Erzurum Güncel- Erzurum 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde yüklenici firmanın gelişi güzel yaptığı zemin çalışmasında tek bir fabrika için devletin kasasından çıkan rakam 3 milyon 186 bin lira oldu. Zeminin kayması nedeni ile fabrikasını kapatmak zorunda kalan İşadamı Taner Bayır, devletin müteahhit tarafından 11 milyon lira zarara uğratıldığını iddia etti. Bayır, “Zeminin çökmesine sebep olan da iyileştirmeyi yapanda aynı firma” dedi.
Sevda Güneş İncesu/Pusula
Erzurum 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde Erzurum Valiliği tarafından yaptırılan ve yatırımcı firmalara verilen fabrikalar, zemin kayması nedeniyle bir bir kepenk kapattı. Yüklenici firma olan Olgun Gür İnşaat A.Ş.’nin zemini güçlendirmek yerine dolgu zemin yaptığı anlaşıldı. Üç tekstil fabrikası bu kayma nedeniyle fabrikalarını kapatıp işçilerini izne çıkardı. Aralarında Erzurumlu yatırımcılarında bulunduğu fabrikalar kullanılamaz hale geldi.
- Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılan çalışmalarda yüklenici firma Olgun Gür A.Ş’nin altyapı çalışmaları sırasında işi önemsemediği, fore kazık kullanması gerekirken sıkıştırma işlemi yaptığı anlaşıldı.
Hiçbir rakam talep etmeyeceğim
Fabrikaların zemin kayması nedeniyle kapanmasının ardından Ocak ayında Pusula Gazetesi’ne konuşan yüklenici firma sahibi Olgun Gür, zemin kaymasının değişen su kaynakları nedeniyle meydana gelebileceğini iddia etmiş, “Sebep ne olursa olsun devletten tek kuruş talep etmeyeceğim” demişti.
Tek fabrika için milyonluk ihale
- Organize Sanayi Bölgesi’nde zemini kayan bölgelerde fore kazık çalışmaları başlatılırken Erzurum Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı, zemin güçlendirme çalışmaları için ihale yaptı. Pazarlık usulü yapılan ihale, 3 milyon 186 bin lira ile daha önce fabrikaların alt yapı çalışmalarını yapan Hira İnşaat Malzemeleri Mimarlık Mühendislik Eğitim Hizmetleri Emlak Danışmanlığı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Anonim Şirketi’ne verildi.
Firmadan bu rakamlar tahsil edilecek
“Devlet zarara uğratılmayacak” açıklamasını yapan Erzurum Valisi Okay Memiş, ihaleye ilişkin olarak “Mecbur kaldık, o bölge için acil iyileştirme gerekiyordu” dedi. Vali Memiş, “Bahse konu ihale 2. Organize Bölgesinde Erbal adı altında yatırım yapan fabrikanın altyapısına için yapıldı. İş bitiminde işini eksik yapan firmaya fatura edilecek” açıklamasını yaptı.
Devlet 11 milyon zarara uğratıldı
Fabrikası kötü altyapı nedeniyle kullanılamaz hale gelen Erbal’ın yatırımcısı Taner Bayır ise gelişmelere ateş püskürdü. Şubat ayında yapılan ihalenin kendi fabrikası ile ilgisinin olmadığını, tamamen yüklenici firmayı kurtarmak için yapıldığını savunan Bayır, “Ben Erzurum’un öz çocuğum. Fabrika yapılırken herkesi uyardık. Kimse bizi dinlemedi. Firma sahibi ilk günden korundu. Ben derdimi kimseye anlatamadım. Yatırım rakamımızın üzerine birde üretim kaybı var. Sadece benim üretim kaybım 7 milyon lira. Teknik olarak bu ihalenin benim fabrikam için yapılması mümkün değil. Konu yargıda” dedi.
Yıkan da yapan da aynı firma
Tüm sorumluluğun söz konusu firmada olduğunu belirten Bayır, “ İnsanın aklı almıyor. Zaten bu fabrikaları bu hale getiren Olgun Gür ve Hira İnşaat Ltd.Şti. Nasıl olur tekrar bu firmaya ihale verilir. Zaten firma hatası ortada, ceza kesilmesi gerekirken birde ödüllendirilmiş. Bu ihale görünen kısmı, birde benim şahit olduklarım var. Yapılan bir toplantıda kayan zeminin yeniden yapılması için Erzurum Valiliği örtülü ödenekten demir verecekti. Büyükşehir çimentosunu karşılayacaktı. Devleti 11 milyon lira zarara uğrattılar. İş bununla da kalsa iyi, birde tekstil fabrikalarının iş kaybı var. Bu kaybı da valilik karşılıyor. İzne gönderilen 60 çalışanın maaşını da İş ve İşçi Bulma Kurumu ödüyor. Peki yazık değil mi? Bu milletin parası hak değil mi? Oysa bizim derdimizle dertlenen olmadı. Kaybettiğimiz rakamlar önemli değil ama itibar kaybımız en büyük kayıp. Yurtdışına ihraç ettiğimiz, söz verdiğimiz ürünümüzü veremedik. İtibar kaybına uğradık. Hakkımdan asla vazgeçmeyeceğim. Kanun önünde hesaplaşacağım” ifadelerini kullandı.