Erzurum Güncel- Sınava sayılı günler kala Danıştay'dan gelen karar öğrencileri üzecek. Danıştay, üniversite yerleştirme puanlarında öğrencinin diploma notunun değil, okulun başarısının kullanılmasını isteyen öğrencilerin talebini red etti. öğrencilerin 3 ile 24 puana kadar kayıpları olacak. Bunun anlamı da sıralamadan bin ile 12 bin arasında yer kaybetmek.
İlk oturumu önümüzdeki cumartesi günü yapılacak olan ve 5 ayrı sınavdan oluşan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) öncesinde öğrencilere kötü haber Danıştay'dan geldi. Mahkeme üniversite yerleştirme puanlarının hesaplanmasına okulun tüm öğrencilerinin Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) gösterdikleri başarının kullanılmasını ifade eden Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (AOBP) kullanılması istemini red etti. Geçerli olan öğrencinin diploma notunu ifade eden Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olacak. özellikle sınavda başarı gösteren "yıldız liseler" olarak bilinen başta Galatasaray, İstanbul (Erkek), Kabataş Erkek gibi okulların öğrencileri olumsuz etkilenecek. Puan kayıpları 3 ile 20 puan arasında değişecek. Bunun anlamı da sıralamada bin ile 12 bin arasında kişinin gerisine düşmek demek. örneğin geçen yıl Boğaziçi'ne giren 35 öğrencinin 17'si bu üniversiteye giremeyecek.
4+4+4 İLE BİRLİKTE GEçTİ
Bu yıl 4+4+4 olarak bilinen ve geçtiğimiz nisanda yürürlüğe giren 6287 sayılı eğitim kanununda üniversite yerleştirme puanlarının hesaplanmasında AOBP'nın değil, OBP'nın kullanılması düzenlemesi geçti. önce Galasataray ardından da birçok lise öğrencisi bu düzenlemenin durdurulması istemiyle Danıştay'a başvurdu. öğrenciler, her okulun öğrencisine verdiği notun aynı olmadığını belirterek, "Bu düzenleme yapılmadan bizler bu okullara girmiştik. Okul başarısının kullanılması kazanılmış hakkımızdır" dedi. Ancak önce Anayasa Mahkemesi, 4+4+4 eğitim kanununun bütünü hakkında iptal istemiyle açılan davayı 18 Mayıs'ta red etti. önceki gün de Danıştay yürütmeyi durdurma talebine olumsuz yanıt verdi.
NASIL ETKİLENECEKLER?
Bu karar özellikle "Türkiye'nin yıldız okulları" olarak nitelendirilen Anadolu ve fen liselerinde okuyan ve sınavlarda başarı gösteren okulların öğrencilerini olumsuz etkileyecek. Bu etkinin nasıl olacağını da İstanbul Kültür üniversitesi Genel Sekreteri ve Ar-Ge Yöneticisi Burak Kılanç ve ekibi hesaplamıştı.Geçen yıl İstanbul (Erkek) Lisesi'nin 161 mezununun tercih listeleri üzerinden yapılan çalışmaya göre eğer AOBP uygulanmayıp, bu sene yapılacağı gibi yalnızca OBP, dikkate alınmış olsaydı 2011'de Boğaziçi'ne yerleşen 35 kişinin yalnızca 17'si bu üniversiteye girebilecekti. Bu çalışmaya göre öğrencilerin yüzde 25'i bir sıra gerideki tercihlerine yerleşecekti. öğrencilerin yüzde 70'i de bu değişiklikten olumsuz etkilenecekti.
Okulların başarısı yerine öğrencinin diploma notunun dikkate alınacak olması uzmanlara göre önümüzdeki yıllarda başarılı Anadolu ve fen liselerinden öğrencilerin daha kolay not alabilecekleri okullara geçmesine yol açacak. Bu yıl öğrencilerin diploma notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olarak hesaplanacak. Bu puanının da yüzde 12'si yerleştirme puanına eklenecek.
UMUT YöK YASASI'NDA
Galatasaray Lisesi öğrencilerinin avukatlı Aziz Demir bu kararın öğrenciler açısından büyük hayal kırıklığına yol açacağını belirterek, tek umutlarının TBMM'inde görüşülmeye başlanan YöK Kanunu'nda olduğunu söyledi. Demir, "Milli Eğitim Bakanımız Nabi Avcı, TBMM Eğitim Komisyonu Başkanı iken kendisini ziyaret ettiğimizde bu düzenlemenin olumsuzluğu konusunda bize hak vermiş ve YöK Kanunu Meclis'e geldiğinde bir madde ekleyerek, şu anda okuyan öğrencilerin bu karardan etkilenmemeleri için çalışacağına söz vermişti. Şimdi bize destek olmasını ve bu sözünü tutmasını bekliyoruz" dedi.
