Dünyanın akciğerlerine yeni hücreler geliyor

Amazonlar yeniden yeşeriyor. Yasadışı madencilikle yok olan bölgelere temiz kan geliyor. Amazon’a dünyanın en büyük ağaçlandırma projesi kapsamında yeni bir teknik kullanılarak 73 milyon ağaç dikilecek.

Erzurum Güncel- Brezilya’da bulunan Amazon ormanlarında dünyanın en büyük ağaçlandırma projesi gerçekleştirilecek. Dünya’nın yaşanılabilir olmasında etkisi olan ve ‘Dünya’nın akciğerleri’ diye tanımlanan yağmur ormanları son yıllarda büyük zarar gördü. Son 40 yılda legal veya illegal yollarla yapılan altın madenciliği sebebiyle yüzde 20’si yok olan Amazonların yenilenme projesini Conservation International adlı şirket üstlendi. Tarihin en büyük tropikal ağaçlandırma projesiyle 73 milyon fidan dikilmesi planlanıyor. Tahrip edilen yaklaşık 30 bin futbol sahası büyüklüğündeki alanın yeşillendirilmesi altı yıl içinde tamamlanacak. Paris Konferansı’nda alınan kararla, tropikal ormanların küresel ısınmanın etkisinden korunması hedeflenmişti. Conservation International’ın Yönetim Kurulu Başkanı N. Sanjayan, “Sadece ağaçların korunması değil, hangi ağaçların korunduğu da önemli. Atmosferin temizlenmesini istiyorsak, yağmur ormanları önemli” dedi. Ormanların azalması engellediği takdirde, karbon salımı yüzde 37 oranında azalıyor. Ağaçlandırma projesi kapsamında yeni bir teknek kullanılarak fide ekmek yerine bir metrekarelik alana 200 farklı tohum atılacak. En güçlü tohum hangisiyse hayatta kalacak ve daha güçlü bir orman yapısı oluşturacak. Sanjayan “Ağaçlandırma tekniğimiz diğer bölgelerde de gerçekleşirse, maliyetler büyük oranda düşer” diye ekledi.

OKYANUSLARIN GELECEĞİ KARARIYOR

Honduras sahilinin açıklarındaki Cayos Cochinos Marine Reserve´de çevre fotoğrafçısı Caroline Power tarafından çekilen fotoğraflar ufuk çizgisine uzanan kilometlerce plastik atığın şok eden manzaralarını gözler önüne seriyor. Plastik kap-kacak, botlar, yiyecek kapları ve milyonlarca plastik atığın fotoğrafları sosyal medyada da hızla viral oldu. Okyanus koruma grubu Blue Planet Society kurucusu John Hourston “Bu fotoğraflar ilk kez Karayipler´deki plastik sorununa kamuoyunun ilgisini çekti. Daha önce sorunun ne kadar vahim olduğunu gösteren böyle bir fotoğraf görmemiştik” dedi. Hourston ülke genelinde atık toplama sistemi olmadığını ve birçok kasabada çöplerin nehir kıyılarına boşaltıldığını, bu nehirlerin de atıkları okyanusa taşıdığını söyledi. Uzmanlar 1950´den 2015´e kadar geçen sürede dünya genelinde toplam 8.3 milyar metrik ton plastik üretimi gerçekleştiğini ve bu toplamın yüzde 75´inin atık olduğunu aktarıyor. 

Amazon ormanlarındaki kabile ilk kez görüntülendiYüzlerce yerel kabilenin yaşadığı Venezuela-Brezilya sınırındaki Amazon ormanları gazeteciler tarafından görüntülendi.

Teknoloji Haberleri

10 kentilyon dolar değerinde asteroid
Türkiye'nin telefon tercihi belli oldu. Kaçak telefon oranı zirve yaptı!
Dijital platform ve internet sağlayıcı şirketlere 24 milyon lira ceza
Milli Eğitim Bakanı Tekin, Robot Yarışmasında