Efsane Milli Eğitim Müdürü Budak, o savcıyı mahkum ettirdi

FETÖ mensubu olmak suçu ile meslekten ihraç edilen ve halen cezaevinde mahkum olarak yatan Ergenekon soruşturmasının Erzincan ayağını yürüten Osman Şanal’a Yargıtay 5. Ceza Dairesi görevi kötüye kullanmaktan 1 yıl 15 ay daha hapis cezası verdi.

Gazete Güncel- Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi suçu ile meslekten ihraç edilen ve halen cezaevinde mahkum olarak yatan Ergenekon soruşturmasının Erzincan ayağını yürüten Osman Şanal’a Yargıtay 5. Ceza Dairesi görevi kötüye kullanmaktan 1 yıl 15 ay daha hapis cezası verdi. Türkiye’nin ‘Efsane Milli Eğitim Müdürü’ olarak tanıdığı ve 14 kez hukuksuz biçimde görevden alınan ve her defasında mahkeme kararı ile geri dönen, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Müsteşar ve Personel Genel Müdürünü mahkum ettiren ve tazminat cezasına çarptıran Erzurum eski Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, bu kez de kendisini keyfi biçimde tutuklatan Savcı Osman Şanal’ı mahkum ettirdi.

Fevzi Budak’ın 2016 yılında yaptığı şikayet üzerine Savcı Osman Şanal, Savcı Mehmet Yazıcı, Savcı Hüseyin Ayyayla, Hakim Hakan Ramazan Özer ve Hakim Elif Özaydın Yalımer hakkında HSYK tarafından soruşturma ve kovuşturma kararı verilmişti. Kararda, “Savcı Osman Şanal, Mehmet Yazıcı, Hüseyn Özyayla Hakimler Hakan Ramazan Özer ve Elif Özaydın Yalımer’in tüm bu eylemlerini Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir çok kurumuna yerleşerek paralel devlet yapılanması terör örgütü FETÖ/PYD (Fetullahcı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması) isimli bu yapının yargıdaki uzantıları olarak ve paralel bir yargı gücü oluşturarak, örgütlü olarak yargı içerisinde yerleşerek kendi amaçları doğrultusunda kulklanamadıkları kişileri veye kendi mensuplarına kadro açmak amacı ile kendilerinden olmayan kişileri yargı karaları ile emniyet operasyonları ile hedef haline getirererek, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek sureti ile gerçekleştirdikleri, sanıkların bu suretle görevi kötüye kullanma suçunu işledikleri iddia edilerek TCK’nın 251/1 ve 53.maddeleri gereğince cezalandırmaları istemi ile haklarında kamu davası açılması kararı verilmiştir" denildi. 

HSYK’nın bu kararı üzerine Yargıtay 5. Ceza Dairesinde yapılan yargılama sonucunda ilgililer hakkında 117 sayfalık gerekçeli karar da açıklandı. Gerekçeli kararda Erzurum eski Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak’ı keyfi bir şekilde tutuklatan ve hakkında iddianeme hazırlayarak yargılanmasına sebebiyet veren Savcı Osman Şanal, 1 yıl 15 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay, Osman Şanal’ın suçu zincirleme biçiminde işlediği anlaşılarak verilen cezanın ½ oranında artırım yaptırılma sureti ile 1 yıl 15 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına, sanığın, atılı suçu hak ve yetkilerini kötüye kullanmak sureti ile işlediği gözetilerek 1 yıl 15 ay süre ile hak ve yetkilerinin kullanılmasından yoksun bırıakılmasına karar verdi.

Diğer sanıklar Mehmet Özyazıcı, Hakan Ramazan Özer hakkında suçları sabit olmakla birlikte ancak dava zaman aşımı nedeni ile davanın ayrı ayrı düşürülmesine, sanıklar Hüseyin Özyayla ve Elif Özaydın Yalımer hakkında ise beraatlerine karar verdi. Tüm bu sanıklar hakkında FETÖ Terör Örgütüne mensup olmak suçundan daha önce HSYK tarafından meslekleten ihraç edilmelerine karar verilmişti. Savcı Osman Şanal ve Savcı Mehmet Yazıcı halen FETÖ Terörö Örgütü mensubu olam suçundan mahkum olarak cezaevinde bulunuyorlar.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Erzurum ilinde faaliyet gösteren ADER isimli inşaat firmasınca Erzurum Milli Eğitim Müdürlüğünün yatırım programında olmayan, ihalesi yapılmamış 2005, 2006, 2007 yıllarına ait okullarda ihale ve onarımın yapıldığı gibi sahte belge düzenleyerek İl Özel İdaresinin üzerinden devlet zarara sokumuştu. Olayı ortaya çıkaran dönemin Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ve İl Özel İdaresi yetkilileri hakkında Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma izni istenilmiş, Fevzi Budak ve Milli Eğtim Müdürlüğü yetkilileri hakkında soruşturma izni verilmemiş ve verilmeyen soruşturma izni kesinleşmişti. Ancak sorumlulukarı gerekçesi ile İl Özel İdare Yetkilileri hakkında ise soruşturma izni verilmişti. Kesinleşen kara rağmen Savcı Osman Şanal, bu kararı yok sayarak görevi olmadığı halde Savcı Mehmet Yazıcı üzerinden Fevzi Budak’ı tutuklamaya sevk etmiş, Hakim Ramazan Özer de Budak’ı tutuklamıştı. Budak 56 gün cezaevinde kalmıştı. Ayrıca soruşturma izini olmadığı ve yargılanması da mümkün olmadığı halde Fevzi Budak ve diğer Milli Eğitim yetkilileri hakkında Osman Şanal tarafından iddianeme hazırlanarak Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılması sağlanmıştı. İki yıl süren yargılama sonucunda Fevzi Budak ve arkadaşları hakkında soruşturma izni olmadığından davanın düşürülmesine karar verilmiş ve düşme kararı Yargıtayca da onanarak kesinleşmişti.

Erzurum Post-Orhan Bozkurt'un haberi

Genel Haberleri

Zincir markette sahte bal skandalı Meclis'e taşındı: Sahte bala indirim yapıp satmaya çalıştılar