Puanı yetiyor ama 381 bini sınavlara girmeyecek
önümüzdeki hafta sonu başlayacak 5 oturumlu LYS’lere 851 bin 131 genç katılacak. YGS’de 180 barajını aşarak bu sınavlara hak kazanan 1 milyon 232 bin öğrenciden 381 bini sınavlara katılmaktan vazgeçti.
YüKSEKöĞRETİME Geçiş Sınavı’nda (YGS) herhangi bir puan türünden 180 ve üzerinde puan alan gençlerin önümüzdeki hafta sonu başlayacak olan Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılma hakkı var. Bu yıl da herhangi bir puan türünde 180 barajını geçen adayların sayısı 1milyon 232 bin 681 oldu. Geçen yıla göre barajı aşanların sayısı, sınava girenlerin sayısı artmasına rağmen 53 bin 353 kişi azaldı. Bu gençlerin ancak 851 bin 131’i LYS’lere girmek için başvuruda bulundu. Bu sayı geçen yıl 871 bin 313 olmuştu. Geçen yıl hakkı olmasına rağmen LYS’lere girmekten vazgeçenlerin sayısı 414 bin 721 kişi iken bu yıl sayı 381 bin 550 oldu. öSYM, LYS’lere başvuruların son günü hakkı olmasına rağmen sınavlara girmek için başvurmayan ya da başvuru ücretini yatırmalarına rağmen işlemyapmayan yaklaşık 500 bin gencin telefonuna “LYS’lere girme hakkınız var, bunu kullanın”mesajı atarak onları sınava çağırdı. Bumesaj 100 binden fazla gencin LYS’lere başvurmasına neden oldu.
NEDEN, PUANI BEĞENMEMEK...
YGS’ye giren ancak LYS’ye başvuru hakkını kullanmayan gençlerden örneklemseçerek, “neden başvurmadıklarına ilişkin” çağrımerkezi aracılığıyla tele anket yaptıklarını söyleyen öSYM yetkililerine gençler gerekçelerini şöyle sıraladı: “YGS’den istediğimpuanı alamadım, seneye tekrar gireceğim”, “YGS puanlarımla tercih yapmak istiyorum”, “Kendimizi denemek için girdik”...
BOŞA PARA YATIRDILAR
Bu arada YGS’ye giren ancak LYS’ye girme hakkı elde edemeyen 119 aday ile YGS’ye girmemesine rağmen LYS’ye girmek isteyen 276 adayın hakkı olmamasına rağmen sınavlar için para yatırdığı ortaya çıktı. Adayların 472 bin 683’ü işlemlerini internet üzerinden bireysel, 378 bin 448’i başvuru merkezleri aracılığıyla yaptı.
EN BüYüK İLGİ LYS-1 VE LYS-3’E
Bu arada adayların en fazla başvuru yaptığı sınavlar 649 bin 700 ile Edebiyat-Coğrafya (LYS-3) ile 646 bin 186 adaylaMatematik (LYS-1) sınavları oldu. Fen Bilimleri’ne (LYS-2) 332 bin 285, Sosyal Bilimler’e (LYS-4) 349 bin 714, Yabancı Dil’e (LYS-5) 53 bin 308 aday başvurdu.
üniversite kontenjanları 42 bin arttı
YöK Başkanvekili Prof. Dr. Şaban çalış’ın yaptığı açıklamaya göre, bu yıl tercih yapacak adaylar için açık öğretim ve uzaktan eğitim alanları da dahil üniversite kontenjanları 986 bin 727. Bu kontenjanın 785 bin 592’si devlet, vakıf, KKTC üniversiteleri ve tercih listesine giren diğer ülke üniversitelerine ait. Geçen yıla göre 42 binlik bir kontenjan artışı gerçekleşti. Ancak geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bazı fakültelerin ve programların kontenjanları bu yıl da azaltıldı. Bu fakülteler arasında eğitim ile fen ve edebiyat fakülteleri geliyor. Geçen yıl zaten eğitim fakültelerinde belli programlarda ikinci öğretim programları kaldırılmıştı. Yine fen ve edebiyat fakültelerinde kontenjanı azaltılan bölümler arasında fizik, kimya, matematik gibi temel bilim dalları yer alıyor.
