Erzurum'a "Akıllı Köy"

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Vahap Yağanoğlu, zengin tarım kaynaklarına sahip Erzurum için, çığır açacak “Akıllı Köy Projesi” önerisini paylaştı.

Erzurum Güncel-  Erzurum’un seçilecek bir köyünde akıllı gübreleme, sulama, hasat ve ilaçlama sistemleri ile tarım uygulamaları yapılabileceğini ifade eden Yağanoğlu, projenin hayata geçirilmesi ile kentin Türkiye’ye rol model olabileceğini kaydetti.

 

Son yıllarda kırsaldaki nüfus azalmasıyla beraber ekonomik potansiyelin düşmesi, tarım sektörünü olumsuz etkiliyor. Bu durumu tersine çevirmenin mümkün olduğunu belirten Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Vahap Yağanoğlu önerdiği ‘Akıllı Köy Projesi’ ile sektörün canlılık kazanacağına işaret etti.

Erzurum’un seçilecek bir köyünde akıllı gübreleme, sulama, hasat ve ilaçlama sistemleri ile tarım yapılmasını, aynı zamanda akıllı tarımın kırsala entegre edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yağanoğlu, bu sayede bölgesel kalkınmanın teşvik edileceğini dile getirdi. Yağanoğlu, Erzurum için önerdiği projenin başarılı olması halinde tüm Türkiye’ye örnek olacağını kaydetti.

Erzurum’un tarım potansiyeli yüksek

Erzurum’un zengin tarım kaynaklarına sahip olduğunu belirten Yağanoğlu, “Erzurum, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve zengin bir tarım potansiyeline sahip bir şehir. Ancak, son yıllarda köylerdeki nüfus azalması ve ekonomik potansiyelin düşmesi nedeniyle, tarım sektöründe de bir gerileme yaşanmaktadır. Bunu tersine çevirmek ve tarım sektörünü canlandırmak için önerdiğim proje, akıllı tarım uygulamalarının Erzurum'un kırsal alanlarına entegre edilmesini amaçlıyor. Bu proje, Erzurum'un kırsal alanlarda yaşayan insanların yaşam standartlarını ve bölgesel kalkınmasını teşvik etmeyi sağlayacak” dedi.

Akıllı Tarım Uygulamaları

Günümüzde teknoloji ile birlikte tarım uygulamalarının da değiştiğini ve sürekli yenilendiğini söyleyen Yağanoğlu, “Akıllı tarım, modern teknolojilerin kullanılarak tarım verimliliğinin ve sürdürülebilirliğinin artırılması hedeflenen bir yaklaşımdır. Akıllı tarım uygulamaları, sulama, gübreleme, ilaçlama, hasat gibi tarımsal faaliyetlerin daha verimli ve çevre dostu bir şekilde yapılmasına olanak tanımaktadır. Bu çözüm, bilişim teknolojileri, telekomünikasyon, sensörler ve veri analitiği gibi araçları kullanarak tarımda iş fırsatlarının optimize edilmesi, daha etkin kullanılmasına ve üretimde verimliliğin sağlanmasına olanak sağlar. Akıllı tarım, suyun daha verimli geliştirilmesi, sürdürülebilir tarım uygulamalarının benimsenmesini ve üretimin daha kaliteli ve sağlıklı ürünlerin gerçekleştirilmesini sağlayabilir” diye konuştu.

Projenin Hedefleri

Projenin bir çok yönde Erzurum’a katkı sunacağına dikkat çeken Yağanoğlu, “Akılı köy projesi ile birlikte tarım uygulamalarının köyde yaygınlaştırılması, kırsal alanlarda yaşayan insanların yaşam standartlarını ve gelir düzeyinin artırılması ve bölgesel kalkınmayı teşvik etmek hedefleniyor” dedi.

Erzurum’dan bir köy

Projenin Erzurum'un seçilecek bir köyünde uygulanarak, akıllı tarım uygulamalarının gerçekleştirilebileceğini söyleyen Yağanoğlu, bu kapsamda neler yapılması gerektiğini şöyle sıraladı;

“Sulama suyunun daha verimli ve tasarruflu kullanılması için akıllı sulama sistemleri, gübre kullanımının artması ve çevre dostu hale getirilmesi için akıllı gübreleme sistemleri, ilaç kullanımının verimli ve kontrollü hale getirilmesi için akıllı ilaçlama sistemleri ve hasat işleminin güvenli hale getirilmesi için akıllı hasat sistemleri kurulacak.”

Projenin başarısını artıracak faktörler

Projenin yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve teknoloji şirketleri arasında işbirliği içinde yürütülmesi ve tüm paydaşlarının katılımının sağlanması gerektiğini kaydeden Yağanoğlu, “Erzurum'da akıllı tarım uygulamalarına yönelik örnek bir akıllı köy projesi, tarım sektörünün canlandırılması ve kırsal alanlarda yaşayan insanların yaşam standartlarının yükseltilmesi açısından önemli bir fırsat yaratabilir. Proje, tarım sektörünün verimini ve verimliliğini artırmaya yardımcı olabilir. Akıllı tarım uygulamaları, çiftçilerin daha az girdiyle daha fazla ürün elde etmelerini sağlayabilir. Bu da, çiftçilerin gelirlerini artırmaya ve üretim maliyetlerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Proje, kırsal alanlarda yaşayan insanların yaşam standartlarını yükseltmeye, akıllı tarım uygulamaları, çiftçilerin işlerini daha kolay ve verimli bir şekilde yapmalarına yardımcı olabilir. Bu da, çiftçilerin daha fazla boş zamana sahip olmalarını ve yaşam kalitelerini artırmalarını sağlayabilir. Proje kapsamında Erzurum Türkiye geneli için pilot olabilir. Başarılı olunması durumunda, Türkiye'nin diğer illerinde de benzer projeler uygulanabilir. Bu da, tarım sektörünün gelişmesine ve kırsal alanların kalkınmasına katkı sağlayabilir.

Erzurum'da akıllı tarım uygulamalarına yönelik örnek bir akıllı köy projesi, tarım sektörünün canlandırılması ve kırsal alanlarda yaşayan insanların yaşam standartlarının yükseltilmesi açısından önemli bir fırsat yaratabilir” ifadelerine yer verdi.

Nesrin DEMİR/ Pusula

Erzurum Haberleri

Erzurumlu Aliye Nine'den acı haber…
Erzurum'da SMA'lı çocukların 'Şerife Öğretmeni'