Erzurum’da 2. doz aşı oranı yüzde 66.2’ye yükseldi

En az 2 doz aşı olmuş 18 Yaş ve üstü nüfus verileri açıklandı. Erzurum’da 2’inci doz aşı yaptıran kişi sayısı oranı yüzde 66,2 olarak bildirildi. 2’inci doz aşı Türkiye ortalaması ise yüzde 76,86 olarak açıklandı.

Erzurum Güncel- En az 2 doz aşı olmuş 18 Yaş ve üstü nüfus verileri açıklandı. Erzurum’da 2’inci doz aşı yaptıran kişi sayısı oranı yüzde 66,2 olarak bildirildi. 2’inci doz aşı Türkiye ortalaması ise yüzde 76,86 olarak açıklandı. Doğu Anadolu Bölgesinde 2’inci doz aşı olma oranının en düşük olduğu iller Muş, Bitlis, Bingöl ve Ağrı, KUDAKA Bölgesinden de Bayburt olarak kaydedildi.

ERZURUM TURUNCU KATEGORİDE

Sağlık Bakanlığı 2’inci doz aşı haritasını yayımladı. Kırmızı, Turuncu, Sarı ve Mavi renklerle aşı olma oranlarının verildiği haritada, kırmızı kategoride hiçbir il yer almazken, Bingöl, Iğdır, Ağrı, Muş, Bitlis, Elazığ illeri turuncu; Van, Erzincan, Erzurum, Tunceli, Kars, Malatya, Hakkari illeri sarı Ardahan se mavi kategoride değerlendirildi.

İLLER 2’İNCİ DOZ AŞI ORANLARI

Sağlık Bakanlığı verilerine göre İller 2’inci doz aşı oranı Ağrı’da yüzde 60,3, Ardahan’da yüzde 75,7, Bingöl’de 58,1, Bitlis’te yüzde 57,8, Elazığ’da yüzde 63,7, Erzincan’da yüzde 69,0, Erzurum’da yüzde 66,2, Hakkari’de yüzde 68,6, Kars’ta yüzde 68,1, Muş’ta yüzde 56,3, Malatya’da yüzde 69,2, Tunceli’de yüzde 74,3, Van’da yüzde 65,4 oldu.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Kars’ta Korona virüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında vatandaşlara aşı olmaları çağrısında bulunuldu.Kars İl Sağlık Müdürü Zakir Lazoğlu, Covid-19 salgınıyla mücadele de en önemli silahın aşı olduğunu belirtti.

Vatandaşlara aşı olmaları çağrısında bulunan Lazoğlu, “Covid-19 Salgını ile mücadelede en önemli silahımız aşı. Aşılama konusunda her türlü imkanlarımız mevcut. Gerek aile hekimliklerimiz de gerek hastanelerimizde, ücretsiz bir şekilde aşılamayı sürdürüyoruz. Gerekirse vatandaşlarımızın ayağına gidiyoruz. Dolayısıyla aşı olmak isteyen bütün vatandaşlarımızı mutlaka aşılamaya davet ediyoruz” dedi.

Lazoğlu, “İlimizin işlek noktalarında hizmet veren aşı çadırlarımız, aşı uygulama merkezimizde devam eden hizmetimiz, aile hekimleri ve TSM hekimlerimizin aşılama çalışmaları ve halkımızın sağduyusu sayesinde 1.doz aşı oranında haritada mavi renkte yerimizi aldık. Ancak biliniyor ki tam aşılı olmadığımız sürece toplumsal bağışıklık sağlanmış olmuyor. Eksik aşılı olmak salgına maruz kalma riskinin devam ettiği anlamına gelmektedir” diye konuştu.