SINAV GİRİŞ BELGELERİ HAZIR, İNTERNETTEN ALINACAK
LİSANS Yerleştirme Sınavları’na (LYS) başvuran adayların, sınavlara girecekleri bina ve salonlara atanma işlemleri tamamlandı. Adayların sınava girecekleri yer bilgisini gösteren Sınava Giriş Belgeleri, başvuru yaptıkları her LYS için ayrı ayrı hazırlandı. Bu belgeler TC kimlik numaraları ve şifreleriyle birlikte öSYM’nin internet adresinden alınabiliyor. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileriyle adayın fotoğrafı yer alıyor. Belge üzerinde adayın fotoğrafı bulunması zorunlu. Adaylar, bu belgelerin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraf olmasına özen göstermeli. Adaylara ayrıca Sınava Giriş Belgesi gönderilmeyecek.
ARKASINA NOT ALMAYIN
BELGENİN ön ve arka yüzünde öSYM’nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim, işaret bulunmaması gerekiyor. Aksi halde bu işaretler kopya olarak kabul edilip sınavınızın iptal edilmesine yol açabilir. Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınava girecekleri binanın kapısında sınavın başlama saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları gerekiyor. Adayların sınava girecekleri binayı sınav gününden önce görmeleri, sınav günü olası bir sıkıntı yaşamalarını önleyecek.
FOTOĞRAFLI KİMLİK ŞART
ADAYLARIN sınava girebilmeleri için Sınava Giriş Belgesi’nden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er ve erbaşlarla askeri öğrenciler için askeri kimlik belgesi geçerli olacak. Ancak bu özel durum muvazzaf askerler için geçerli olmayacak. Türk vatandaşlığından izinle ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait pembe/mavi kartlar özel kimlik belgesi olarak kabul edilecek. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları gibi tüm belgeler sınava giriş için geçerli olmayacak. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın güncel bir fotoğrafı ve TC kimlik numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalı. Kimlik belgesinde bu bilgiler yer almıyorsa adayın sınava girmesi de mümkün olmayacak. Sınava girse bile geçersiz sayılacak.
YANINIZDA OLMASI GEREKİYOR
ADAYLAR internetten edinecekleri bu belgelerin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını girdikleri her LYS’de yanlarında bulundurmak zorunda. Aksi halde sınava girmeleri mümkün değil. Sınava Giriş Belgesi sadece üzerinde belirtilen LYS için geçerli olacak. Bir LYS için düzenlenen belge diğer LYS’ler için kullanılamaz.
üniversite sınavlarında sıra 5 oturumlu LYS’lere geldi
üNİVERSİTE sınavlarında ilk aşama olan ve geçtiğimiz 24 Mart’ta yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ndan (YGS) sonra sıra ikinci aşamaya yani Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) geldi. LYS’ler bu yıl dördüncü kez yapılacak. YGS sonuçları açıköğretim başta önlisans programlarına yerleştirmelerde kullanılırken 5 ayrı oturum halinde gerçekleştirilecek olan LYS’lerin sonuçları ise fakültelerin lisans programlarına yerleştirmeler için kullanılacak. LYS’lerin ilk üçü önümüzdeki hafta sonu gerçekleştirilecek. Sınavlar ilk olarak 15 Haziran Cumartesi günü Sosyal Bilimler’le (LYS-4) başlayacak, ertesi gün ise 16 Haziran Pazar günü Matematik Sınavı (LYS-1) ve Yabancı Dil Sınavı (LYS-5) ile tamamlanacak. Bu sınav maratonu 22 Haziran’da yapılacak Fen Bilimleri (LYS-2) ve 23 Haziran’da gerçekleştirilecek Edebiyat-Coğrafya (LYS-3) sınavıyla son bulmuş olacak. Bu sınavların tamamlanmasının ardından ise üniversitelere yerleştirmelerde kullanılacak hem YGS hem de LYS yerleştirme puanları açıklanmış olacak. İşte bu sınavlar öncesinde HABERTüRK olarak geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi hazırladığımız bu yazı dizisiyle sizlere rehberlik yapacağız. Sınavların yapısını, sınavlarda çıkabilecek soruları, geçen yıl sınavda yer almış sorulardan örnekleri, sınavların barajlarını nasıl aşabileceğinizi, soru sayılarını, hangi puan türlerinin yerleştirmelerde kullanıldığını, derslerin ağırlık katsayılarını anlatacağız. Yerleştirme puanları açıklandıktan sonra başlayacak tercih döneminde de sizleri yalnız bırakmayacak ve hazırladığımız tercih rehberinde sizlere yardımcı olacağız.Habertürk