Erzurum bir kültür insanını, bir beyefendisini ve birikimli bir entellektüelini daha kaybetti. Uzun yıllar Erzurum İl Kültür Müdürlüğü görevini yürüten sayın Bilal Üngan İstanbul'da hayata veda etti.
Boğaz tellerinde rahatsızdı ve tedavi görüyordu. Sesi kısılmıştı. En son rahmetli kardeşimin vefatı nedeniyle hayli kısılmış sesiyle taziye dileklerini iletmiş ve kısa bir sohbetimiz olmuştu. Kendisiyle yollarımız daha öğrencilik yıllarımızda kesişmişti. Rahmetli babam İspir Kırık Nahiyesinde Nufüs Müdürlüğü ve Nahiye Müdürlüğü görevlerini birlikte yürütüyordu. Bilal Bey'in ailesi bu nahiyeye bağlı Alacabüyük köyündendi ve köyün hemen bitişiğindeki Kazancık (Çipot) mahallesinde ikamet ediyorlardı. Büyük kızkardeşiminin eşinin ailesi de aynı mahallede mukim. Ailece görüşür ve yaz tatillerinde çok beraberliklerimiz olurdu sayın Bilal Üngan ile.
Yüksek İslâm Enstitüsü mezun olan Bilal Bey bir süre Atatürk Lise Müdürlüğü ve 1976 yıllarında başlayan ve uzun yıllar sürdürdüğü Erzurum İl Kültür Müdürlüğü görevini sürdürmüş ve bu görevinden emekli olmuştu. Emeklilik hayatını kış aylarında İstanbul'da, yaz aylarını ise Erzurum'da geçiriyordu. Sayın Üngan geniş bilgi birikimi ve engin kültürü ile bir Erzurum beyefendisi ve haza bir kültür insanı ve gerçek anlâmda bir bürokrat idi.
Erzurum kültürünün yaşatılmasında ve tarihi kültürel dokusunun korunmasında çok emekleri olmuş ve ilçelerimizdeki Halk Kütüphaneleri onun görev yaptığı dönemlerde halkımızın istifadesine ve öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştu. 1980 ve öncesi İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı olarak başlayan birlikteliğimizi, 1989 yılından itibaren de İl Milli Eğitim Müdürü olarak aynı dönemlerde sürdürmüştük . Çok dolu dolu konuşan, beşeri münasebetler oldukça yüksek ve Erzurum insanı ile hemhal olmuş ve her kesimden sevgi duyulan, çalıştığı Valilerimizin de saygı duyduğu çok nazik, edepli, sakin ve olgun bir kişilikti.
Rahmetli Naim Hoca'nın çok sevdiği ve bir arada olmaktan hoşnut olduğu iki kişiden biriydi Sayın Bilâl Üngan. Naim Hoca'mız ona Hazreti Bilâl, bana da Hazreti Müdür diye hitap ederdi. Her ikimizin rahmetli Hocamızla içten bir ünsiyetimiz vardı. Naim Hoca spor gibi, kişiliğine ve temsil etmiş olduğu görevine uygun tiyayro oyunlarını seyretmekten de zevk alırdı. Oyunları seyretmeye gitmeden Bilal Bey'in tasvibini alırdı. "Ola Hazreti Bilal, benim bu oyunu seyretmemde bir mahzur var mı, yok mu hele bir söyle bene" derdi ve onun olumlu olurunu aldiktan sonra oyunu seyretmeye karar verirdi. Her üçümüzün birlikte bazı oyunları izlediğimiz zamanlarımız olmuştu. Denildiği gibi rahmetli Naim Hoca'mız olur olmaz hiçbir tiyatro oyununu izlemezdi.
Rahmetli Bilàl Üngan ardında çok hoş bir sâdâ bırakarak bu dünyadan göçtü. Çok kıymetli bir dostumu ve arkadaşımı kaybeymekten fevkalàde üzgünüm. Kendisini rahmetle sunuyorum. Kederli ailesine taziyelerimi iletiyor ve çok derin acılarını paylaşıyorum. Ruhun şâd, mekânın cennet olsun değerli ve aziz dostum.