Erzurum’un ilçelerinde ve çevresinde yaz aylarının vazgeçilmezlerinden olan çaşır bitkisi, dünya literatürüne girdi. Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhammed Atamanalp ve ekibi, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği araştırmacıları yaptıkları ortak çalışmadan elde ettikleri sonuçlarla birçok rahatsızlığa iyi geldiği belirtilen çaşırı, su ürünleri alanında ilk defa dünya literatürüne kazandırmış oldu. Gazete Atatürk Üniversitesi’nde de yayımlanan bilgiye göre, Doğu Anadolu Bölgesinde ağız tadı alışkanlığından dolayı yoğun tüketilen çaşırın insan gıdası olmasının yanı sıra balık yemlerinde de yem katkı maddesi olarak kullanılabileceği yapılan çalışma ile ortaya konuldu. Üniversitesi gazetesinde de yer alan habere göre, araştırma sonucunda çaşırın yüksek miktarda antioksidan içeriğine sahip olduğu, mineral madde yönünden de zengin olduğu farklı analiz teknikleri kullanılarak belirlendi. Besinsel değerinin yüksek olduğu ortaya konulan çaşırın bundan sonraki çalışmalarda ambalajlı su ürünlerinin raf ömrünün uzatılmasına katkısı olup olmadığına bakılacak.
Çaşır'ın kilosu 40 liradan satılıyor
Ülkemizde yetişen bitkilerin hemen hepsinin sağlığa saymakla bitmeyecek birçok faydası vardır. Bunlardan biri olan çaşır otu Doğu Anadolu Bölgesinde kahvaltı sofrasının vazgeçilmez yiyeceklerindendir. Çaşır otunun başta vücudu toksinlerden arındırmak olmak üzere sağlığa birçok faydası bulunuyor.
Narman Alabalık köyünün merasında çaşır toplayan İlhami Avcı, bitkiyi toplamasının çok zor olduğunu söyledi.
Oltu Halk pazarında Çaşır satan İlhami Avcı, “Çaşırlar genelde sarp kayalıklarda dik yamaçlarda yetişiyor. Herkes cesaret edip toplayamaz. Ben sabah erken çıkarsam günde 15 kilo kadar toplarım. Tabi herkes bu kadar toplayamaz. Benimle çaşıra gelenler çoğusu iki üç kilo ancak topluyorlar. Şuanda Oltu pazarına getirdim kilosunu 40 liradan satıyorum” dedi.