Erzurum Güncel- Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Kahramanmaraş depremlerinin ardından diri fay hatlarını tespit etmek için titiz bir çalışma yürüttü. MTA’nın yayınladığı yeni diri fay haritası, Türkiye’nin deprem gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. Yapılan araştırmada 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulunduğu tespit edildi.
Güncellenen diri fay haritasına göre birinci, ikinci, üçüncü ve deprem riskinin en az olduğu dördüncü ile beşinci derece riskli bölgeler açıklandı. Buna göre Erzurum ikinci derece riskli bölgeler arasında kalmaya devam ederken deprem riskinin en yüksek olduğu listede ise Doğu Anadolu Bölgesi’nden 5 il yer aldı. Erzurum, yıkıcı etkiye sahip deprem oluşabilecek iller tarafından çevrelendi. Doğu’dan birinci derece risk taşıyan bölgeler arasında Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş ve Hakkâri bulunurken ikinci derece riskli bölgeler listesinde ise Bitlis, Van, Kars, Ardahan, Iğdır, Elazığ, Malatya ve Ağrı yer aldı.
Deprem ülkesiyiz
Türkiye’de deprem açısından risksiz yer olmadığını söyleyen TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilcisi Eyüp Tavlaşoğlu, “Deprem ülkesi olduğumuz bir gerçek. Önemli fay hatlarına bakacak olursak da biri, Kuzeydoğu Anadolu Fayı, Bingöl Karlıova'dan başlayan, Karadeniz'e doğru uzanan Marmara Denizi'ni geçen ve oradan Kuzey Yunanistan'a kadar uzanan fay. İkincisi Doğu Anadolu Fayı, 6 ve 20 Şubat depremlerini yapan Bingöl Karlıova'dan başlıyor Hatay'a kadar gelip oradan Ölüdeniz fayıyla birleşerek Kızıldeniz'e uzanıyor. Kuzey Anadolu Fayı'nın kırılmamış bir parçası var, o da Erzincan’da. Daha önce büyük depremler yaşandı orada. Bingöl Yedisu da deprem olma olasılığının yüksek olduğu bir nokta” dedi.
Tehlike yanı başımızda
Erzurum’un da büyük risk altında olduğunu kaydeden Tavlaşoğlu, “Erzurum da Kuzeydoğu Anadolu Fayı ile Doğu Anadolu Fay Hattı’nın birleştiği noktaya sadece 90 kilometre uzaklıkta. Bu uzaklık ise deprem gerçekleştiğinde Erzurum’u yakından etkileyeceği anlamına gelir. Tehlike yanı başımızda, harekete geçmek için bekliyor. Hiç vakit kaybetmeden, deprem gerçeğini görmeli, şu andan itibaren yapacağımız her binayı deprem ihtimaline göre inşa etmeliyiz. Bölgemizde de riskli bölgeler arasında iller bulunuyor. Erzurum’da yaşanmasını geçin, bu şehirlerde yaşanacak şiddetli bir deprem kentimizi de yakından ilgilendiriyor. Çevre illerde de oluşacak büyük bir deprem Erzurum’da da can ve mal kaybına neden olacaktır” diye konuştu.
Master planına dikkat çekti
Erzurum Deprem Master Planı’nın bir an önce hazırlanması gerektiğine dikkat çeken Tavlaşoğlu, “Deprem öldürmez bina öldürür. Bunu unutmadan hareket etmemiz gerekiyor. Depremleri önleyemeyiz ama tedbir alabiliriz. Hiçbir şey için geç kalınmış sayılmaz. Bugünden itibaren yapılacak her binada bu durum göz önüne alınarak hareket edilmeli. Zemin etütleri titiz yapılmalı, yeni yapılan inşaatlarda yapı denetim kontrollerinin sıklaştırılması ve hazırlanmış olan projeye uygun inşaatın yapılması gerekiyor. Şehrin deprem master planı da bir an önce hazırlanarak faaliyete geçirilmeli. Hali hazırda süren kentsel dönüşüm çalışmalarının da alanları genişletilerek o bölgedeki eski yapıların bir an önce yenilenmesi gerekmektedir. MTA’nın tespit ettiği ve yayınladığı haritaya göre yapılaşmanın düzenlenmesi gerekirse imar planlarında yeni değişiklikler yapılıp faya yakın bölgelerdeki yapılaşmadan vazgeçilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
MTA’nın haritasında riskli bölgeler şu şekilde sıralandı;
Birinci derece riskli bölgeler
Haritaya göre bu iller şöyle: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkâri, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.
İkinci derece riskli bölgeler
İkinci derece riskli illerse şöyle: Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum. Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.
Üçüncü derece riskli bölgeler
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
Dördüncü ve beşinci derece riskli bölgeler
Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Niğde ve Karaman
Manolya Bulut/ Pusula