Bodrum’da yanan ormanlık alan Alman şirkete tahsis edildi

Bodrum’da üç yıl önce meydana gelen yangında zarar gören ormanlık alan, rüzgar enerjisi santrali için Alman Enercon şirketine tahsis edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan yangınların ardından “Yanan her yeri ağaçlandırmak görevimiz" ifadesini kullanmıştı

Gazete Güncel- Muğla’nın Bodrum ilçesinde 2021 yılında gerçekleşen yangında yaklaşık 400 bin metrekare orman alanı kül oldu. Evrensel gazetesinden Uğur Zengin’in aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, yanan alan köylülerden alınarak Almanya merkezli enerji şirketi Enercon’un kullanımına verildi. 1 Ağustos 2021 tarihinde Milas’ta başlayan yangınlar Bodrum’a sıçramış ve toplamda 40 bin hektar alan yanmıştı.

“YANAN HER YERİ AĞAÇLANDIRMAK GÖREVİMİZDİR” DEMİŞTİ!

Bodrum’un Mazı Mahallesi’nde yanan ormanlık alanlar için acele kamulaştırma kararı alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yanan her yeri daha fazlasıyla ağaçlandırmak en başta gelen görevimizdir” ifadelerini kullanmıştı ancak Mazı’da bulunan 400 bin metrekare arazi, Enercon’un kuracağı rüzgar türbini projesi için kamulaştırıldı.

Enercon, Mazı’da 'Artura Rüzgar Enerji Santrali' (RES) kuracak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Enercon’a ait EN 2 Rüzgar Enerjisi Yatırım AŞ’nin projesi için Mazı köyündeki 14 parseli Hazine adına tescil ettirerek acele kamulaştırma yapıldı.

TARIM BÖLGESİNDE 1.4 MİLYON METREKÜP HAFRİYAT!

Söz konusu şirket Mazı’da 23 rüzgar türbini kurmayı planlıyor. Projenin platform alanının 131 bin metrekare, yol alanının ise 279 bin metrekare olacağı belirtilirken Enercon, bu proje kapsamında toplamda 1.4 milyon metreküp hafriyat çıkaracak. Günlük olarak 8 tondan fazla hafriyat çıkması bekleniyor.

Projede, 30 ekskavatör, 10 hafriyat kamyonu, 2 dozer, 2 greyder, 1 yükleyici, 1 kaya delici, 1 mobil konkasör, 2 beton mikseri, 1 beton pompası, 2 treyler ve 1 arazöz çalıştırılacağı ifade edilirken projenin 200 kişiyi istihdam etmesi bekleniyor.

Her çalışanın ise yılda en az 40.6 kilogram tehlikeli atık üretmesi öngörülüyor. Fakat 2021 yılında meydana gelen yangınlar sonucunda zeytin ağaçlarını büyük ölçüde kaybeden köylüler, arpa, buğday, mısır ve zeytin üretimi gerçekleştirmeye devam ediyor. Aynı zamanda bölgede küçük çapta sebze ve meyve üretimi de yapılıyor ve bölgeden toplanan kuzugöbeği mantarları da ihraç ediliyor.

KÖYLÜNÜN BARINACAĞI ALAN KALMAYACAK!

Acele bir biçimde kamulaştırılarak Aman enerji şirketi Enercon’a tahsis edilen parseller köylülere aitti. Söz konusu parsellerin toplam alanı 400 bin metrekareyi aşarken mülkiyeti şimdilerde dava sürecinde.

Mazıköy Muhtarı Müjdat Yakar, 2021 yılındaki yangınların sonrasında kendilerine ait tapuların iptal edildiğini ve bu duruma itiraz ettiklerini ifade ederken Mazı köylülerinin yüzde 80’inin acele kamulaştırma sebebiyle olumsuz etkilendiğini ve arazilerinin alındığını belirtti.

“Bu araziler ailelerimizden miras kaldı. Bir dava kaybettik, başka bir dava devam ediyor. Ancak dava sonuçlanmadan acele kamulaştırma yapıldı” ifadesini kaydeden Yakar, “Böyle giderse köylünün barınabileceği alan kalmayacak” ifadesiyle uyarıda bulundu.

Yakar, “Yangınlarda zeytin ağaçlarımız yandı. Sadece belediye zeytin ağaçları için parmakla sayılabilecek düzeyde ödeme yaptı. Devletten bir destek görmedik. Belçikalı bir firmanın burada 350 bin konutluk proje yaptığı söyleniyor. Biz rüzgar türbinlerine karşı değiliz, yerine karşıyız. Bir nevi bizi buradan çıkarmak için uğraşıyorlar diye düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

ERDOĞAN YANAN YERLERİN AĞAÇLANDIRILACAĞINI SÖYLEMİŞTİ!

2021 yılının ağustos ayında Türkiye genelinde başlayan yangınların sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimiz müsterih olsun. Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasına izin vermeyeceğiz, her türlü zararlarını karşılayacağız. Giden canlara rahmet dilemekten öte bir şey yapamayız ama yanan her şeyi yeniden yerine koyabiliriz. Anayasa’nın 169. maddesine göre, yanan alanlar başka amaçlarla kullanılamaz ve mutlaka ağaçlandırılmalıdır. Türkiye’nin orman varlığını artırmış bir yönetim olarak, yanan her yeri daha fazlasıyla tekrar ağaçlandırmak en öncelikli görevimizdir” açıklamasında bulundu.

DÜNYANIN EN BÜYÜK ÜÇÜNCÜ ŞİRKETİ

Mazı’da enerji türbini kurmaya hazırlanan Alman sermayeli şirket Enercon, Kanada, Kolombiya, Brezilya, Uruguay, Şili, İrlanda, Türkiye, İspanya, Portekiz, Belçika, Lüksemburg, Polonya, Yunanistan, Finlandiya, İsveç, Norveç, Vietnam, Tayvan, Güney Kore, Avustralya ve Japonya gibi birçok ülkede rüzgar enerjisi santrali (RES) işletmekte.

Enercon, dünya genelinde rüzgar enerjisi pazarında yüzde 10.1 pay ile sektörün en büyük üçüncü şirketi konumunda yer alıyor. 12 yıl önce piyasa payı yüzde 7.6 iken, bu süre zarfında önemli bir artış göstermiştir. Sektör lideri Vestas, yüzde 13.2 pazar payına sahipken Goldwing isimli şirket ise yüzde 10.3 ile onu takip etmektedir.

Kaynak:Evrensel

Bodrum Haberleri

BODRUM BELEDİYESİNDEN YEDİNCİ ANAOKULU
KOS’TA DOSTLUK RÜZGÂRI ESTİ
BODRUM'DA ZARAR VERİLEN AĞAÇLARDA İNCELEME
“SANAT GÜNEŞİMİZ” ZEKİ MÜREN, BODRUM’DA ANILDI
11. GOCA BODRUMLULAR GECESİ DÜZENLENECEK