Erzurum Güncel- Dar gelirli vatandaşların konut sahibi olmalarını sağlamak Avrupa’da örnekleri görülen ‘Yapı Tasarruf Sandığı’ benzeri bir uygulama geliyor. BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, “Ülkemizde konut edindirmeye yönelik birtakım teşvikli para biriktirme mekanizması var. Onunla birleştirilecek bir sistem üzerinde çalışıyoruz” dedi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, birçok Avrupa ülkesinde olan dar gelirlilerin tasarruflarıyla konut sahibi olmalarını sağlamaya dönük 'Yapı Tasarruf Sandığı' sisteminin Türkiye’de de kurulmasını sağlayacaklarını söyledi.
Sistem ile dar gelirlilerin para biriktirerek konut sahibi olmaları ve aynı zamanda da bir tasarruf imkânının kolaylaştırılmasının amaçlandığını anlatan Akben, “Bilindiği gibi, ülkemizde konut edindirmeye yönelik birtakım teşvikli para biriktirme mekanizması var. Bunun onunla da birleştirilerek bir sistem üzerinde çalışıyoruz; dar gelirliler konut sahibi olacak, da bir tasarruf da, para birikimi de sağlanacak.”
YAPI TASARRUF SANDIĞI
Plan ve Bütçe Komisyonunda sektör hakkında bilgiler veren Akben, Türk bankacılık sektörünün eylül ayı itibarıyla sermaye yeterlilik oranının yüzde 17,2, çekirdek sermaye yeterlilik oranının yüzde 14,4 seviyesinde bulunduğunu söyledi. Akben, söz konusu oranların muadil ülkelere göre çok güçlü olduğunun altını çizdi. Akben, sektörün kullandırdığı kredilerin 2 trilyon liraya eriştiğini kaydetti. Mevduat ve katılım fonlarının ise 1,6 trilyon TL düzeyinde olduğunu anlatan Akben, “Aynı dönemde sektörün toplam aktif büyüklüğü 3,1 trilyon TL seviyesine ulaşmıştır. Aynı dönemde kredi/mevduat oranının TL olarak yüzde 150,9’a, yabancı para olarak yüzde 76,8’e, toplamda ise yüzde 118,4’e çıkması etkin kaynak kullanımının göstergesi ve finansal derinleşmenin artması olarak değerlendirilmektedir” dedi.
MİLLİ DERECELENDİRME KURULUŞU GELİYOR
Akben bankacılık sektörünün önünde hayata geçirilmesi gereken bir konunun da milli derecelendirme kuruluşu oluşumu olduğuna dikkat çekti. Bu konunun sadece Türkiye’de değil, AB, Rusya, Çin başta olmak üzere birçok ülkede üzerinde çalışıldığını anlatan Akben, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına bağımlılığı azaltmak istediklerini. anlattı. Küresel finans krizinin, finansal tüketicinin korunması ve bilgilendirilmesinin önemli olduğunu ortaya çıkardığını anlatan Akben, bu kapsamda kuruma sektöre ilişkin şikayetler hakkında inceleme ve değerlendirmeler yaptıklarını, gerektiğine idari yaptırım uyguladıklarını anlattı. Akben, bu yılın başından ekim ayının ilk haftasına kadar geçen sürede kuruma 45 bin 273 ihbar ve şikayet ulaştığını bildirdi. ?
Faizsiz finansın payı artıyor
Faizsiz finans kuruluşlarının faaliyeti konusunda hazırlıkların devam ettiğini anlatan Akben, “Faizsiz finansın yüzde 5 olan mevcut payının yakın gelecekte yüzde 15’e çıkmasını hedeflemekteyiz” değerlendirmesi yaptı. BDDK’ya genel bütçeden ödenek tahsisi yapılmadığını, giderlerin finansal kuruluşların bilançoları üzerinden hesaplanan katılma payları ile karşılandığını hatırlatan Akben, BDDK’nın 2018 büyüklüğünün 450 milyon lira olarak öngörüldüğünü söyledi.
424 Kuruluşu kontrol ediyor
BDDK’ya ilişkin bilgi veren Akben, BDDK’nın doğrudan düzenleme ve de denetleme alanında 33’ü mevduat, 13’ü kalkınma ve yatırım ve 5’i katılım bankası olmak üzere 51 bankanın bulunduğunu söyledi. Akben ayrıca, 26 finansal kiralama şirketi, 61 faktoring şirketi, 14 finansman şirketi, 39 finansal denetim yetkisini haiz bağımsız denetim şirketi ve 14 varlık yönetim şirketi olduğunu kaydetti. Kurumun sorumlu olduğu kuruluş sayısının 424 olduğuna dikkat çekti.