Kars İl Sağlık Müdürü Zakir Lazoğlu, “Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamada da belirttiği gibi "Hastaneye yatan vatandaşlarımızın yaklaşık yüzde 90'ı tam aşılı olmayan kişilerdir. Vefat edenlerin yüzde 90'ı ya aşı olmamış veya aşıları eksik kişilerdir" yani aşıyı ertelemek veya sırası gelen doz aşıyı olmamak bizi hastalığa daha çok yaklaştırmış oluyor. Eski normal yaşamımıza dönmemiz, okullarına, öğretmenlerine ve arkadaşlarına hasret kalan çocuklarımızın yüz yüze eğitimlerine devam etmeleri için sırası gelen vatandaşlarımızın 2.-3. doz aşılarını da olmalı çok önemli. 2.doz aşı oranında haritada rengimiz şimdilik sarı ama biliyoruz ki bize yakışan tam aşımızı olarak mavi renge dönmemiz” şeklinde konuştu.

Lazoğlu, vatandaşlara sevdiklerinin sağlığı için tam aşılı olarak virüse karşı kalkan oluşturmalarını istedi. Lazoğlu, salgının başladığı günden itibaren en önemli kural olan maske, mesafe ve hijyen kuralının unutulmaması gerektiğine dikkat çekti.

AKDENİZ BÖLGESİ

Türkiye’nin, korona virüse karşı (Covid-19) geçen yıl başlattığı yerli aşı çalışmalarında yeni bir aşamaya daha geçildi. Pilot il olarak belirlenen 41 ilde TURKOVAC Faz-3 çalışmaları gönüllülerin desteğiyle başlarken, bu illerden biri de Mersin oldu. Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde TURKOVAC Faz-3 çalışmaları başladı.

İki yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19'la mücadele kapsamında, Türkiye’de Kasım 2020'de başlatılan yerli inaktif aşı TURKOVAC'ın Faz-3 (3. doz) çalışmaları da başladı. Erciyes Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen yeni tip korona virüs TURKOVAC'ın Faz-3 çalışmaları kapsamında yerli aşı, Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gönüllülerle uygulanıyor. Hastanenin aşı biriminde oluşturulan özel odalarda gerçekleştirilen yerli aşı uygulamasında, gönüllüler aşı oluyor.

“YAYGIN KULLANIM ÖNCESİ SON BASAMAK”

Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı, Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ali Börekoğlu, TURKOVAC Faz-3 çalışmalarına ilişkin gazetecilere açıklama yaptı. Aşı alanından sorumlu olan Börekoğlu, Faz-3 aşı çalışmasının, yaygın kullanım öncesi son basamak olduğunu söyledi. Mersin’in de çalışma için seçilmiş illerden biri olduğunu belirten Op. Dr. Börekoğlu, “Biz de bu aşı uygulamasını Mersin’de başlattık. Dahil olma kriterlerimiz net; 18-60 yaş arası sağlıklı erkek ve bayanlar. Bilinen Covid öyküsü olmaması ve daha önce Sinovac aşısını uygun dozlarla uygun aralıklarla olan gönüllüleri seçiyoruz. Gebeleri uygulamaya almıyoruz” dedi.

Sağlık Bakanlığının sisteminde gönüllü olmak isteyenler için alanlar olduğunu dile getiren Börekoğlu, “Bu alanlardan başvurulabildiği gibi sahaya gelip Sinovac aşı olanlara saha ekibimizin bilgilendirmesi doğrultusunda gönüllü olmaya teşvik etmek için de çalışma yapıyoruz. Ayrıca, bakanlığımız aracılığıyla bize gelen gönüllü hastalar olacak” diye konuştu.

