Dünyada siber saldırı paniği! Birçok ülke saldırı altında

Ukrayna ve Rusya başta olmak üzere çok sayıda Avrupalı devlet ve özel kuruluşa ait internet sitesine siber saldırı düzenlendi. Ukrayna'nın Çernobil nükleer santralini ve pek çok kurumunu etkileyen siber saldırı ABD'ye de yayıldı. Avrupa çapında 200 bin şi

Erzurum Güncel- 

Ukrayna’da virüs saldırısı sonucu bankalar, basın kuruluşları ve bazı kamu hizmetlerine ait internet siteleri çalışmaz hale geldi.

Devlete ait Oschadbank, müşterilere ait bilgilerin güvenliğini sağlamak için bazı hizmetleri durdurmak zorunda kaldığını duyurdu.

Saldırıdan etkilenen en önemli merkezlerden biri 1986 yılında nükleer bir felaket yaşanan Ukrayna'nın Çernobil nükleer santrali oldu.

Ukrayna medyasında yer alan haberlere göre, santraldeki pek çok bilgisayar, geçtiğimiz mayıs ayında 150 ülkeyi etkileyen "WannaCry (Ağlamak İstiyorum)" yazılımıyla aynı yöntemi izleyen virüs yazılımı tarafından yapılan saldırıdan etkilendi.

Ukrayna'nın Pravda gazetesine açıklamalarda bulunan Santral Direktörü Vladimir Ilchuk, bilgisayar uzmanlarından oluşan bir ekibin saldırının etkilerini ortadan kaldırmak için çalıştığını ve santralde radyasyon sızıntısı riski olmadığını belirtti. Ilchuk, santralde radyasyon düzeyinin şu anda elle ölçüldüğü de bildirildi.

Ukrayna hükümeti, ülkenin uçak üreticisi Antonov şirketi, ülkedeki bazı bankalar ve başkent Kiev’deki Borispol Uluslararası Havalimanı da siber saldırılara maruz kaldı.

Rusya da siber saldırıdan en fazla zarar gören ülkelerden biri oldu. Ülkenin en büyük petrol şirketi Rosneft'in internet sitesinin hacklendiği açıklandı.

AVRUPA VE ABD DE HEDEFTE

Avrupa çapında 200 bin şirketin maruz kaldığı siber saldırılardan Merkez Bankaları ve diğer finansal kuruluşların etkilenmemesi için alarm verildi.

Fransa tren taşımacılığı şirketi SNCF, Hollanda merkezli kargo şirketi TNT, Danimarka taşımacılık şirketi Moller-Maersk, İspanyol yiyecek şirketi Mondelez, Büyük Britanya reklam ajansı WPP, ABD'den ilaç şirketi Merck ve hukuk firması DLA Piper küresel saldırıya maruz kalan büyük firmalar arasında.

Saldırıdan pek çok küçük şirketin de etkilendiği belirtiliyor. Saldırıyla ele geçirilen bilgisayarları yeniden kullanabilmek için Bitcoin ödeme şekliyle 300 dolar talep ediliyor.

Saldırıya neden olan yazılımın Avrupa'da diğer bazı ülkelerde ve ABD'de de yayıldığı ve bazı önemli şirketlerin bilgisayarlarını ele geçirdiği aktarıldı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, siber saldırıyla ilgili haberlerin dünya çapında takip edildiği ve diğer ülkelerle işbirliği yapıldığı ifade edildi.

Geçtiğimiz mayıs ayında “WannaCry” isimli yazılımla düzenlenen uluslararası siber saldırı, Britanya’nın Ulusal Sağlık Sistemi’ni (NHS) felç edip tüm dünyaya hızla yayılarak çok sayıda ülkede on binlerce kişi ve kuruluşu vurmuştu. Saldırı 150 ülkede etkili olmuştu.

Ekonomi Haberleri

Yaşlısından gencine milyonlarca vatandaş 2025 yılındaki zamları bekliyor!
En düşük emekli maaşı 2025 yılında ne kadar olacak?