Gazete Güncel- Resmi Gazete'te yayınlanan yeni karara göre, 7 Temmuz 2024'ten itibaren yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle, Çin'den ithal edilen tüm araçlara yüzde 40 ek vergi getirilecek.
Ek gümrük vergisi; yüzde 40 ek vergi ile 7.000 dolar/adet seçeneklerinden yüksek olanı seçilerek uygulanacak.
Uygulanan yüzde 40 ilave gümrük vergisi, tüm yakıt türlerindeki araçlar için geçerli olacak. Yüzde 40'lık vergi, daha önce sadece elektrikli otomobillere uygulanıyordu.
Çinli markalar Türkiye'de üretim yapacak
Ekonomim'den Aysel Yücel'in haberine göre, söz konusu ek verginin ardından, Çinli markalar ülkemizde üretim yapmak için çalışmalarına hız verdi.
Türkiye’de en çok satış yapan Çinli marka Chery, AB'deki ilk fabrikası için İspanya’yı seçmişti. Ardından markanın global yöneticileri, Türkiye’yi gözden çıkarmadıklarının sinyalini vermişti.
Chery, süreci hızlandıracak
Türkiye’de en çok satış yapan Çinli marka ünvanına kavuşan Chery AB'deki ilk fabrikası için İspanya’yı seçmişti. Ardından markanın global yöneticileri, Türkiye’yi gözden çıkarmadıklarının sinyalini vermişti. 8 Temmuz’da yürürlüğe girecek yeni vergi düzenlemesini değerlendiren Chery Türkiye Başkanı Si Fenghuo, “Hükümetin vergi düzenlemesi kararına saygı duyuyoruz. Mevcut durumu göz önüne aldığımızda; bir taraftan yapılan değişikliklere uyum sağlamak için çalışırken diğer taraftan da ilgili bakanlıklarla beraber Türkiye’de fabrika inşasının ve Türkiye’de üretimin fizibilite analizine yoğun bir şekilde çalışıyoruz. En kısa sürede Türkiye’de üretim gerçekleştirebilmek için çaba içerisindeyiz” açıklamasını yaptı.
MG, niyet mektubu aşamasında
Türkiye’de yatırım planlayan MG’nin Türkiye temsilcisi Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin de konuyla ilgili şunları söyledi:
“MG yönetimi, Avrupa’daki gelişimini devam ettirmek üzere Avrupa’da üretim tesisleri kuracaklarını resmen paylaşmışlardı. Biz Doğan Trend olarak, Avrupa’da planlanan tesislerin ilki Türkiye’de olsun diye çalışıyoruz. MG ile geçen hafta niyet mektubu imzalama aşamasına geldik. Ancak net bir şekilde bilinmelidir ki yatırım karar alınması uzun bir süreçtir ve temennilerin ötesinde kati konuşmak doğru değildir. Şimdi ana önceliğimiz üretim çalışmalarını hızlandırmak.” Skywell Türkiye CEO’su Mahmut Ulubaş da şu açıklamayı yaptı: "İlgili haberi Skyworth Grubu ile de değerlendirdik hem Türkiye’deki vergi politikası hem de Avrupa’daki olası gümrük vergisi değişikliklerini de göz önünde bulundurarak bakanlık seviyesinde görüşmelerimize devam ediyoruz."
BYD, de AB'deki ilk yatırımımı Macaristan’a yapma kararı almıştı. Sanayi çevrelerinden edindiğimiz bilgiye göre, BYD Avrupa’daki ikinci fabrikası için Türkiye’yi de seçenek olarak görüyor. Ancak yeni düzenlemenin BYD’nin kararını ne yönde şekillendireceği bilinmiyor.
Satışlar hızlanır
Otomotiv veri ve analiz şirketi Cardata’nın CEO’su Hüsamettin Yalçın, yeni vergi düzenlemesinin 8 Temmuz’da yürürlüğe girmesiyle birlikte, Çinli markaların fi yatları önemli ölçüde artacağını belirterek, “Bu tarih öncesinde stokta bulunan araçların hızla satılması bekleniyor. Stokların eritilmesi için büyük kampanyalar düzenlenebilir ve bu süreçte rekor satışlar görülebilir. Ancak, 8 Temmuz’dan sonra satışların ciddi şekilde düşmesi de olası” dedi. Yalçın, ek verginin ikinci el Çin menşeli araçların fi yatlarında da artışa neden olabileceğini ifade ederek, “İkinci el piyasasında yüzde 10-15 oranında fiyat artışı bekliyoruz. Bu da tüketicilerin ikinci el araçlara yönelmesini teşvik edebilir” açıklamasını yaptı.
Türkiye'de satış yapan Çinli markalar
Çinli otomobil firmaları Türkiye pazarına hızlı giriş yapmıştı. Türkiye’de otomobil pazarında 8 Çinli marka bulunuyor. Çinli markaları BYD, MG, Chery, Leap Motors, Hongqi, DFSK, Skywell ve Voyah.
Çinli firmaların önümüzdeki yıllarda Türkiye pazarındaki sayısının artması ön görülüyor. Satış verilerine göre Chery zirvede yer alıyor.
İşte Türkiye'de satış yapan Çinli otomobil markaları:
- BYD
- CHERY
- DFSK
- HONGQI
- LEAPMOTOR
- MG
- SERES
- SKYWELL
- VOYAH
Ekonomim