanatçısı Nurullah Akçayır, 36 yıllık sanat hayatını ve memleketi Erzurum'a sevdasını AA muhabirine anlattı.

Akçayır, sanat hayatına saz merakıyla başladığını belirterek, "Küçükken musiki cemiyetlerinin olduğu kahveye gider, onların saz çalmasına bakardım. Bir süre sonra da o dönemin sanatçılarının arkasında maestro bağlama çalmaya başladım." dedi.

Yeteneği sayesinde 1981 yılında TRT'nin sınavını kazanarak Erzurum Radyosu'nda görev aldığını belirten Akçayır, daha sonra TRT Ankara Radyosu'nda profesyonel sanat hayatına başladığını ifade etti.

Akçayır, şöyle konuştu: 

"Ankara'da yaşamama rağmen son 5 yıldır her hafta Erzurum'a gelerek türkülerimizi, kültürümüzü yaşatmak için program yapıyorum çünkü Erzurum'dan, bu hasretten kopamadım ve bu benim için sevdaların en büyüğü. Anam, babam, eşim ve çocuklarım nasıl sevdam ise Erzurum da 36 yıllık sanat hayatım içinde ayrı bir sevda. Erzurum benim için enerji kaynağı. Her zaman memleketimin elbisesi ile yola çıkmaya özen gösteriyorum."

Akçayır, işindeki mutluluğunu da memleketine ve işine olan sevgisine bağladığını belirterek, "İnsan bir işi yaparken önemsemesi lazım. Yaptığınız işi çok severseniz, bu sevgi sizi farklı noktalara taşıyabilir. Benim de bir yanım ses, bir yanım bağlama. Ben bağlamasız bir yaşantı düşünemiyorum çünkü sözlerimizi, müziğimizi ve kültürümüzü en güzel ifade ettiğim alan bağlamadır." dedi.

Bu zamana kadar 7 albüm yaptığını ifade eden Akçayır, kendi bestelerinin yanı sıra gün yüzüne çıkarılmayan anonim ezgilere de albümlerinde yer verdiğini anlattı.

Erzurum kültürünü her yere götürüyorum

Akçayır, sanat hayatı boyunca Anadolu'nun yanı sıra Avrupa'nın birçok yerinde konser verdiğini, gittiği her yerde Erzurum kültürünü yaşatmanın gayreti içinde olduğunu söyledi.

Kente özgü kültürü albüm ve kliplerine yansıttığını, bunun yanında geçmiş sanatçıların da izinden gittiğini dile getiren Akçayır, şöyle konuştu: 

"Burada albümler yaptım, klipler çektim. Anadolu'da ve Avrupa'da verdiğim konserlerde önemli isimleri bağrından çıkaran Erzurum kültüründen vazgeçmeden yanımda götürdüm. Çünkü o isimlerden aldığım bayrağı ve eserlerini genleriyle oynamadan gelecek kuşaklara bırakmak için elimden gelen çabayı göstermem gerekiyor. Ahde vefa içinde 36 yıldır sanat hayatımda bu yükü nasıl taşırım diye kaygı yaşıyorum. Aldığımız terbiye de bize öyle bir misyon yüklüyor."

Kültür/Sanat//Mağazin Haberleri

Erzurum Devlet Tiyatrosu'nun oyunu Tunus'ta perdelenecek
Yavuz Bingöl "Son 10 yıldır en fakir dönemimi yaşıyorum" diyerek intihar itirafında bulundu!
Deha'nın Sofi'si Onur Saylak ödül törenindeki konuşmasıyla gündemde!
Esas Oğlan TikTok'ta yasakladı!