Mersin’de, kriterlere göre başvurular olduğunu, ancak bunların içinden elemeler yaptıklarını dile getiren Börekoğlu, “Sayı zamanla artacaktır. Yeterince gönüllü olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, gençlerin aşılarını olmaları gerektiğini belirterek, “Bilindiği üzere şu anda aktif vakalarımızın yüzde 40’ını 23 yaş altındaki gençlerimiz oluşturuyor. Gençlerimiz eğitim, iş yaşantısı, ulaşım ve sosyal yaşantı gibi faktörler dolayısıyla günlük hayat içerisinde en aktif olan grubumuz” dedi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Sosyal hareketliliğin en yüksek olduğu gençlerin aşılanma oranlarının hedeflenen düzeyin oldukça gerisinde olduğunu belirten Doç. Dr. Kayıpmaz, yaklaşan kış ayları öncesinde bu grubun aşılarını tamamlamasının çok önemli olduğunu kaydetti. Kayıpmaz, “Bilindiği üzere şu anda aktif vakalarımızın yüzde 40’ını 23 yaş altındaki gençlerimiz oluşturuyor. Gençlerimiz eğitim, iş yaşantısı, ulaşım ve sosyal yaşantı gibi faktörler dolayısıyla günlük hayat içerisinde en aktif olan grubumuz. Şu anda baktığımızda üniversite çağındaki gençlerimizin, 18-25 yaş aralığındaki gençlerimizin aşılarının tamamlanma oranının yüzde 53,77 olduğunu görüyoruz. Bu da aslında en fazla risk altında olan grubumuzdaki aşılanma oranlarının henüz istediğimiz düzeyde olmadığını gösteriyor. Bunun yanında bizim temel bireysel korunma önlemlerinden olan maskeye, mesafeye ve kalabalıklardan uzak durmaya, gençler arasında daha az riayet edildiği düşünüldüğünde bu da vaka sayılarında bir artış olarak karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı.

TOMARZA'DA LİSE ÖĞRENCİLERİ KORONA VİRÜS AŞISI OLDU

Tomarza Fen Lisesi öğrencileri, korona virüs aşısını okullarına kurulan aşı standında yaptırdı.

Tomarza İlçe Sağlık Müdürlüğü ekiplerince kurulan aşı stantlarında e-nabız uygulaması ile ailelerince aşı izni verilen gönüllü öğrencilere ilk doz aşıları okul içerinde yapıldı. Salgına karşı en önemli ve en etkin yöntemin aşı olduğuna vurgulayan Okul Müdürü Erhan Pamukçuoğlu, "Yüz yüze eğitimin devam etmesi ve okulların yeniden kapanmaması için okulumuzda bir aşı kampanyası başlattık. Velileri izin veren öğrencilerimi aşıları Tomarza İlçe Sağlık Müdürlüğü ekiplerince yapıldı. Aşı kampanyamıza destek veren öğrencilerinize ve öğretmenlerimize teşekkür ederim" dedi.

KARADENİZ BÖLGESİ

Aşılamada "mavi" kategoride yer alan Kastamonu’da, korona virüs vaka sayılarında yaşanan artışın önüne geçilemiyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, illere ait vaka sayılarını açıkladı. Bakan Koca'nın paylaşımında Kastamonu, vaka artışlarının en çok iller arasında yer aldığı açıklandı. Kastamonu’nun 25 Eylül-1 Ekim arasında 100 bin kişide görülen vaka sayısı 445,83 olurken, 92,73’lük artışla 100 bin kişide 538,56’ya çıktı. Yüzde 76 aşılama oranıyla, "mavi" kategoride yer alan Kastamonu’da, korona virüs vaka sayılarındaki artışın önüne geçilemiyor. Bazı vatandaşlar, vaka artışlarında görülen artışın sebebinin tedbirlere uyulmamasından kaynaklandığını söylerken, bazı vatandaşlar ise aşılamanın önemine dikkat çekti.

“Şehrin insanlarının dikkat etmesi lazım, biz zaten kurallara dikkat ediyoruz”

Kastamonu’da yaşayan vatandaşların, korona virüs tedbirlerine daha çok uyması gerektiğini belirten Kastamonu Üniversitesi öğrencisi Ahmet Ayberk Balta, “İki doz Biontech aşısı oldum. Şehrin insanlarının dikkat etmesi lazım, biz öğrenciler olarak zaten korona virüse karşı dikkat ediyoruz. Gerekli kurallara uyarak, derste olsun ders dışı olsun çok zorunlu olmadıkça maskemizi çıkartmıyor, temizlik ve sosyal mesafeye dikkat ediyoruz. Vaka sayısının artış göstermesiyle ilgili, şehrin insanlarının kurallara uyması lazım” dedi.

