Erzurum Güncel- DüNYA Salon Atletizm Şampiyonası sona erdi. Bu organizasyonu yakından izleyen biri olarak açıkça ifade edebilirim.
Eğer Gençlik ve Spor Bakanlığı, başka bir deyişle Bakan Suat Kılıç devreye girmese büyük bir skandalla karşı karşıya kalacak, dünyaya rezil olacaktık. çünkü Türkiye Basketbol Federasyonu, Dünya Şampiyonası’nı yapacağız diyerek söz verdiğimiz çok amaçlı spor salonunu, Sinan Erdem gibi hiçbir özelliği olmayan sıradan bir basketbol salonuna dönüştürmüştü. Bakan Kılıç ile o günleri ve olimpiyatları konuştuk.
Salon yetişmeyecek diye çok korktuk.
* IAAF Başkanı ile Sergei Bubka ile de bunu konuştuk. Bubka bir ara yetişmeyeceğinden çok korktuğunu söyledi. Ama şampiyona başladıktan sonra çok olumlu intibalarını dile getirdiler. Tabii ki onlar Türkiye’deki müteahhitlik sektörünün farkında değiller. Tesisler Daire Başkanımız ve yardımcısını görevlendirdik. Periyodik olarak İstanbul’a geldiler. Bu tesislerin yetişmesi için çok büyük çaba harcadılar.
Ev sahipliği için marka ülke olduk
Ve şimdi bitti...
* Hayır bizim için bitmedi. Şimdi Mersin’e yoğunlaşıyoruz. Biliyorsunuz ekonomik sıkıntıdan dolayı Yunanistan Akdeniz Oyunları’nı yapamadı. Biz talip olduk. Şimdi orada 9 proje başladı. Stresli süreç bizim için. Kış Universiade oyunlarını bize teklif ettiler yine. Erzurum’da yapmak istiyorlar. Bu, Türkiye’nin uluslararası organizasyonlar açısından marka bir ülke haline geldiğinin göstergesi.
Kabul edecek miyiz?
* Mali yapıya göre değerlendiriyoruz.
Bakan olarak ben bile bilet bulamadım
Atletizm şampiyonasını seyirci açısından değerlendirirsek.
* 2012 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası bize çok büyük katkı sağlayacak. Biletler tükendi. En son Dünya Kadınlar Tenis Şampiyanası’nda bunu yaşamıştık. Hatırla bile bilet bulamadık. Şu anda (bu röportajı şampiyonanın ikinci günü yaptık) bakan olarak benden bilet isteseler inanın bulamam. çünkü tüm biletler satıldı. 2 büyük organizasyonda biletlerin tükenmesi çok önemli. Bakın Formula 1’in devam etmemesinde biletli seyircinin azlığı önemli rol oynadı. 100 bin bilet satılamadı. Formula 1 Türkiye, zarar eden bir organizasyon haline gelmişti. Onun için Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’nın en mutlu eden yanı seyircinin ilgisi oldu.
Türkiye’nin neler başarabileceğini gördüler
RöPORTAJ MEHMET ARSLAN |
Bubka burada, Sebastian Co burada, Lamine Diack burada. Olimpiyat adaylığımız için onlardan nasıl bir enerji aldınız?
* Kurallar gereği karşılıklı olarak en küçük bir imada dahi bulunmadık. Ama onlar kısa bir sürede Türkiye’nin neleri başarabileceğini gördüler. Ben psikolojik bir kazanım elde ettiğimizi düşünüyorum.
Olimpiyatlar ve 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı saymazsak, hayalinizde hangi organizasyona evsahipliği yapmak var?
* Son 1 yıla bakın, Erzurum’u, Trabzon’u, Dünya Güreş Şampiyonası’nı, Tenis, Atletizm, Okçuluk, Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonaları’nı yaptık. Hemen her düzeyde etkinlik gerçekleştirdik. Parça parça olimpiyat yaptık, olimpiyatı gerçekleştirdik biz aslında.
Şimdi sırada dinamizmimiz ile 110 IOC üyesine projemizi en doğru şekilde anlatıp olimpiyatlara ev sahipliği yapmak var.
İmtihanı hep birlikte verdik
SPOR Bakanı Suat Kılıç, “Bu şampiyonada sadece bakanlığımız ve hükümetimiz değil, gazetelerin spor sayfaları da önemli imtihan verdi. Medyadaki arkadaşlarımı yürekten kutluyorum” dedi. Kılıç, “Bu etkinlik, Türkiye’de futbol dışında başka branşların olduğunu ve bunlara ilgi gösterilmesi gerektiğini de gösterdi. Ayrıca 172 ülkenin katıldığı etkinliği kaliteli yayınlarla çok sayıda ülkeye ulaştıran TRT Spor’u da kutluyorum” diye konuştu.
Salonun yetişmesi imkansızdı
* Salon yetişti ve bitti o büyük keyif. Doğrusu bu salonun yetişmesi imkansızdı. İnşaatın yarısında ikmal ihalesi yaptık. İmalat devam ederken 5 bin kişilik öngörülen kapasite 7 bin 500 kişilik olsun denildi. Bir ihale daha açıldı. Türkiye’deki ihale kanunu malum. Ama biz gözümüzü kararttık ve 24 saat çalışarak bitirdik salonu.
Ya yetişmeseydi?
* O zaman size bol manşet çıkardı. 2020 Olimpiyatları’na aday bir ülke olarak kabul edilemez durumdu salonun yetişememesi.
F1’den seyirci yok diye vazgeçildi
Sporcu ve izleyici eksikliğimiz ne olacak?
* Az önce söyledim benden bakan olarak bir tane bilet rica edin, yok. Yani artık izleyici etkinliğe katılıyor. Bunun için İstanbullulara teşekkür ederim. Formula 1’den kolay vezgeçilmesinde Kurtköy’ün dolmayışı, seyirci azlığı rol oynadı. Seyirci yoksa organizasyon da yok. Bizim için 2 önemli konu var: 1- Sporseverleri tribüne çekmek. 2- Hem lisanslı hem faal sporcu sayısını 2020’ye kadar yükseltmek. Bunun için de federasyon bütçelerini 285 milyon liraya çıkarttık. 25 milyon lirayı da doğrudan amatör spor kulüplerine aktaracağız.