Diyarbakır'da terör bitti, ipek böcekçiliği üretimi şahlandı

Terörden arındırılan Diyarbakır’ın Kulp ilçesi, ipek iplik üretiminde Türkiye’nin yarısından fazlasını geçmeyi başardı. Tek tesiste 5 tona yakın ipek ipliği üretilen ilçede hedef, hem istihdamı hem de üretimi maksimum seviyeye çıkarmak.

Erzurum Güncel- Diyarbakır’da geçmiş yıllarda bölgenin en önemli ekonomik gelir kapısı olan ancak 90’lı yıllarda artan terör olayları nedeniyle bir süre üretimi dahi yapılamayan ipek böcekçiliği, terörün kökünün kazınması ile yeniden şaha kalktı.

Kulp ilçesinde fabrikanın tam zamanlı çalışması ile yılda 43 tona yakın kozadan 5 tona yakın ipek ipliği elde edilmeye başladı. Fabrikada üretilen ipek iplik iç piyasada kilogramı 50 dolara satılırken, daha çok halı yapımında kullanılıyor.

İŞÇİLERİN TAMAMI KADIN

5 yıl önce Kulp ilçesine bağlı Ağaçlı Mahallesi'nde kurulan ipek iplik üretim fabrikasında 30 kişi istihdam edilirken, ilçe genelinde 800’e yakın çiftçi ipek böceği üreticiliği yapıyor.

Yılda ortalama 43 ton kozanın işlenerek ipek ipliğe dönüştüğü tesiste çalışan işçilerin tamamı kadınlardan oluşuyor. 5 yıllık tesis, tek başına Türkiye üretiminin yarısından fazlasını elinde bulundurarak önemli bir gelir kapısı oluşturuyor. Çiftçilere yıllık ortalama 2 milyon liradan fazla desteğin verildiği ilçede hemen her ailenin ipek böceği üretmesi için teşvik sağlanıyor.

Önemli bir gelir kapısı olan ipek böcekçiliğinde hedef hem üretimi hem de istihdamı arttırarak ülke ekonomisine katkı sağlayıp işsizlik sayısını en aza indirmek.

TEK FABRİKA DİYARBAKIR'DA

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Kulp İlçe Müdürü Cihan Güreş, Türkiye’de tek ipek iplik üretimi yapan tesisin Kulp ilçesinde bulunduğunu söyledi.

İpek iplik üretim tesisinde 30 kadının çalıştığını kaydeden Güreş, ilçede ipek böcekçiliğinin uzun yıllardan beri yapılan bir üretim olduğunu ifade etti.

DİYARBAKIR/İHA

Ege Haberleri

Türkiye'nin ormanları turizme açılıyor
Marmaris'te deprem!
Ege Denizi'nde 4.7 büyüklüğünde deprem
'Denize girmek sağlığa zararlı olabilir'