YILMAZ: “FAZ3 AŞAMASINDA KULLANDIĞIMIZ 4 İLAÇ MEVCUT

KTÜ Klinik Araştırmalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürdal Yılmaz Covid-19 hastalığı tedavisinde kullanılan aşı ve ilaçlar ile ilgili son gelişmeleri anlattı Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği doktorlarından ve KTÜ Klinik Araştırmalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, Covid-19 tedavisi için henüz antiviral bir ilacın bulunmadığını ancak klinik çalışmaların hızla devam ettiğini belirterek “Bu ilaçlar klinik çalışma kapsamında gönüllü hastalarda kullanılıyor. Ülkemizdeki önemli klinik araştırma merkezlerinden biri olan KTÜ Klinik Araştırma Merkezi’nde, şu an için Faz3 aşamasında kullandığımız 4 ilaç mevcut. Bu ilaçları kullandığımız hastaların şikâyetlerinin daha hafif seyrettiğini ve daha erken düzeldiğini gözlemledik” dedi.

Salgındaki son durumu, aşılama oranlarını ve bu hastalığın tedavisi için kullanılan ilaçlar hakkındaki son gelişmeleri değerlendiren Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, Beş günde PCR negatifliğini sağladığımız hastamız bile oldu. Bu ilaçlara gönüllü olan ve hastanede yatan hastalarda da oksijen desteği ihtiyacının azaldığını ve bu hastaların hastanede yatış sürelerinin kısaldığını tespit ettik” diye konuştu.

Covid-19 salgını nedeniyle dünyada yaklaşık 250 milyon insanın enfekte olduğunu ve 5 milyon ölüm vakası yaşandığını hatırlatan Yılmaz, ülkemizde ise vaka sayısının 7.5 milyonu geçtiğini, ölümlerin ise 70 bini aştığını söyledi. Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, “Bu salgından korunmak için aşılama, şu an en elzem yöntem olup hijyen, fiziksel mesafenin korunması ve maske kullanımı ise halen önemini korumaktadır. Ülkemizde aşılama oranları, her geçen gün yükselmekle birlikte halen istenilen düzeyde değildir. Günümüzde artık 4. doz aşı ihtiyacı gündemdedir. Aşı vesilesiyle veya hastalığı geçirerek bağışıklık gelişen kişilerde, antikor düzeylerinin 3. aydan sonra azalmaya başladığı artık bilinmektedir. Bu nedenle de belirli bir zaman periyodu boyunca tekrarlayan doz aşıya ihtiyaç bulunduğu görülmektedir” şeklinde konuştu.

VALİ UYARDI, “4’CÜ PİKİ YAŞIYORUZ”

Çorum’daki korana virüs vakaları artışı ile ilgili açıklama yapan Vali Mustafa Çiftçi, “Şu anda 4. pik dönemini yaşıyoruz. Bundan öncede 3 defa pik dönemini yaşadık. Yaşadığımız 4’cü pik döneminin etkisi” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hafta sonu 2-8 Ekim tarihleri arasında arasında illere göre her 100 bin kişide görülen Covid-19 vaka sayılarını açıkladı. Vaka yoğunluğu bir önceki haftaya göre en çok artan 10 il arasında Çorum’da yer aldı. Vali Çiftçi, makamında düzenlediği basın toplantısıyla vaka artıları ve aşılanma oranları hakkında bilgi verdi.

