Erzurum Güncel- 30 Mart Yerel Seçimleri için partiler arası yarış gittikçe keskinleşirken yükselen hararetin seçim gününü de fazlasıyla etkileyeceği, yapılan açıklamalardan anlaşılıyor; farklı kesimlerden sıklıkla dile getirilen, seçim günü usulsüzlükler yapılacağına dair açıklamalar…
Parayla satın alınan oylar, sahte oy pusulaları, oy sayma işleminde uçucu kalem kullanımı gibi ortalıkta uçuşan iddialar saymakla bitecek gibi değil.
Bu iddialara karşı siyasi partiler ve bazı STK’lar da çeşitli çalışmalar yürütüyor.
GöNüLLüLERİ SANDIK BAŞINA çAĞIRAN STK: ‘OY VE öTESİ’
önceki hafta Twitter aracılığıyla ve yayınladıkaları videoyla seslerini duyuran, İstanbul’da yaşayan bir grup gencin kurduğu ‘Oy Ve ötesi’, seçimlere ve seçim gününe yönelik faaliyetiyle öne çıkan STK’lardan biri.
Son seçimlerde İstanbul’daki 8.8 milyon seçmenin 1.6 milyonunun oy kullanmadığını ya da geçersiz oy kullandığına dikkat çeken grup oy vermenin önemini vurgulamanın yanı sıra, seçim günü gönüllüleri sandıklarına sahip çıkmaya çağırıyor.
İstanbul’da yaklaşık 33 bin sandık var. Yukarıda bahsedilen, oy sayımları ve yazımı sırasındaki olası usulsüzlüklerin önüne geçmek için sandıkların başlarında gözetmenlerin beklemesinin önemi büyük.
‘Oy ve ötesi’ grubu hakkında bilgi almak ve seçim günü sandık başında gönüllü olma konusunda iletişime geçmek için www.oyveotesi.org adresine bakabilirsiniz.
CHP’DE 500 BİN SANDIK GöREVLİSİ…
Seçim günü, gerçekleşebilecek usulsüzlüklere karşı alınacak önlemlerle ilgili bir basın açıklamasını da CHP yaptı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, yerel seçim sonuçlarının kontrolü amacıyla “Seçim Sonuçları ve Sandık Takip Sistemi” geliştirdiklerini açıkladı.
Dün bir basın toplantısı düzenleyen Halıcı, 30 Mart’ta yapılacak yerel seçim sonuçlarının kontrolünü, web ve mobil ortamlarda kullanılabilecek “CHP Seçim Sonuçları Takip Sistemi” (secimtakibi.chp.org.tr) ile gerçekleştirileceklerini bildirdi.
Her sandık sonucunun CHP görevlileri tarafından sisteme girileceğini ve YSK’ca ilan edilen sonuçlarla karşılaştırılacağını ifade eden Halıcı, “Böylece olası hatalara yasal süre içinde itirazların yapılması ve takip edilmesi sağlanacaktır” dedi.
Halıcı, CHP’nin sandıklarda 500 bin örgüt görevlisi ile çalışacağını ayrıca parti gönüllülerinin de sandık başında olacağını kaydetti.
Seçimler yaklaştıkça gazete haberlerinde, sosyal medyada binbir türlü versiyonu üretilen komplo iddialarından öne çıkan bazılarıysa şöyle:
“YAZISI UçAN KALEM…”
Seçime hile karıştırılacağı yönündeki iddiaları dile getiren ilkı kişilerden biri Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek’ti: “Elektrik kesintileri uygulanacak. Mahsustan iktidar elektrikleri keserek, iktidarın kesinti yaptığını iddia edecekler. AK Parti'nin yüksek oya sahip olduğu yerlerde, sandıkları kaçırmayı deneyecekler. En önemlisi de bunu dün öğrendik. Tüm vatandaşlarımı şimdiden uyarıyorum. Bunu duyunca tüylerim ürperdi. Bir kalem var, yazıyorsunuz ondan sonra da kaybolup gider. Şöyle bir hileyi kesinlikle düşünüyorlar. Altta toplanan parti oylarını toplayacaklar. üstteki rakamları dediğim gibi bu kalemle yazılacak. Yolda bunları değiştirecekler.”
PARAYLA OY SATIN ALINDI MI?
CHP kanadından, milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun meclise başkanlığına sunduğu bir soru önergesiyse İstanbul’da, AK parti adayı Kadir Topbaş’a oy vermeleri için seçmenlere para yapıldığı iddiasıyla ilgiliydi. Tanrıkulu önergesinde “300 TL tutarındaki para yardımı karşılığında her Vatandaşımızdan yerel seçimlerde AKP Adayı Kadir Topbaş için oy verme sözü istendiği iddiası doğru mudur?” sorusunu sormuştu.
‘KRİPTO HAKİMLER’
Hükümete verdiği destekle bilinen Yeni Şafak gazetesinde, Cemaat’in seçimlere yönelik komplo kuracağı iddialarını sıklıkla gördük. Bu haberlerden birinin iddiasına göre; sandık sonuçlarını haber ajansı kanalıyla çarpıtarak yansıtmayı planlayan ‘paralel yapı’, oluşacak kaosta yapılan itirazları, YSK'da görevli bazı 'kripto hakimler'i kullanarak AK Parti aleyhine sonuçlandıracak.
“OY PUSULASINA ‘ESMA’ YAZMAYIN”
Başbakan Erdoğan, seçmenlerinin sandıklarına sahip çıkması için her mitingde çağrıda bulunuyor.
Seçimlerde yapılacağı öne sürülen manipülasyonların seçim atmosferini fazlasıyla gerdiğini gösteren örneklerden biri Erdoğan’ın seçim mitinginde seçmenlerini, oy pusulasına ‘Esma’ yazmamaları için uyarmasıydı. Sosyal medyada bir espri olarak başlayan ve hem AK Parti’ye hem de CHP’ye hitap eden, ‘Oy pusulasına Esma Yaz’, ‘Oy Pusulasına Atatürk Yaz’ hashtag’leriyle üretilen espriler bir noktadan sonra ciddiye alınmış olacak ki, özellikle hükümeti destekleyen gazetelerde bu espriler seçimleri sabote etme eylemi olarak yansıtıldı. Yeri gelmişken bir uyarı: Seçimlerde oy pusulalarına herhangi bir şey yazmak oyunuzun iptaline neden olabilir.