Erdoğan, Görmez'i neden görevden almak istiyor? Gizemi çözüldü

Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'i neden görevden almak istediğini yazdı.

Erzurum Güncel- Murat Yetkin, "Öyle anlaşılıyor ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yandan Suudi Arabistan, diğer yandan İsrail’den gelen 'Osmanlı devri geçti' beyanlarına karşın İslam âlemine İstanbul’dan seslenecek bir önderlik kurumu tahayyül ediyor ve bunun sorumluluğunu da Görmez’e emanet edebileceğini düşünüyor" dedi.

Hürriyet gazetesi yazarı Murat Yetkin'in 'Erdoğan’ın aklında yeni bir şey mi var?' başlıklı bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

GÖRMEZ AK PARTİ İKTİDARININ SON DÖNEMLERİNDE ÖNE ÇIKAN BİR İSİM OLDU

(...) Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde durduk yerde gündeme zerk edilen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in görevden alınacağı haberlerine getirdiği yorum sayılabilir. Erdoğan, Görmez’in görevden alınmayacağını ancak eğer başka görev isterse bunun değerlendirebileceğini söyledi. Hemen ardından da İstanbul’da kurulacak bir Uluslararası İslam Üniversitesinin gereğinden, İslamın doğru öğretilmesi ihtiyacından söz etti.

Bakanların çoğundan daha etkili ve bakanların çoğundan daha büyük bütçe yöneten Diyanet İşleri Başkanı da artık bu önemli mevkiden sonra yalnızca ilimle uğraşabileceğini beyan etti. Görmez daha önce Batı dünyasında İslamofobi’ye karşı başlattığı girişim, 15 Temmuz askeri darbe girişiminde minarelerden sala okutma inisiyatifini alması ve en son Fethullah Gülen’e karşı açtığı dini-ideolojik mücadeleyle AK Parti iktidarının son dönemlerinde öne çıkan bir isim oldu.

İSLAM ALEMİNE İSTANBUL'DAN SESLENECEK BİR ÖNDERLİK TAHAYYÜLÜ

Öyle anlaşılıyor ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yandan Suudi Arabistan, diğer yandan İsrail’den gelen “Osmanlı devri geçti” beyanlarına karşın İslam âlemine İstanbul’dan seslenecek bir önderlik kurumu tahayyül ediyor ve bunun sorumluluğunu da Görmez’e emanet edebileceğini düşünüyor.

Bu gelişmeyle eşzamanlı olarak hükümetin mütftülere resmi nikâh kıyma yetkisini, gündeme alması da Diyanetin toplumsal ve idari hayatta artan rolüne işaret ediyor. Neticede müftüler Diyanet tarafından atanan hükümet görevlileri. CHP’li vekiller AK Partinin bu hamlesini medeni kanundan geriye gidiş olarak kınıyor.

Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün AK Parti grubuna yaptığı konuşmaya değinmek gerekiyor.

Erdoğan 16 Nisan referandumu ardından 21 Mayıs’ta yeniden Genel başkan seçildiğinde AK parti bünyesinde “metal yorgunluğundan” söz etmiş, yenilenme ihtiyacını vurgulamıştı. Dün ise “profesyonel deformasyondan” söz etti, bununla yıllardır Meclis’te bulunan AK parti gediklilerinin artık yeni tempoya ayak uyduramayacaklarsa bırakması gerektiğini kast etti; “yorulan çekilsin” dedi.

ASLINDA HİÇBİR ŞEYİ GİZLEMİYOR

Erdoğan ayrıca önümüzdeki hafta Meclis’in tatile girmesiyle milletvekillerinin bir hafta dinlendikten sonra hemen kollarını sıvayarak 2019 çalışmasına başlamalarını istedi; hedef büyüktü.

2019 seçimlerinden sonra sırada malum 2023 Cumhuriyetin 100’üncü yıldönümü var.

Erdoğan atacağı adımların ipucunu önceden veren bir siyasetçi... Aslında hiçbir şeyi gizlemiyor, önce satır aralarında, sonra da apaçık söylüyor; şimdiye dek böyle oldu.

Satır aralarından okuyabildiğim beni yanıltmıyorsa, yeni bir strateji kurguluyor olabilir. Bu stratejinin ne olduğunu daha iyi saptayabilmek için önümüzdeki günlerde yapacağı konuşmalara ve atacağı adımlara biraz daha dikkatli bakmak gerekecek.

Genel Haberleri

ÇÖP araba! Tıka basa çöp dolu
Mehmet Cengiz Diyanet'ten de çıktı. Milyonlarca lira alacak