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre vaka oranlarında artış olduğunun gözlemlendiğine dikkat çeken Vali Çiftçi, “Önceki haftalarda sırasıyla 217, 301, 325, 351 olarak açıklanan vaka oranlarımız en son 436,31 olarak Sağlık Bakanlığı tarafından ilan edildi. Bu rakamlara göre ilimiz Türkiye sıralamasında vaka oranlarının yüksekliği açısından 8. sırada. Bu yükseliş trendinin bir müddet daha devam edeceğini tahmin ediyoruz. Çorumlulardan şunu istirham ediyorum. Kurallarda bir değişiklik yok. Maske, mesafe, hijyen kurallarına riayet edelim. Aşılarımızı yaptıralım” diye konuştu.

Çorum’daki aşılama oranları hakkında da açıklama da bulunan Vali Çiftçi, “İlimizde 1. ve 2. doz aşısını yaptırmış 18 yaş üstü vatandaşlarımızın oranı yüzde 77.4 oldukça yüksek bir oran. 12 yaş ve üstü vatandaşlarımızda ise aşılarının tamamlanma oranı ise yüzde 74.91. Bu rakamlar bize şunu gösteriyor. İlimizde hem aşılanma oranları yüksek hem de vaka oranları yüksek. Vaka oranlarına şunu da ilave etmem gerekiyor. Vaka oranlarında sadece Çorum’a has bir yükseliş söz konusu değil. Bütün Karadeniz illerinde yükseliş trendinin olduğunu söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

Yapılan testlerin vakaya dönüş oranları hakkında da bilgiler aktaran Vali Çiftçi, kentte testlerin vakaya dönüşme oranının yüzde 18,51 olduğunu açıkladı. Çiftçi, test yapılan her 100 kişiden 20’sinde vakaya rastlandığına dikkat çekti.

“BİN 272 VATANDAŞIMIZ KORONA VİRÜSTEN VEFAT ETTİ”

“Hem sevdiklerimiz açısından, hem kendimiz açısından tedbirlere uymak hayati önem taşıyor” diyen Çiftçi, “Pandeminin ilk ortaya çıktığı günden bugüne kadar ilimizde yaklaşık olarak bin 272 vatandaşımız vefat etti. Vefat edenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum. Öte yandan hastanelerimiz de şu anda 159 hastamız yatarak tedavi görüyor. 21 hastanın yoğun bakımda tedavisine devam ediliyor. 16 hastamız da entübe olarak tedavisi sürüyor. Hastalarımıza da Allah’tan acil şifalar diliyorum. Yüce Allah hiçbirinin acılarını göstermesin” şeklinde konuştu.

“VAKA ARTIŞLARINDA TEDBİRLERİN YETERSİZLİĞİNDEN DEĞİL MEVSİMSEL ETKİLER VAR”

Toplantıda “Vakaların artmasında tedbirler yetersiz mi, üniversite öğrencilerinin gelmesi de vaka oranlarını etkiledi mi” yönündeki soruya Vali Çiftçi, “Vaka artışlarında en başta mevsimsel etkiler var. Şuanda sonbahar mevsimindeyiz. Pandemi olmasa bile normalde grip vakalarında bir artış oluyor. Her sonbahar mevsiminde artış görülüyor. Dolaysıyla tedbirlerin yetersizliğinden değil, mevsimsel etkilerden dolayı. Diğer taraftan üniversitelerimiz açıldı. Eğitim öğretim devam ediyor. Üniversitelerimiz de eğitimlerin bir kısmı yüz yüze bir kısmı da uzaktan eğitim şeklinde. Hibrit eğitime geçilmiş durumda. Dolaysıyla eğitimin burada çok fazla etkili olduğunu düşünmüyorum” sözleriyle yanıtladı.

“ŞUANDA YAŞADIĞIMIZ 4’CÜ PİK DÖNEMİNİN ETKİSİ”

Vali Çiftçi, “Vaka artışlarında en çok artışın Orta Karadeniz illerinde olduğunu görüyoruz. İlk 10 ilin 5 tanesi bölgemizde. Bunun spesifik bir nedeni var mı? Bölgesel tedbirler düşünülüyor mu” sorusuna ise, “Şu anda 4. pik dönemini yaşıyoruz. Bundan öncede 3 defa pik dönemini yaşadık. Türkiye’nin diğer bölgelerinde de zaman zaman bölgesel olarak böyle yükselişler oluyor. Bir müddet sonra vakalar düşüşe geçiyor. Bizim de şu anda yaşadığımız 4’cü pik döneminin etkisi” sözleriyle cevapladı.

