Erzurum Güncel- Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Eski Başkanı İşadamı Cemal Şengel, özellikle şehirden alınan hediyelik eşyaların uçağa kabulünde daha hassas olunması gerektiğini belirterek, havalimanı görevlilerinin ketum uygulamalarının Erzurum esnafına darbe vurduğunu söyledi.
Cihat İncesu/Pusula
Pusula Gazetesi’nin aylardır gündeme getirdiği Erzurum Havalimanı’ndaki problemlere önceki gün akşam bir yenisi daha eklendi. Erzurum’dan İstanbul’a gitmek isteyen işadamları görevli personelin ketum tavrını protesto ederek uçağa binmediler.
Havalimanında bal krizi yaşandı
Şehrin ileri gelen işadamlarından Cemal Şengel ile Necmi Akalın, İstanbul uçağına binmek için havalimanına gitti. İşadamları yanlarına hediyelik Erzurum’un yöresel ürünlerinden alarak paket yaptırdılar. İçerisinde su böreği, civil peyniri, sucuk ve bal olan paket, görevliler tarafından güvenlik gerekçesi ile uçağa alınmadı. Sivil havacılık yönetmenliğine göre hareket ettiklerini ifade eden havalimanı görevlileri, koli içerisinde güvenli şekilde paketlenmiş bir kilo bal için sorun çıkardılar. Görevlilerin bu tutumunu eleştiren iş adamları, gösterilen tavrın Erzurum esnafına darbe vuracağını ifade ederek uygulamaya karşı çıktılar.
Ekonomiye darbe vurur
Erzurum haricinde başka hiçbir havalimanında bu tür bir uygulamanın yapılmadığını ifade eden Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Eski Başkanı İşadamı Cemal Şengel, “ İşimiz gereği yurt içi ve yurt dışına sürekli seyahat ediyoruz. Geçen hafta Gaziantep’te idim. Gittiğimiz işadamı kafilesi şehrin yöresel ürünlerinden alarak paket yaptırdılar ve uçağa o şekilde bindiler. Hem organik ürün satın aldılar hem de Gaziantep ekonomisine katkı sağladılar. Erzurum’da ise enteresan bir tutum var, bütün kurallar bizim şehrimiz için geçerli maalesef. Bölgemizde balcılık yılın iki ayında gerçekleşiyor. Bal üreticilerimiz yıl boyunca elde ettiği balları iki ay içinde satarak para kazanıyor. Erzurum’a gelen bir misafir giderken yanına bir kilo bal alamaz mı? Bunun neresi tehlikeli? Bu durum üreticilerimizin ekmeği ile oynamaktır. Bu tür yaklaşımlar zaten daralan ekonomimize daha da darbe vurur” dedi.
Görevliler daha kibar olmalı
Uçağı kaçırmalarının hiç önemli olmadığını belirten işadamı Necmi Akalın ise, “ Burada mesele bizim uçup uçmadığımız değil. Önemli olan uygulamanın şehir ekonomisini etkileyecek olması. Bir diğer konu ise havalimanı görevlilerinin yaklaşımı. Davranış şekilleri ve konuşma üslupları çok kaba. Devletine sadık, her zaman milletin menfaatinin yanında olan bizim insanımız bu tür davranışları hak etmiyor. Türk Hava Yolları yetkililerine yazılı olarak da şikayette bulunacağım. Bu şehir sahipsiz değildir” ifadelerini kullandı.
İşadamları havalimanında yapılan uygulamayı protesto etmek amacı ile biletlerini yakarak seyahatlerinden vazgeçtiler.