Erzurum Güncel- Bakan Özhaseki, Yunusemre Belediyesi, Şehzadeler Belediyesi ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Manisa Şubesince düzenlenen, "Manisa Kentsel Dönüşüm Çalıştayı"nda önemli açıklamalarda bulundu.
Anadolu'nun dünyanın en eski medeniyeti olarak kabul edildiğini ve her köşesinde tarihten izlerin bulunduğunu anlatan Özhaseki, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin şehir yapılarından bahsetti.
İLK İŞİNİZ KENTSEL DÖNÜŞÜM
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 1999 depreminden önce yapılan 15 milyon civarındaki riskli binanın 15 yıl içinde dönüştürülmesi gerektiğini kaydederek, belediye başkanlarına çağrıda bulundu. Bakan Özhaseki, “Birçok belediye başkanı dışarıda çiçek böcek, sanat, sanatçı, kültür aktivite ile uğraşıyor, arkadaşlar yapmayın. Eyvallah çiçeğe ihtiyacımız var, sanata ihtiyacımız var, sanatçı da gelsin hepsi başımızın üstünde ama ilk işimiz kentsel dönüşüm” dedi.
OSMANLI'DA BELLİ BİR DÜZEN ÇERÇEVESİNDE YAPILIYORDU
Selçuklu ve Osmanlı'da kendine has bir medeniyet anlayışının olduğunu ifade eden Özhaseki, şöyle konuştu: Selçuklu’da da, Osmanlı’da da şehircilik belli bir düzen ve plan doğrultusunda yapılıyordu. Bugüne geldiğimizde kurduğumuz şehirlere baktığımızda bu şehirler için hangi medeniyet ismini veririz bilmiyorum.
ŞEHİRLERİMİZİN CANINA OKUMUŞUZ
Arabesk medeniyeti desek doğrudur. En büyük şehirlerde 100 katlı gökdelen yanında bir baraka, yanında sanayi. Bilinçsizlikle şehirlerimizin canına okumuşuz. 50 ve 60’lı yıllarda büyük bir göç dalgası başlamış büyük şehirlere, 70 ve 80’lerde de devam etmiş. O zamanki belediyeler bunu pek anlayamamışlar ve büyük şehirlerin etrafı ideolojik sebeplerle gecekondularla donanmış.