Erzurum Güncel- Obezite ileriki yaşlarda göğüs, kolon, böbrek, akciğer, pankreas gibi birçok kansereyol açabiliyor.
Uzmanlar ekran karşısında uzun süre geçiren çocukların miyop, kanser ve obezite gibi hastalıklara yakalanma oranının daha yüksek olduğu konusunda uyarılar yapıyor. 200 binden fazla kişiyle yürütülen 80 araştırma sonucunda, tablet ve akıllı telefonların çocuklarda görülen obezitenin en büyük sebeplerinden biri olduğu ortaya çıktı. Obezite ileriki yaşlarda göğüs, kolon, böbrek, akciğer, pankreas gibi birçok kansere yol açabiliyor. Ekran karşısında çok uzun süre geçirmek, gençlerin göz gelişimlerini de olumsuz etkiliyor. Araştırmalara göre son 50 yılda miyop teşhisi konulan çocukların sayısı iki katını çıktı. Uzmanlar bu sonuçların enişe verici olduğunu belirterek, abur-cubur reklamlarının sıkı bir kontrolden geçmesi gerektiğini söyledi.
Dünya Kanser Araştırmaları Merkezi dünyanın farklı yerindeki çocuklar üzerinde yaptığı çalışmada kilo alımının nedenini inceledi. Sonuçlara göre çocuklardaki obezitenin en büyük nedeni tablet ve akıllı telefonların başında geçirilen sürenin çok fazla olması. Uzman Sophia Lowes bu araştırmanın, hareket etmenin kanseri önlemedeki önemini vurguladığını belirterek
“Obez çocukların ileriki yaşlarda da obez olma riski çok fazla. Bu endişe verici çünkü obeziteyle birkilte kansere yakalanma oranları da artıyor. İşte bu yüzden çocukların erişiminin fazla olduğu saatlerde ekranda gösterilen abur cubur reklamlarına bir sınırlama getirilmesi çok önemli’’ açıklamasını yaptı.
Uzmanlar ekran karşısında geçirilen sürenin artmasının çocukları daha az hareketli olmaya ittiğinin altını çizerek televizyon izlemenin aynı zamanda bir şeyler yemeye olan ihtiyacı arttırdığını söylüyor. Çocukların rekalmlarda gördükleri abur cuburları tüketme eğilimleri ‘pasif aşırı tüketim’ olarak adlandırılıyor. Kanser ve obezite riskine ek olarak, ekran başında geçirilen uzun süre çocuklarda uzak körlüğüne de sebep oluyor. Araştırmalara göre çocukların gün içinde ekranla temas süresi en fazla 8 saat.