Dünya Şampiyonu, tezini ata binerek üniversiteye götürdü

Ayşe Melek Okuyucu (42), geleneksel atlı okçuluk sporcularının stresle başa çıkma tarzları ile kişilikleri arasındaki bağlantıyı bulma amaçlı hazırlığı tezini, eğitim gördüğü Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'ne atı Gardaş'a binerek götürdü.

Gazete Güncel- Erzurum'da yaşayan Uluslararası Kadın Atlı Okçuluk Dünya Şampiyonu Ayşe Melek Okuyucu (42), geleneksel atlı okçuluk sporcularının stresle başa çıkma yöntemleri ve kişilikleri arasındaki bağlantıyı incelediği tezini, eğitim gördüğü Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'ne atı 'Gardaş' ile götürdü. Vatandaşların şaşkın bakışları arasında 7 kilometrelik mesafeyi kat eden Okuyucu, fakülteye ulaştığında atını binanın demir parmaklıklarına bağlayıp tezini savunmaya girdi. 10 yılı milli sporcu olmak üzere, 20 yılını judo sporuna adayan ve birçok başarıya imza atan Ayşe Melek Okuyucu, sakatlığı sebebiyle judoya veda etmek zorunda kaldı.

Ancak spordan kopmayan Okuyucu, kendini geleneksel Türk okçuluğu ve atlı okçuluk sporlarına adadı. 10 yıldır atlı okçuluk sporuyla uğraşan ve kurduğu Kızılelma Geleneksel Sporlar ve Atlı Okçuluk Kulübü'nde yüzlerce sporcu yetiştiren Okuyucu, özellikle kadınlara at binmeyi ve at üzerinde ok atmayı öğretti. Atlı Okçuluk Milli Takımı'na da giren Okuyucu, 2023'te Rusya'da düzenlenen Uluslararası Kadın Atlı Okçuluk Dünya Şampiyonası'nda birinci olarak ülkemize büyük bir gurur yaşattı.

Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde yüksek lisans yapan Okuyucu, tezinde atlı okçuluk sporcularının stresle başa çıkma yöntemleriyle kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi inceledi. Tez çalışmasında 202 sporcu üzerinde araştırmalar yapan Okuyucu, "Atlı okçuluk, iki canlının yaptığı bir spor. Bu süreçte hem sporcuların hem de atların stresle nasıl başa çıktığını inceledim.

Kapsamlı bir çalışma oldu, umarım spor camiamıza faydalı olur" diye konuştu. Atını hayat arkadaşı olarak tanımlayan Ayşe Melek Okuyucu, tezi için de başka bir ulaşım aracı düşünmediğini belirtti: "Atım Gardaş, benim en büyük yol arkadaşım. Genellikle otomobil yerine atımı kullanırım. Tezimi de bu şekilde getirmek benim için çok anlamlıydı. Atlı okçulukla ilgili hazırlanan bir tezi atsız taşımak olmazdı" dedi.

Ayşe Nur ERDOĞDU/ Sabeh

Erzurum Haberleri

Erzurum'da yılın ahisi seçildi