EGE BÖLGESİ

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı ile Menteşe İlçe Sağlık Müdürlüğü ortaklığında üniversite öğrencilerine yönelik kampüs içinde aşılama çalışması başlatıldı.

Bu kapsamda üniversite içinde bulunan Mavi Çatı önünde aşı uygulama çadırı kuruldu. Birinci ve ikinci doz aşısını olmayan öğrenciler randevusuz aşısını olurken, aşılama çalışmaları Perşembe ve Cuma günü üniversite C kapıda devam edecek. Ayrıca Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Pıçakçıefe tarafından hazırlanan, üniversite içindeki Covid-19'a karşı alınması gereken önlemlerin yer aldığı broşür öğrencilere dağıtıldı.

EGE BÖLGESİ

TURKOVAC aşısı Faz-3 çalışmasının Türkiye genelinde uygulanacağı 41 merkezden biri de Denizli oldu. Aşının uygulanacağı Denizli Devlet Hastanesi’nde tüm hazırlıklar tamamlanırken, 47 yaşındaki polis memuru Bilal Ceylan, gönüllü olarak kentte TURKOVAC aşısını yaptıran ilk kişi oldu.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Erciyes Üniversitesi işbirliği ile geliştirilen KOVID-19 aşısı TURKOVAC’ın Faz-3 çalışmaları kapsamında Denizli’de gönüllülere yönelik aşılama başladı. Bu kapsamda Polis memuru Bilal Ceylan’a Denizli Devlet Hastanesi’nde gerekli işlemlerin yapılmasının ardından TURKOVAC aşısı uygulandı. Aşı sonrasını duygularını paylaşan Ceylan; “Ülkemizde yürütülen TURKOVAC Faz-3 çalışmasında isteyerek gönüllü oldum. Bugün de aşımı yaptırdım. Yerli aşımız inşallah vatana millete hayırlı olur” dedi. Denizli Devlet Hastanesi TURKOVAC aşı çalışmaları sorumlu hekimi Uz.Dr. Emin Egemen Tekin de Denizli Devlet Hastanesi’nde bugün itibariyle TURKOVAC aşılarını uygulamaya başladıklarını söyleyerek; “ Bakanlığımızın belirlediği kriterleri yerine getiren gönüllülerimizi TURKOVAC aşısı olmaya davet ediyorum” dedi.

Korona virüsün ülkemizde görüldüğü ilk günden itibaren Sağlık Bakanlığı’nın talimatları doğrultusunda gerekli çalışmaları yürüttüklerini belirten Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk; “Gerek korona virüsle mücadelede, gerek aşılama oranlarında dünyanın en başarılı ülkelerinden biriyiz. Şimdi de yerli aşımız olan TURKOVAC’ın Faz-3 çalışmaları için Denizli Devlet Hastanesi’nde gönüllü olan vatandaşlarımızın aşılama çalışmalarını yürüteceğiz. Daha önce 2 doz aşı yaptırmış, COVID-19 geçirmemiş, 18-59 yaş arası Denizlili hemşerilerimizi e-Nabız üzerinden randevu alarak yerli ve milli aşımıza destek olmaya bekliyoruz. Gönüllü olan vatandaşlarımız Bakanlığımızın belirlediği sürelerde takipleri yapılarak kendilerinden belirli aralıklarla antikor düzeyleri bakılacak. Faz-3 çalışmasının tamamlanmasıyla koro navirüs ile mücadelemize inşallah yerli aşımızla devam edeceğiz” dedi.

Erzurum Haberleri

Erzurum’da sağlık çalışanlarından Gazze için sessiz yürüyüş
Erzurumlu Aliye Nine'den acı haber…